Λυδία Παπαϊωάννου: Το κορίτσι που σε κάνει να χαμογελάς

06/04/2016

Λυδία Παπαϊωάννου. Όνομα και πράγμα. Τη γνωρίσαμε μέσα από το MAD TV πριν κάποια χρόνια όταν παρουσίαζε τη δική της εκπομπή. Πάντα φρέσκια, πάντα κεφάτη, μέσα στην τρέλα και, κυρίως, πάντα ετοιμόλογη. Τα χρόνια πέρασαν και το κορίτσι αυτό μας απέδειξε περίτρανα ότι ήρθε για να μείνει. Πλέον, ασχολείται με πολλά και διάφορα. Θα την βρεις παντού. Γουστάρει τα μίντια και το δείχνει. Τηλεπερσόνα, ραδιοφωνική παραγωγός, διευθύντρια του ελληνικού Cosmopolitan και, πάνω απ’ όλα, το κορίτσι που μπορεί να σε κερδίσει με ένα χαμόγελο και με μια της ατάκα. Ήθελα να της πάρω συνέντευξη εδώ και καιρό, αλλά φοβόμουν ότι δεν θα έχει χρόνο για συνέντευξη. Οι φόβοι μου αποδείχθηκαν αληθινοί, αλλά για λίγο! Τελικά τα κατάφερα. Ας γνωρίσουμε καλύτερα το κορίτσι που μοιράζει χαμόγελα, ή αλλιώς, τη Λυδία Παπαϊωάννου.

Ποια είναι η αγαπημένη σου γεύση τσιχλόφουσκας;

Φράουλα, αν γίνεται αυτή με το ζουμί στη μέση.

Πες μου μία παιδική ανάμνηση που θα θυμάσαι για πάντα;

Να μαζεύουμε με τη μαμά μου φύλλα για να τα χρησιμοποιήσει βαμμένα χρυσά σε χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Και ένα βράδυ που το περάσαμε στην ταράτσα με τον μπαμπά μου και την αδερφή μου για να δούμε με το τηλεσκόπιο έναν κομήτη.

Ποια είναι η τελευταία φορά που είπες “Σ’ αγαπώ”;

Σήμερα το πρωί στο σκυλουμπίνι μου. Του λέω σ’ αγαπώ 4556 φορές τη μέρα. Μερικές φορές ο φίλος μου νομίζει ότι το λέω σε εκείνον και είναι τόσο αστείο (κι εκείνον τον αγαπώ)

_MG8041 copy
credits: Λευτέρης Σιαράπης

 

Τι σε κάνει να φουσκώνεις από χαρά;

Η οικογένεια ή οι φίλοι μου ανάκατα στον καναπέ και τις μαξιλάρες μου Κυριακή απόγευμα.

Θα τα παρατούσες όλα για έναν μεγάλο έρωτα; Και όταν λέω “όλα” εννοώ αν θα άφηνες την Αθήνα (και ενδεχομένως την Ελλάδα), την καριέρα σου, τους φίλους και την οικογένειά σου για να ακολουθήσεις κάποιον που αγαπάς;

Πιστεύω πως αν στον έρωτα αυτόν ένιωθα σαν στο σπίτι μου, ναι, θα το έκανα. Ιδανικά βέβαια θα ήθελα να μη χρειαστεί να διαλέξω ανάμεσα σε πράγματα που αγαπώ πολύ. 

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι Διευθύντρια στο Cosmopolitan; Όσο αγχωτικό και αν είναι, το γουστάρεις, έτσι δεν είναι;

Είναι μεγάλη ευθύνη γιατί εκτός από το business κομμάτι- δηλαδή την επιτυχία και την ανάπτυξη του brand ως business unit- υπάρχει και η πτυχή της ευθύνης απέναντι στην αναγνώστρια. Το Cosmo δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τίτλος ή ένα απλό προϊόν, το δέσιμο με τις αναγνώστριες είναι συναισθηματικό και οφείλεις να προσπαθείς διπλά για να μην τις απογοητεύσεις!

Είσαι αυστηρή στη δουλειά σου (με τον εαυτό σου ή με τους άλλους);

Είμαι αρκετά απαιτητική και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει αυτό ποτέ. Αυτό που αντιμετωπίζω πια λίγο διαφορετικά είναι το λάθος. Μου είναι δηλαδή πλέον πιο εύκολο να συγχωρέσω τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό μου.

