Apostolos Mitropoulos: Ο διάσημος fashion designer που θες να σε ντύσει

26/05/2016
credits: John Mitropoulos

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν έπρεπε να τον περιγράψω, θα έλεγα ότι είναι ότι ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας σχεδιαστής. Είναι ο άνθρωπος που επιλέγουν όλα τα μεγάλα ονόματα πίστας για να τα ντύσει. Είναι ο μονος Έλληνας fashion designer που έχει κάνει διεθνή καμπάνια για την ΑΒSOLUT VODKA, έχει συμπεριληφθεί στο «100 New Fashion Designers» του Hywel Davies ως ένας από τους εκατό καλύτερους νέους σχεδιαστές παγκοσμίως, συνεργάζεται με την Patricia Field εδώ και χρόνια, ενώ τα ρούχα του έχουν φορεθεί από τη Beth Ditto τη Miley Cyrus και την Caitlyn Jenner. Το καλοκαίρι θα τον βρεις στη Μύκονο, που είναι ο αγαπημένος του προορισμός και, επίσης, το μέρος που θα βρεις τις δημιουργίες του.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία του, παραμένει συνεσταλμένος, σταράτος και άκρως ενδιαφέρων. Τον συνάντησα και μου τα είπε όλα. 

Σχεδιαστής, dj, βασιλιάς των prints, sexy idol. Τι άλλο;

Αν και δεν μου αρέσουν οι τίτλοι, θα προτιμούσα “Fashion designer / troublemaker” όπως γράφω και στο Instagram.

Πως ξεκίνησαν όλα; Περίμενες αυτήν την επιτυχία στα πρώτα σου βήματα;

Η επαφή μου με την τέχνη και τα μουσεία από πολύ μικρή ηλικία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εξελίξω τον τρόπο έκφρασης μου μέσα από τα ρούχα και τα υφάσματα που σχεδιάζω. Πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, τα έντονα χρώματα και οι φόρμες που δίνουν στο σώμα τα ρούχα όταν είναι φορεμένα. Όσον αφορά το θέμα επιτυχία που λες, εγώ θα το πω τύχη. Τυχερός νιώθω που εχω κάνει όλες αυτές τις συνεργασίες τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, και όχι επιτυχημένος.

am_016_m

Το πρώτο σου show έγινε το 2001 στο Carousel du Louvre στο κέντρο του Παρισιού και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια. Πως κατάφερες σα νεοεμφανιζόμενος σχεδιαστής να κάνεις το show σου σε αυτό το θρυλικό μέρος; Βοήθησε αυτό στη μετέπειτα καριέρα σου;

Όλα είναι θέμα τύχης, καλού timing και του πόσο σωστά διαχειρίζεσαι τις ευκαιρίες που σου δίνονται. Δε νομίζω οτι βοηθάει ενα σόου το μέρος στο οποίο έγινε, αν η δουλειά του σχεδιαστή δεν αξίζει. Σκέψου οτι από το 2001 που έκανα το συγκεκριμένο σόου, το επόμενο μου ήταν το 2011 στο πρώτο Μadwalk. Προτιμώ να καταναλώνω ενέργεια στο να κάνω ωραίες συλλογές και να σχεδιάζω ωραία υφάσματα. Tα σόου τα βαριέμαι λιγο.

Έχεις κερδίσει ένα βραβείο Madame Figaro για τον καλύτερο νέο Έλληνα σχεδιαστή, είσαι ο μονος Έλληνας σχεδιαστής που έχει κάνει διεθνή καμπάνια για την ΑΒSOLUT Vodka, το ΑΒSOLUT MITROPOULOS, έχεις συμπεριληφθεί στο βιβλίο «100 New Fashion Designers», του Hywel Davies ως ένας από τους εκατό καλύτερους νέους σχεδιαστές παγκοσμίως, τα ρούχα σου έχουν φορεθεί από τη Beth Ditto, Miley Cyrus και την Caitlyn Jenner και έχουν φιλοξενηθεί στο Dover Street Market. Επίσης, οι δημιουργίες σου έγιναν αγαπητές από το δύσκολο αγοραστικό κοινό της Νέας Υόρκης και άρχισαν να ξεπροβάλλουν στις γειτονιές του Μανχάταν.Τι άλλα να περιμένουμε από εσένα;

Να έχω την υγειά μου ώστε να μπορώ να δημιουργώ και να δίνω χαρά στον κόσμο που φοράει τα ρούχα μου. Νομίζω οτι η υγεία και η καλή φυσική κατάσταση είναι το σημαντικότερο πράγμα για έναν άνθρωπο.

