Ένα «εφήμερο»μνημείο προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού, εγκαινιάστηκε στη Βίεννη.

Το μνημείο το οποίο δημιούργησαν η Carola Dertnig και η Julia Rode, αναγράφει την πρόταση “ZU SPÄT” (Μετάφραση : Πολύ αργά).

Το μνημείο έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Morzinplatz στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας όπου θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.

Η επιλογή της πλατείας δεν είναι τυχαία, μιας και απέχει λίγα μόλις μέτρα από το σημείο στο οποίο βρισκόταν η έδρα της Gestapo στη Βιέννη. Παράλληλα, στο χώρο στον οποίο είχε την έδρα της η Gestapo υπάρχει έκθεση για τα εγκλήματα τα οποία έκανε η Gestapo.

Στο antivirus  με αφορμή  την 27η Ιανουαρίου, μέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ  Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο τεύχος 36.

Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo.

Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις. Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. E-mail : [email protected]