To πρώτο gay ζευγάρι που παντρεύτηκε με παραδοσιακό γάμο στη Γεωργία

30/11/2017
από

Το πρώτο gay ζευγάρι, που παντρεύτηκε φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά της Γεωργίας, γράφει ιστορία, σ’ έναν υπέροχο παραδοσιακό γάμο.

“Στην Γεωργία λένε στους gay άνδρες, ότι δεν μπορούν να φορέσουν την παραδοσιακή φορεσιά chokha, επειδή δεν είναι “άνδρες” . Ήθελα να αναμετρηθώ μ’ αυτό.

Ο David Shubladze, ένας 31ος ετών ακτιβιστής από την Γεωργία, παντρεύτηκε τον 41χρονο σύντροφό του Matthew Gandolfo από τη Νέα Υόρκη. Η τελετή του γάμου έγινε στο σπίτι του ζευγαριού στο Queens, της Νέας Υόρκης, στις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για το 1ο ομόφυλο ζευγάρι, που παντρεύεται με την παραδοσιακή φορεσιά, το σύμβολο αρρενωπότητας, δύναμης και διατήρησης των συντηρητικών παραδόσεων, της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σημειώστε, ότι η ισότητα στο γάμο δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη στην Γεωργία, ενώ το 98% των πολιτών καταγράφονται ως θρησκευόμενες/οι.


Ο Shubladze δήλωσε στο GSN: “Στην Γεωργία λένε στους gay άνδρες, ότι δεν μπορούν να φορέσουν την παραδοσιακή φορεσιά chokha, επειδή δεν είναι “άνδρες” . Ήθελα να αναμετρηθώ μ’ αυτό. Όχι για να νομιμοποιήσω την αρρενωπότητα μου, αλλά για να διεκδικήσω το δικαίωμά μου, ως Γεωργιανός, να μπορώ να φορέσω την παραδοσιακή φορεσιά του τόπου μου, όπως δικαιούται και κάθε άλλος Γεωργιανός την ημέρα του γάμου του. Κι ίσως αυτό να δώσει την ελπίδα στις αδελφές και τους αδελφούς μου πίσω στη Γεωργία, ότι μια μέρα σύντομα θα έχουν αυτό το δικαίωμα να γιορτάζουν τον γάμο τους και να βρουν την ευτυχία στην πατρίδα μας” .


Πώς γνωρίστηκε το ζευγάρι;

Ο ακτιβιστής των LGBTI δικαιωμάτωνShubladze, μαζί με μερικούς φίλους του έφτιαξαν την 1η gay οργάνωση στη Γεωργία. Μετά από την άσκηση πίεσης προς το κοινοβούλιο, με σκοπό να εισάγει το νόμο ενάντια στα εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των εγκλημάτων που στρέφονται ενάντια στην LGBTI κοινότητα, που μάλιστα πέρασε τελικά το 2012, η οργάνωση απέκτησε μεγάλη δυναμική. Προσέφερε δωρεάν νομική συμβουλευτική αι έκανε καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση εντός της gay νεολαίας για διάφορα θέματα. Όμως, ο Shubladze ονειρευόταν να ταξιδέψει και να ζήσει στη Νέα Υόρκη, οπότε το έκανε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο ζαχαροπλαστείο-café, όπου εργαζόταν ο Shubladze την άνοιξη του 2016. Ο Gandalfo, καθηγητής πιάνου, πήγαινε συχνά στο μαγαζί μουσικών οργάνων, που ήταν ακριβώς δίπλα στο ζαχαροπλαστείο και περνούσε πρώτα από εκεί για να πάρει καφέ. Παρόλο που δεν μιλούσαν πολύ μεταξύ τους, ο Shubladze βρήκε τον μελλοντικό του σύζυγο σ’ ένα dating app.

Συναντήθηκαν λοιπόν, κι ο Gandalfo είχε σχεδιάσει μία ολόκληρη μέρα στο Manhattan: έκαναν βαρκάδα στο Central Park, επισκέφτηκαν μουσεία και πήγαν σε ένα χαριτωμένο μαγαζάκι, που έφτιαχνε σάντουιτς για μεσημεριανό. Κυρίως περπατούσαν εδώ κι εκεί, γνώριζαν το ένας τον άλλον και ερωτεύονταν το ένας τον άλλον, λεπτό προς λεπτό.


Πώς κατέληξαν στον παραδοσιακό γάμο;

Ο Matthew μου ζήτησε να παντρευτούμε το περασμένο καλοκαίρι, ενώ κάναμε διακοπές με τους δικούς του” δήλωσε ο Shubladze. “Περάσαμε μία πολύ όμορφη εβδομάδα στην παραλία με τον αδελφό του και τις αδελφές του, τα ανίψια του, τη μητέρα του και τον θετό του πατέρα.

Ο γάμος ήταν κλειστός και έγινε στο σπίτι τους στο Queens.

Καλέσαμε τα μέλη της οικογένειάς μας και λίγους φίλους” είπε ο Shubladze. “Μαγειρέψαμε παραδοσιακά φαγητά της Γεωργίας και βάλαμε μερικά φωτάκια εδώ κι εκεί. Ήταν όλα πολύ απλά και γλυκά. Επέλεξα να φορέσω την παραδοσιακή φορεσιά, επειδή είναι η πολιτιστική μου κληρονομιά. Η ιστορία της chokha έρχεται από τον 9ο αιώνα και αποτελεί σύμβολο απόλυτης αρρενωπότητας κι αυτές οι συντηρητικές παραδόσεις συνήθως χρησιμοποιούνται για να καταπιέσουν τις αδελφές και τους αδελφούς μας από την LGBTQI κοινότητα.

Με το να αναμετρηθούν μ΄ αυτήν την παράδοση, αποφάσισαν να γράψουν ένα μικρό κομμάτι ιστορίας:

Ναι, είναι η 1η φορά που δύο άνδρες φορούν στο γάμο τους chokha. Αν αυτό είναι κάτι που γράφει ιστορία, τότε ας είναι. Υπάρχει η 1η φορά για κάθε πράγμα κι ελπίζω ότι αν είμαστε οι πρώτοι εμείς, τότε το κάνουμε πιο εύκολο για τους επόμενους.

Αλλά παρόλο που το ζευγάρι μένει στις ΗΠΑ δεν ξεχνά ποτέ την Γεωργία και ελπίζει μία μέρα να γίνουν βήματα προς τα μπροστά για την LGBTI κοινότητα και τις άλλες μειονότητες στη εκεί:

Ελπίζω η Γεωργία να περάσει την ισότητα σύντομα. Ο γάμος είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι στον αγώνα για ισότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γεωργίας, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους, αλλά – στην πράξη – η Εκκλησία έχει ακόμη μεγάλη δύναμη και επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει, ώστε να αποδυναμωθεί ο ρόλος του ορθόδοξου κλήρου κι η μισητή επίδρασή του απέναντι σε πτυχές της γεωργιανής κοινωνίας, που προκαλεί σεξισμό, ρατσισμό, ομοφοβία και κάθε μορφή ξενοφοβίας.”

Στις 17 Μαΐου 2013 (IDAHOT), η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκρατήσει στα πλήθη πιστών της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επιτέθηκαν σε μια ειρηνική διαδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.




Δες και αυτό!