Τι είναι αυτό που πρέπει να έχει κάποιος για να τον ξεχωρίσεις και να τον επιλέξεις να φορέσει τα ρούχα σου;

Πιο παλιά το έκανα αυτό γιατί δούλευα μόνο με ραντεβού, οπότε ανάλογα με τα κέφια μου κανόνιζα και τα ραντεβού μου. Τα τελευταία χρόνια που τα ρούχα υπάρχουν σε καταστήματα και δεν είμαι εγώ παρών στην πώληση, ο κόσμος επιλέγει, ξεχωρίζει και αγοράζει. Εγώ απλώς σχεδιάζω. Ξεχωρίζω και επιλέγω πλέον, μόνο τους ανθρώπους που κάνω παρέα και έχω δίπλα μου.

MYKONOZ_am

Με ποιον Έλληνα ή διεθνή καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς;

Έχω συνεργαστεί με αρκετούς και μπορώ να σου πω οτι περισσότερο ενδιαφέρον έχει για εμένα να γίνει τέλειο το ρούχο που θα φτιάξω, παρά το όνομα του καλλιτέχνη που θα το φορέσει.

Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα πρόσωπο που θα αντιπροσωπεύει το brand σου και θα γίνει η μούσα σου, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν μου αρέσει να ταυτίζεται το brand μου με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, γιατί αυτό λειτουργεί πολλές φορές και ως αρνητικό για κάποιους. Γι’ αυτό το λόγο έχω τα δικά μου σύμβολα που είναι πιο ουδέτερα και διαχρονικά. Αν δεις την πορεία μου τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, έχω ντύσει πάρα πολλούς επώνυμους και σταρς, αλλα ποτέ δεν ταυτίστηκα με κανέναν.

Πως νιώθεις που είσαι ο σχεδιαστής που όλα τα μεγάλα ονόματα πίστας επιλέγουν για να τα ντύσει;

Φυσικά και νιώθω χαρούμενος που με επιλέγουν να τους ντύσω, ειδικά όταν είναι άτομα τα οποία εκτιμώ. Το να δουλεύεις με μεγάλα ονόματα και να κάνεις ρούχα για πίστα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος και τα υλικά με τα οποία φτιάχνεται ενα ρούχο για μια παράσταση, σόου κτλ. Όλα αυτά τα ρούχα «της πίστας» παίρνουν ζωή από τα φώτα, την ενέργεια του κόσμου, και φυσικά του καλλιτέχνη που τα φοράει τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, ενα πολύ ωραίο ρούχο που θα φορεθεί σε ενα πάρτυ και θα εντυπωσιάσει ή θα ειναι φωτογραφημένο σε κάποιο editorial μοδας, επάνω στην πίστα μπορεί να ειναι τρομερά αδιάφορο.

madwalk2011_mickey copy

Αν άλλαζες κάτι στο χώρο της μόδας τι θα ήταν αυτό;

Θα εξαφάνιζα τα παντελόνια καμπάνες και οτιδήποτε boho.

