Ο Φεβρουάριος είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μήνας ΛΟΑΤ ιστορίας, ένας μἠνας προς τιμήν της ΛΟΑΤ  ιστορίας, και της ιστορίας των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων. Η επιλογή του Φεβρουαριου έγινε για να συμπέσει με έναν σημαντικό εορτασμό, αυτόν της κατάργησης το 2005 της παραγράφου 28, η οποία απαγορεύε στα σχολεία  τη συζήτηση ΛΟΑΤ ζητημάτων ή την παροχή συμβουλών LGBT. 

Στις Η.Π.Α ως μήνας ΛΟΑΤ ιστορίας έχει οριστεί ο Οκτώβριος, ώστε να περιλαμβάνει και το Coming Out day, στις 11 Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί ακόμα μήνας προς τιμήν της ΛΟΑΤ ιστορίας και του ΛΟΑΤ πολιτισμού.

Μέρος της ΛΟΑΤ ιστορίας αποτελεί το ολοκαύτωμα και οι διώξεις των ομοφυλοφίλων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, γνωστοί ως Ροζ τρίγωνα, λόγω του ροζ τριγώνου που οι ναζί τους ανάγκαζαν να φορούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  Το ναζιστικό καθεστώς στόχευσε τους ομοφυλόφιλους , χρησιμοποιώντας την προϋπάρχουσα νομοθεσία, γνωστή ως παράγραφος 175, που ποινικοποίησε τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, σκοτώνοντας πολλούς ομοφυλόφιλους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με αποτέλεσμα την καταστροφή του ομοφυλοφιλικού πολιτισμού της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε το ολοκαύτωμα ώστε να μην επιτραπεί ποτέ ξανά από την ανθρωπότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Auschwitz,  έχει οριστεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ως Ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις  ΗΠΑ ορίζει ως ολοκαύτωμα «τη συστηματική, γραφειοκρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος δίωξη και δολοφονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς και όσους συνεργάστηκαν με αυτό. Ολοκαύτωμα είναι μια Ελληνική λέξη, η οποία αρχικά σήμαινε θυσία στην πυρά. Οι Ναζιστές, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανια τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν οτι οι Γερμανοί ήταν φυλετικά ανώτεροι και οτι οι Εβραίοι ήταν όντα που δεν άξιζε να ζουν. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζιστές καταδιώξαν και άλλες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θεωρούσαν φυλετικά κατώτερες. Τους Ρομά και Σίντι ( τσιγγάνους ), ανάπηρους, και ορισμένα Σλαβικά έθνη ( Πολωνούς, Ρώσους και άλλους ). Άλλες ομάδες διώχθησαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συμπεριφοράς τους, όπως Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Ομοφυλόφιλοι.» ( πηγή : Yad Vashem.  Για την ελληνική μετάφραση : Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, 2006)

 Με αφορμή  την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος,το antivirus έκανε ένα αφιέρωμα στα Ροζ  Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περισσότερα στο τεύχος 36 που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες.

 Σημειώσεις :

  • Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά. ( πηγή : Wikipedia )
  • Το ροζ τρίγωνο ήταν ένα από τα αναγνωριστικά σήματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και χρησιμοποιούνταν από τους Ναζί για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Κάθε κρατούμενος ήταν υποχρεωμένος να φορά ένα τρίγωνο στη ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το “είδος” το κάθε ανθρώπου. ( πηγή : Wikipedia )
Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις. Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. E-mail : [email protected]