Η πρώτη Ευρωπαϊκή εβδομάδα εξέτασης για τον HIV

20/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με την παγκόσμια μέρα κατά του HIV/AIDS να βρίσκεται κοντά (1η Δεκεμβρίου), η Ευρώπη αποφάσισε να συνδράμει περισσότερο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του ιού, θεσπίζοντας την πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV.

Με σύνθημα «ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV – ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ» ο κόσμος της Ευρώπης θα μπορεί από αυτήν την Παρασκευή (22/11) και μέχρι τις 29/11 να ενημερώνεται και να εξετάζεται δωρεάν και ανώνυμα σε διάφορα σημεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Στόχος της πιλοτικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, να μειωθεί η καθυστερημένη διάγνωση, να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να μιλήσουν ανοιχτά για τον HIV και να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων υγείας και χάραξης κοινωνικής πολιτικής.

Η Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV στην Ελλάδα, θα “πραγματοποιηθεί” σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (καθημερινά από τις 10:00 έως τις 24:00), χάρη στη συνδιοργάνωση της «PRAKSIS» (www.praksis.gr), του «Ath Checkpoint» (www.athcheckpoint.gr) και του «Κέντρου Ζωής» (www.kentrozois.gr).

Εμείς σαν περιοδικό υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή και ευχόμαστε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Χώροι Εξέτασης

Στέγη Συν-Αθηνά, Ath Checkpoint, Πολυϊατρεία PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων PRAKSIS σε Αθήνα & Πειραιά και 4 Κινητές Μονάδες της PRAKSIS στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

 Αναλυτικό Πρόγραμμα

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ, ή επισκεφθείτε το www.hivtestingweek.info

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Praksis
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Με βάση τα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα και Πειραιά) και το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, δραστηριοποιείται σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Μυτιλήνη και Πάτρα προσφέροντας εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες

Με τις Κινητές Ιατρικές της μονάδες, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Προμαχώνα, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική κάλυψη και νομική υποστήριξη, σε αλλοδαπούς που πιθανώς χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Mε το μοναδικό σε προληπτικό χαρακτήρα πρόγραμμα (ΣΥΝ στο ΠΛΗΝ), προστατεύει οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι λόγω ανεργίας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και απειλούνται από αποκλεισμούς και αστεγία (2 άξονες προγράμματος: 1ος Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε Αθήνα και Πειραιά, 2ος Κοινωνική Κατοικία).

Με κινητές μονάδες εξέτασης, παρέχει δωρεάν εξετάσεις με το στοματικό υγρό (όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά) για τον ιό του H.I.Vκαι την Ηπατίτιδα C. Λειτουργεί επίσης, σε 24ωρη βάση, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης – 800 11 11 600 – για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον H.I.V.

Υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ποικίλα ζητήματα όπως Ηπατίτιδα και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες της Μ.Κ.Ο PRAKSIS :

– Υπηρεσίες Υγιεινής (Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων)

– Άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη

– Ψυχολογική υποστήριξη

– Κοινωνική υποστήριξη

– Εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία

– Νομική συμβουλευτική

– Στέγαση

– Εκστρατείες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης

– Παρέμβαση Δημόσιας Υγείας (κινητές ιατρικές μονάδες)

– Δωρεάν εξετάσεις για τον HIV και την Ηπατίτιδα C

Κεντρικά Γραφεία : Στουρνάρη 57 & 3ης Σεπτεμβρίου, 104 32 Αθήνα, Τηλ: 210.5205200, Fax: 210.5205201

Πολυϊατρείο Αθήνας : Παιωνίου 5 & Αχαρνών, 104 40 Αθήνα, Τηλ: 210.8213704, Fax: 210.8213713

Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης : Αρκαδιουπόλεως 1& Αγ. Δημητρίου, 546 32 Θεσ/νίκη, Τηλ: 2310.556145, Fax: 2310.551730

Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Αθήνας : Δεληγιώργη 26-28, 104 37 Αθήνα, τηλ: 210 5244574

Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Πειραιά: Ζωσιμαδών 44, 185 31 Πειραιάς, τηλ: 6985866432

Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πάτρα : Τσαμαδού 38, 262 22 Πάτρα, Τηλ: 2610 321933, Email: [email protected] , url: www.praksis.gr

Ath Checkpoint

Το Ath Checkpoint είναι ένα κέντρο πρόληψης για τον HIV που απευθύνεται στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Είναι σχεδιασμένο να προσφέρει ενημέρωση για safer sex, γρήγορο ΤΕΣΤ για HIV και διασύνδεση με τις Μονάδες Υγείας σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων. Το Ath Checkpoint στεγάζεται σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, Πιττάκη 4, στο Μοναστηράκι, εύκολα προσβάσιμο με το Μετρό. Οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα ως Σάββατο και κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης θα λειτουργεί από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα. Ραντεβού μπορεί να κλείσει κάποιος τηλεφωνικά ή επισκεπτόμενος τα γραφεία.

Διευθύνση: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι (100μ από το σταθμό Μετρό), Τηλέφωνο: 210-3310400, Email: [email protected], url: www.athcheckpoint.gr

Κέντρο Ζωής
Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο το οποίο προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Το Κέντρο επίσης ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS και λειτουργεί χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του, μέσα σε πλαίσια σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και απόλυτης εχεμύθειας. Οι εθελοντές του Κέντρου Ζωής εκπαιδεύονται σε ειδικά σεμινάρια, τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Όλες οι δράσεις μας βασίζονται στη πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δυνατότητες –σωματικές, ψυχολογικές, πνευματικές- να έχει μια ολοκληρωμένη και δημιουργική ζωή.

Το Κέντρο Ζωής είναι η μοναδική ΜΗΚΥΟ στην Ελλάδα που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS:

– Δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από επαγγελματίες

– Το πρόγραμμα συντροφικότητας στα νοσοκομεία και στο σπίτι

– Υπηρεσία Νομικής Στήριξης

– Κέντρο Ημέρας: χώρος συνάντησης, ενημέρωσης, στήριξης και ψυχαγωγίας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

– Info Centre – για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών

– Πρόγραμμα στήριξης σε οροθετικούς/ες κρατουμένους/ες των Φυλακών Κορυδαλλού.

– Πρόγραμμα ενημέρωσης πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (διεξαγωγή ομιλιών, επαφές με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, κλπ).

– Positive: περιοδικό ενημερωτικού χαρακτήρα σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

– Διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για το έργο του Κέντρου Ζωής καθώς και για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

– Internet – Site: νέα & πληροφορίες σχετικά με το HIV/AIDS και το Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr)

– Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα

Κέντρο Ζωής, Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS

Ιερά Οδός 42, 10435 Κεραμεικός, Τηλ: 210 7257617/ 210 7233848, Fax: 210 7240425, E-mail: [email protected]Site: www.kentrozois.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!