Κρατάς την προσωπική σου ζωή ιδιωτική και τα καταφέρνεις περίτεχνα και με μεγάλη επιτυχία. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για ένα τόσο αναγνωρίσιμο πρόσωπο σαν και σένα;

Δε νομίζω οτι ενδιαφέρει κάποιον η προσωπική μου ζωή. Δεν ειμαι celebrity ούτε πουλάω το lifestyle μου για να ζήσω. Η δουλειά μου πρέπει να είναι αναγνωρίσιμη, και όχι τι κάνω εγώ σαν Απόστολος.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με την Patricia Field;

Ξεκίνησε όλο αυτό το μεγάλο κεφάλαιο στην πορεία μου το 2012 μέσω του κοινού μας φίλου, Φώτη Σεργουλόπουλου. Μας έφερε σε επαφή στα εγκαίνια του Shamone, όπου γιόρτασε η Pat και τα γενέθλια της. Εκείνο το βράδυ έπαιξα μουσική και έγινε ένα μίνι σόου με ρούχα μου προς τιμή της. Μετά έδειξε ενδιαφέρον για τις συλλογές μου, όπου άρχισε να τις πουλάει στο κατάστημα της στη Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε ακόμα σε διάφορα projects που κάνει και νιώθω πολύ χαρούμενος που έδεσε η σχέση μας. Η Pat είναι μια γυναίκα έξυπνη, δυναμική, που λατρεύει αυτό που κάνει και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός που συνεργάζομαι μαζί της.

me and PAT

Έχεις πει ότι οι αγαπημένες σου είναι η Άννα Βίσση, η Καίτη Γαρμπή και η Έλενα Παπαρίζου. Τι είναι αυτό που κάνει κάθε μία απο αυτές ξεχωριστή;

Η Άννα είναι σταρ και παράλληλα μία πάρα πολύ καλή οικοδέσποινα. Έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία αρκετές φορές και είναι, ίσως, η μόνη που πραγματικά που είτε τραγουδάει είτε παίζει στο θεατρο, το κάνει τελεια. Επίσης, έχει πει το αγαπημένο μου ελληνικό τραγούδι που ειναι το «Αγάπη Υπερβολική». Η Καίτη είναι η πρώτη που αγόρασε ρούχα μου το 2000. Πάντα τολμάει να φοράει ρούχα από σχεδιαστές που δεν είναι mainstream και να πειραματίζεται με νέες ιδέες και projects, πράγμα που δεν το κάνουν άλλες. Έχει απίστευτο χιούμορ, φοράει πάντα τα καλύτερα τακούνια, είναι δίδυμος όπως και εγώ, και μεταξύ μας μιλάμε μόνο στον πλυθηντικό, το οποίο είναι ακραία αστείο. H Έλενα είναι μεγάλη μου αγάπη και η μόνη που δεν έχω τσακωθεί ποτέ μαζί της. Έχει μαγική φωνή, χορεύει τέλεια, είναι επίσημα η Νumber One όλων μας και είναι η γυναίκα που θέλουν όλοι οι άντρες να γνωρίσουν. Έχει απίστευτη συλλογή από ρούχα μου και στηρίζει πολύ τους συνεργάτες της, το οποίο το εκτιμώ πολύ.

withANNA

helena

Το Mad Walk είναι το ετήσιο ραντεβού σου με το μουσικό κανάλι MAD, μιας και οι δημιουργίες σου έχουν φιλοξενηθεί σε όλα τα fashion show που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα. Πολλά διάσημα ονόματα έχουν περάσει από τα χέρια σου όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων Σάκης Ρουβάς, Νomi Ruiz, Πάολα και Έλενα Παπαρίζου. Φέτος, επέλεξες την Καίτη Γαρμπή. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να καταλήξεις στην Καίτη; Πρώτα σχεδίασες το φόρεμα ή πρώτα διάλεξες την Καίτη και την φαντάστηκες να ερμηνεύει φορώντας τη δημιουργία σου;

Με την Καίτη είχα να δουλέψω μαζί της από το 2008, τότε που κάναμε το εξώφυλλο και το βίντεο κλιπ για τη δισκογραφική της δουλειά «Καινούργια Εγώ». Όταν μου έκαναν την πρόταση από το MAD σκέφτηκα ότι η Καίτη είναι η μόνη που δεν έχει κάνει Madwalk και άξιζει να κάνουμε κάτι μαζί, γιατί είναι πραγματικά fashion icon. Oι εμφανίσεις της ήταν παράδειγμα για πολλές που ακολούθησαν τα επομενα χρονια. Έχει φορέσει από τις πιο πολυσυζητημένες δημιουργίες της Σήλιας Κριθαριώτη, ανατρεπτικούς σχεδιαστές όπως Roland Mouret, Christopher Kane, Givenchy, Norma Kamali, Gareth Pugh, Lanvin, Αlexander McQueen, Vivienne Westwood και είναι και η μόνη που έχει φωτογραφηθεί μαζί με τον Roberto Cavalli για το εξώφυλλο του περιοδικού «LOFFICIEL». Το ρούχο για το Μadwalk έγινε κατόπιν συνεννόησης με όλη την ομάδα που επιμελήθηκε την εικόνα της για το συγκεκριμένο σόου και φυσικά, την ιδια. Δουλέψαμε ομαδικά, είχαμε πολύ καλή χημεία και φάνηκε στο αποτέλεσμα.