IMG_9754

Το Cosmopolitan βλέπουμε ότι έχει ένα ανανεωμένο πρόσωπο και μία φρέσκια και διαφορετική μορφή από αυτή που είχε όταν πρωτοξεκίνησε. Έχω την αίσθηση ότι βάζει τη γυναίκα στο επίκεντρο και δεν εστιάζει μόνο σε πικάντικα θέματα, όπως νόμιζαν πολλοί. Είναι αποτέλεσμα της εποχής που διανύουμε και της επικαιρότητας αυτή η μεταστροφή ή απλά το επέβαλε η ελληνική κουλτούρα;

Το Cosmo είχε ανέκαθεν τη γυναίκα στο επίκεντρο, τα πικάντικα θέματα (και μάλιστα μια περίοδο που το να μιλήσεις ανοιχτά για το δικαίωμα της γυναικείας σεξουαλικής ευχαρίστησης ήταν από μόνο του επαναστατική πράξη) ήταν ένα δυνατό selling point το οποίο αποδείχθηκε «ευχή και κατάρα»- κατάρα τρόπος του λέγειν βέβαια, καθώς παρεξηγημένη άποψη για το Cosmo έχουν κυρίως άνθρωποι στους οποίους ούτως ή άλλως δεν απευθύνεται. Οι αναγνώστριές του και η αγορά γνωρίζουν τον μοναδικό, ουσιαστικό και μη απολογητικό τρόπο που έχει το Cosmo να προσεγγίζει όλα τα θέματα που αφορούν τη γυναίκα του σήμερα.

Περίγραψέ μου μία τυπική μέρα σου στη δουλειά.

Η μέρα μου ξεκινάει από το στούντιο του Music 89,2 όπου έχω εκπομπή 10:00-13:00. Έπειτα φεύγω σβέλτα και πηγαίνω στα κεντρικά (sic) του Cosmo. Πριν μπω υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι επειδή έχω χίλια πράγματα να κάνω θα μπω καρφί στο γραφείο μου και θα ξεκινήσω να τα κάνω χωρίς να σταματήσω στα γραφεία της σύνταξης ή π.χ. το ατελιέ. Ύστερα από πολλές ιδέες, λίγο trouble shooting, ολίγα χάχανα και πάντως δυόμισι ώρες αργότερα, καταφέρνω να φτάσω στο γραφείο μου και να ξεκινήσω να μιλάω με τα υπόλοιπα τμήματα που με ψάχνουν στα τηλέφωνα και τα μέιλ.

Φανταζόσουνα πριν δέκα χρόνια ότι η καριέρα σου θα είχε αυτην την εξέλιξη;

Πάνω κάτω ναι. Από εδώ και πέρα αναρωτιέμαι τι θα συμβεί!

Πως άρχισαν όλα; Πως έγινε το πρώτο βήμα στο MAD TV και πως χτίστηκε η καριέρα σου μετέπειτα;

Στο MAD βρέθηκα όταν με εντόπισαν τυχαία σε ένα εστιατόριο όπου δούλευα παράλληλα με τη σχολή και τη δουλειά μου στο περιοδικό OZON. Στο κανάλι πήγα αρχικά προσωρινά, για ένα τρίμηνο, και τελικά έμεινα 7 χρόνια. Στο ενδιάμεσο δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω σε περιοδικά και το ραδιόφωνο. Και κάπως έτσι έφτασα στο σήμερα, άυπνη αλλά ευχαριστημένη.

_V2F0223 (2)
credits: Λευτέρης Σιαράπης


Είσαι αγοροκόριτσο;

Είμαι αγοροκόριτσο αν διαχωρίσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και γούστα σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα». Στην πραγματικότητα είμαι απλώς εγώ.

Αγαπημένη σου ατάκα;

«Θα σε ψακώσω». Χαχαχ, δεν εχω ιδέα τι σημαίνει, απλώς σου είπα κάτι που μου ήρθε τώρα.

-Θες ακόμα να γίνεις: α)κορίτσι σε έκθεση αυτοκινήτου; β)πλούσια ζωντοχήρα; γ)μάνατζερ ταλέντων;

Όχι.

Από που αντλείς αυτή τη χαρά και τη φρεσκάδα; Ποια είναι η πηγή της αστείρευτης σου ενέργειας;

Από τους φίλους μου.

