Η 1η γυναίκα που κερδίζει το Βραβείο Νόμπελ Μαθηματικών

06/02/2017
από

Την Τετάρτη, η Maryam Mirzakhani έγινε η πρώτη γυναίκα, μέσα σε 78 χρόνια, που κερδίζει το διάσημο βραβείο Νόμπελ Μαθηματικών, που θεωρείται η υψηλότερη τιμή στα μαθηματικά. Είχε επιλεγεί για την “εντυπωσιακή πρόοδο στη θεωρία για τις επιφάνειες του Riemann και τους συντελεστές του χώρους τους.

Το εν λόγω μετάλλιο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών, οι οποίοι σημειώνουν πολλά υποσχόμενη πρόοδο για το μέλλον. Η ανακοίνωση της Mirzakhani ως την φετινή νικήτρια μαζί μ’ άλλους τρεις συναδέλφους της, την καθιστά την μόνη γυναίκα σε σύνολο 54 αντρών.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό το μετάλλιο σηματοδοτεί την αλλαγή, που θα έρθει σε σχέση με τις γυναίκες που ενθαρρύνονται και διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες. Η Mirzakhani είπε: “Θα είμαι πολύ χαρούμενη αν κι άλλες γυναίκες ενθαρρυνθούν ν’ ασχοληθούν με την επιστήμη και τα μαθηματικά”.

Η Christiane Rousseau, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών, είπε στην Guardian, ότι αυτή η στιγμή είναι “μοναδική και είναι μία μεγάλη επιτυχία για τις γυναίκες”, που μπορεί να συγκριθεί με την στιγμή, που η Marie Curie παίρνει το Νόμπελ Φυσικής και Χημείας κατά τον 20 αιώνα.




Δες και αυτό!