kaiti garbi madwalk16 copy 2

Αγαπάς την τέχνη;

Χωρίς τέχνη δεν υπάρχει πρόοδος. Επίσης, αγαπώ πολύ τη μουσική και το σεξ. Σε όλες τις συλλογές μου μπερδεύω στοιχεία που έχουν σχέση με τη μουσική, το σεξ και την τέχνη. Η καλοκαιρινή μου συλλογή έχει τον τίτλο «ART LOVERS». Έχω δημιουργήσει υφάσματα επηρεασμένος από την δουλεια των Rene Magritte, Yves Klein, Barbara Kruger και Jackson Pollock. Το 2014 είχα συνεργαστεί με την εικαστικό Ρένα Παπασπύρου και μου είχε δώσει άδεια να χρησιμοποιήσω το έργο της «ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ» (το οποίο ανήκει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) τυπώνοντας το επάνω σε ύφασμα. Έφτιαξα μια ολόκληρη συλλογή με φορέματα, τα οποία είχα παρουσιάσει στο Madwalk, και το σοου συνόδεψε μουσικά η Demy με τους Playmen με το τραγούδι «Nothing Better».

Madwalk 2014

Τι σε χαλάει σε κάποιον;

Nα λέει ψέματα για να με εντυπωσιάσει.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχεις πει ποτέ σε κάποιον και έχεις μετανιώσει;

Έχω πει πολλά, αλλά δεν τα έχω μετανιώσει γιατί τα σκέφτηκα πολύ πριν τα πω.

Τι δε θα συγχωρούσες ποτέ;

Το ψέμα και την ασυνέπεια.

Ξεχωρίζεις κάποιο από τα τατουάζ σου;

Όλα έχουν γίνει για κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο λόγο που έχει να κάνει με εμένα, οπότε είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Το καθένα έχει την δική του συναισθηματική αξία και υπάρχει για να μου θυμίζει κάτι καλό ή κακό που έγινε στη ζωή μου.

AM16_02

Ποιο είναι το πιο «προσωπικό» σημείο του κορμιού σου που έχεις χτυπήσει τατουάζ;

Τα «προσωπικά» σημεία του κορμιού μου είναι χωρίς τατουάζ.

Αγαπημένος προορισμός;

Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Λονδίνο.

Αγαπημένη γεύση;

Βανίλια.

Πες μου κάτι για το οποίο είσαι ιδιαίτερα περήφανος.

Ότι δεν καπνίζω και δεν παίρνω ναρκωτικά.

A Man to Pet. Πως είναι οι σχέσεις σας και πως προέκυψε η συνεργασία μαζί του;

Ενα μεγάλο κεφάλαιο και μία φιλία χρόνων. Γνωριστήκαμε το 2002 σε ενα από τα θρυλικά πάρτυ μασκέ στου μακιγιέρ Μάνου Βυνιχάκη, όπου εγώ έπαιζα μουσική. Ο Θανάσης είναι μοναδικός στο είδος του και γι’ αυτό το λόγο είναι στη λίστα με τους πέντε καλύτερους performers του Λονδίνου. Από τα πρώτα βήματα του στα lipsynch πάρτυ του έδινα ρούχα μου γιατί φορώντας τα αυτοσαρκαζόμουν και εγώ μέσα από αυτόν. Φαντάσου ότι παρόμοια φορούσαν και πελάτισσες μου που τα πλήρωναν πολύ ακριβά για να πάνε σε κάποιο κάλεσμα και, παράλληλα, τα φορούσε και ο Θανάσης στα underground clubs άπου δούλευε και έκανε μιμήσεις.