Είναι αλήθεια ότι φοβάσαι τα πουλιά;

Ναι, μου φαίνονται κάπως απρόβλεπτα και νευρικά. Επιπλέον νομίζω ότι με είχε τσιμπήσει ένας πετεινός στον πισινό όταν ήμουν μικρή, ίσως έχει παίξει κι αυτό κάποιο ρόλο.

Με ποιον διάσημο θα ήθελες να περάσεις μία νύχτα μαζί; Και τι θα περιλάμβανε αυτή;

Με τον Jimmy Fallon και την Ellen DeGeneres. Αυτοί θα μιλούσαν κι εγώ θα γελούσα καθώς θα τους έσφιγγα από το μπράτσο με ύφος Elmyra Duff.

IMG_20150427_3 (2)

Ποιoς απολαμβάνει τον αμέριστο σου θαυμασμό;

Οι άνθρωποι που ανοίγουν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες και οι εθελοντές που βοηθάνε ο καθένας όπως μπορεί- όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και εκείνοι που κάνουν άχαρα πράγματα που όμως κάποιος πρέπει να τα κάνει: εκείνοι που πλένουν τις κατσαρόλες, εκείνοι που ξεχωρίζουν και τακτοποιούν τις σακούλες με τα αντικείμενα που προσφέρουν οι άνθρωποι κ.ο.κ.

Τι σε συγκινεί;

Όλα τα παραπάνω.

Είσαι ερωτευμένη αυτήν την περίοδο;

Πολύ, με έναν τρόπο που όταν ήμουν μικρότερη δεν ήξερα ότι υπήρχε.

Τι θα άλλαζες πάνω σου (ή στο χαρακτήρα σου) αν σου δινόταν η ευκαιρία;

Τη δυσκολία που έχω να αποχωρίζομαι πράγματα και καταστάσεις ακόμα κι αν δεν λειτουργούν πια.

Φιλία, αγάπη, έρωτας. Υπάρχει κάτι που διαρκεί για πάντα;

Τα δύο πρώτα σίγουρα. Το τρίτο ίσως αλλάζει όψεις.

Είσαι εύκολος άνθρωπος; Και τι σε κάνει να υποτροπιάζεις τελείως;

Νομίζω είμαι με τις ώρες μου. Υποτροπιάζω όταν διαφωνώ με κάποιον σε θέματα ιδεολογικά (ή και πολιτικά καμιά φορά) γι’ αυτό και αποφεύγω τη συζήτηση, ειδικά με ανθρώπους που δεν έχω οικειότητα.

Πιστεύεις ότι μετά το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, διανύουμε μία καλύτερη εποχή στην Ελλάδα; Βλέπεις κάποια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τα LGBTQI άτομα;

Το σύμφωνο είναι μια σημαντική αρχή, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Στόχος θα πρέπει να παραμένει το να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο νόμο, κάτι που είναι αυτονόητο. Αυτή είναι η πιο ταιριαστή λέξη που μπορώ να βρω: αυτονόητο.

_MG_4351 copy
credits: Panos Davios

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να είναι gay στη Ελλάδα και να μην κρύβει την ταυτότητα του;

Δεν νομίζω ότι είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, υποθέτω εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. τη σχέση με την οικογένεια. Όταν ακούω να επιτίθενται σε διάσημους ανθρώπους που αποφεύγουν να μιλήσουν για το αν είναι γκέι ή λεσβίες, προσωπικά δεν μπαίνω στη διαδικασία να τους κρίνω γιατί δεν μπορώ να ξέρω πώς αισθάνονται, ούτε μπορώ να επαληθεύσω τι θα έκανα εγώ στη θέση τους. Πάντα όμως σκέφτομαι ότι είναι κρίμα αν δεν μπορούν να ζήσουν τη ζωή που θέλουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους που θα ενέπνεαν με το παράδειγμά τους

Θα έρθουν καλύτερες μέρες;

Ναι, σε κάποιους τομείς ναι. Σου το υπόσχομαι.

Πες μου μία κρυφή σου επιθυμία.

Να πάω σε ένα ωραίο πανηγύρι σε ένα ορεινό χωριό και να τραγουδήσω τον Αμάραντο. Δεν ξέρω γιατί το θέλω αυτό αλλά το θέλω.

 

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!