Josh Turk: Όταν ή τέχνη συναντά την προστασία των lgbt δικαιωμάτων

28/11/2015

Είναι μόλις 26, περνάει το χρόνο του ανάμεσα στο Σικάγο και στο Βερμουντ και έχει γίνει ευρύτερα δημοφιλής μέσα από τα καλλιτεχνικά του πρότζεκτ και τα σκίτσα του. Σπουδάζει στο School of the Art Institute στο Chicago. Δεν του αρέσει να σκέφτεται το μέλλον, γιατί θεωρεί ότι το μέλλον είναι πάντα μπροστά από αυτόν. Αυτός είναι ο Josh Turk, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Μεταξύ άλλων, ερευνά το πως το σώμα μας καθορίζει το σεξουαλικό μας προσανατολισμό και τη σχέση μεταξύ φύλου και προσωπικής ταυτότητας.

Πως επηρεάζουν τα social media την διαμόρφωση της προσωπικής μας ταυτότητας;

Αυτήν την περίοδο επενδύω τον προσωπικό μου χρόνο στην εξερεύνηση του φύλου και της σεξουαλικότητας. Η ταυτότητα κάθε ανθρώπου περιλαμβάνει τη σεξουαλική του τοποθέτηση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σώμα του, τη σάρκα του. Τα social media μάς επιτρέπουν να απελευθερωθούμε από τη σάρκα μας και να κατασκευάσουμε μία διαδικτυακή παρουσία, ένα ψηφιακό σώμα, διαμορφώνοντας μία νέα ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή στις ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί είτε να αντιπροσωπεύει το ποιοί είμαστε στην offline ζωή μας είτε να έρχεται σε σύγκρουση με τον offline εαυτό μας.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;

Έχοντας αφιερώσει την ζωή μου στην ιστορία της τέχνης και στην έρευνα πάνω στη διαμόρφωση της ταυτότητας, μπορώ να πω ότι οι επιρροές μου δεν είναι περιορισμένες σε εικαστικούς καλλιτέχνες ή συγγραφείς. Νιώθω μια στενή σχέση με τους καλλιτέχνες που έχουν παίξει και πειραματιστεί με το φύλο και το σώμα, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα από τον Picasso, τον David Hockney, τον Andy Warhol και άλλους καλλιτέχνες που εξερεύνησαν τη σχέση μεταξύ ταυτότητας και μαζικής κουλτούρας. Ντρέπομαι να το παραδεχτώ, αλλά οι φωτογραφίες που σκάνε στο timeline μου στο Instagram αποτελούν επίσης την καθημερινή πηγή έμπνευσης μου.

IMG_7621

Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο δημιουργεί ψευδαισθήσεις και ψεύτικες προσδοκίες στον κόσμο;

Το διαδίκτυο μάς βοηθάει να απελευθερωθούμε από τη σάρκα και να μεταμορφωθούμε σε online φιγούρες. Τα social media μάς δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε μία τροποποιημένη εκδοχή του εαυτού μας, που μπορεί να μην είναι αντανάκλαση του offline εαυτού μας. Οι πλαστές ταυτότητες που κατασκευάζουμε μας κάνουν να διαφέρουμε από αυτό που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε. Γι αυτό το λόγο, μέσα από τη δουλειά μου, μου αρέσει να δίνω πολλές διαστάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Τόσες, όσες και οι παλλαπλές διαστάσεις της προσωπικότητας μας.

Όταν σχεδιάζεις, εκπληρώνεις τις προσωπικές σου φαντασιώσεις;

Δεν είναι τόσο απλό. Οι φιλοδοξίες μου καθορίζουν το ποιον θα σχεδιάσω. Τα τελικά μου έργα δείχνουν το πως βλέπω εγώ τα μοντέλα μου, και όχι το πως είναι στην πραγματικότητα. Κάθε γραμμή μου είναι μία προβολή των σκέψεων μου πάνω στο μοντέλο μου. Η δουλειά μου είναι βασισμένη στο ανθρώπινο σώμα, γιατί αυτό με εμπνέει, με εξιτάρει και μου δίνει κίνητρο να το απεικονίσω και να το γνωρίσω καλύτερα. Δεν νομίζω ότι τα έργα μου έχουν διδακτικό σκοπό, απλά με βοηθούν να εξερευνώ και να ανακαλύπτω.