tzef montana

Πότε πας Μύκονο; Που θα σε βρούμε εκεί;

Πηγαίνω πολύ συχνά γιατί μου αρέσει και περνάω όμορφα. Είναι ένα μαγικό νησί η Μυκονος, με απίστευτη ενέργεια, που μεγάλο ρόλο σ’ αυτο παίζει και η Δήλος που είναι δίπλα. Το κατάστημα με τα ρούχα μου είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετής συνεργασίας μου με την Κατερίνα Γκούμα του brand UNDERGROUND. H μπουτίκ Apostolos Mitropoulos Underground Mykonos βρίσκεται στην περιοχή της μικρής Βενετίας στην οδό Κουζή Γεωργούλη 45. Μπορεί να βρει κάποιος την συλλογή «Αpostolos Mitropoulos Underground», και πολλά oneoff κομμάτια που σχεδιάζω αποκλειστικά για το μαγαζί. Υπάρχει ολοκληρωμένη σειρά με αντρικά ρούχα, τσάντες, παπούτσια και η σειρά με κοσμήματα σε αποκλειστική συνεργασία που εχω με το κοσμηματοπωλείο «Haniotis Jewellery».

store02 copy 2

store01 copy 2

Ποια έιναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ετοιμάζω ενα σόου έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι και, πριν λίγες μερες, ολοκλήρωσα μια συνεργασία με την Patricia Field για το online κατάστημα «Luisa via Roma», η οποία θα ειναι διαθέσιμη από τις 16 Ιουνιου.

Από αυτά που έχω διαβάσει για σένα έχω την αίσθηση ότι ο Απόστολος Μητρόπουλος είναι εκκεντρικός, cool, τελειομανής, ανήσυχος, σαγηνευτικός, μαξιμαλιστής, bon viveur, κοσμοπολίτης και προκλητικός. Τι από όλα αυτά είναι όντως αλήθεια και πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Το μόνο που είναι αλήθεια απ’ όλα αυτά είναι ότι είμαι τελειομανής. Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, τα σουβλάκια, η πίτσα και οι σφολιάτες, για τα οποία δεν έγραψες κάτι, παρόλο που το Instagram μου είναι γεμάτο με τέτοιες φωτογραφίες, αν και ο προπονητής μου δε με αφήνει να τρώω τίποτα. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου γκρινιάρη, ντροπαλό και θα έλεγα ότι έχω λίγο περίεργο χιούμορ, ειδικά για τον κόσμο που δε με γνωρίζει.  

Πες μου μία «βρώμικη» σου σκέψη.

Hot dog με ψητό λουκάνικο, tabasco, μαγιονέζα και πατάτες.

Ερωτεύεσαι εύκολα;

Δεν εχω χρόνο για χάσιμο.

Έχεις κάνει φίλους από το χώρο της μόδας και της showbiz;

Φυσικά, και έχει πολύ πλάκα όταν βρισκόμαστε και σχολιάζουμε τα διάφορα που συμβαίνουν στον χώρο.

with Anane & Louie Vega

Τι γουστάρεις στην Αθήνα του 2016;

Ότι έχει γίνει η Νέα Υόρκη του τρίτου κόσμου.

Πως βλέπεις την Ελλάδα μετά το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια; Έχουμε γίνει μία πολιτισμένη χώρα ή θέλει ακόμα δουλειά;

Πιστεύω ότι δεν είμαστε καθόλου πολιτισμένη χώρα. Όλο αυτό με το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε επειδή μας το επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, και ελπίζω να γίνουν και άλλα, και να μη μείνουμε στάσιμοι σαν χώρα εκει. Πιστεύω πως δεν έχει κανένας δικαίωμα να είναι ενάντια στην αγάπη δύο ανθρώπων, ούτε να θεωρούν μερικοί την αγάπη ανωμαλία.

κατερινα γκουμα - φωτης σεργουλοπουλος patricia field -και εγω

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!