IMG_8164

Ποια είναι η προσωπική σου σχέση με αυτούς που σχεδιάζεις; Αντιπροσωπεύουν κάτι πιο ουσιαστικό για σένα;

Η σχέση μου με τα άτομα που σχεδιάζω είναι ιδιόμορφη, πολύπλοκη και καθόλου επιφανειακή. Όταν ζωγραφίζω ανθρώπους που ήδη γνωρίζω, μου είναι τρομερά δύσκολο, γιατί προτιμώ να ανακαλύπτω τον άλλον μέσα από την διαδικασία αυτή. Σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγεται Έτσι ενδυναμώνω και τη σχέση μου με το εκάστοτε μοντέλο. Οι γραμμές και οι καμπύλες κάθε ανθρώπινου σώματος είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα. Γι’ αυτό και η διαδικασία αυτή είναι και μία νέα προσωπική εμπειρία, μέσα από την οποία αφήνω το ένστικτο μου να εκφραστεί ελεύθερα. Πέρα από το να σχεδιάζω, γράφω κιόλας. Μου αρέσει να ξεδιπλώνω τις σκέψεις μου και να γράφω αυτό που νιώθω ή αυτό που μπορεί να ντρέπομαι να πω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις;

Δε θα σου απαντήσω σαν αυθεντία των ανθρώπινων σχέσεων, γιατί η εμπειρία μου είναι περιορισμένη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες πολλές φορές συγκρούονται με τις φιλοδοξίες του άλλου σε μία σχέση. Γι αυτό και δε θα βρεις πουθενά την τέλεια σχέση. Θα σου απαντήσω όμως τι εκτιμώ ιδιαίτερα σε μία σχέση. Και αυτό είναι η οικειότητα που νιώθεις με τον άνθρωπο σου, η ικανοποίσηση των κοινών σας επιθυμιών και η αμοιβαία κατανόηση.

IMG_6958

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος και ποια είναι τα πιο μεγάλα σου όνειρα;

Φοβάμαι να βρω τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες που έχω. Αυτό με τρομάζει, γιατί εάν το έκανα, μετά δεν θα είχα με τίποτα να ασχοληθώ. Το όνειρο μου είναι να συνεχίσω να μαθαίνω και να σκέφτομαι ολοένα και πιο ώριμα. Ίσως και πιο σφαιρικά. Όπως έχει πει και ο Samuel Becket, “Δοκίμασε. Απότυχε. Δοκίμασε ξανά. Απότυχε καλύτερα”. Αυτή είναι και η προσέγγιση μου απέναντι στην τέχνη. Αυτό, για μένα,σημαίνει ότι πάντα έχω ένα στόχο που θέλω να φτάσω και ποτέ δεν πετυχαίνω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου κοινό;

Παρά το γεγονός ότι το υλικό έμπνευσης μου είναι οι gay άνδρες, το κοινό μου είναι ευρύ και δεν περιορίζεται σε ένα μοναδικό σεξουαλικό προσανταλισμό. Το κοινό μου έχει πολλές ταυτότητες και η δουλειά μου είναι εδώ για όσους αγαπούν το ανθρώπινο σώμα και την διαμόρφωση του εαυτού μας. Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις πως το γένος μας, επηρεάζει αυτό που είμαστε πραγματικά. Οι νόρμες της κοινωνίας πολλές φορές κλείνουν τους ανθρώπους σε πλαίσια και περιοριστικά καλούπια, και τους κάνει αδύναμους να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτό προσπαθώ να φωνάξω μέσα από τα έργα μου και να απευθυνθώ σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Θα τον βρεις εδώ:

Instagram: www.instagram.com/josh.turk.art

Website: http://students.saic.edu/jturk

 

 

 

 

Spyros Katopodis

"Τον λένε Σπύρο. Είναι σχεδόν 30. Δε θέλει να το παραδεχτεί, αν και γκριζάρουν τα μαλλιά του. Κριός με ωροσκόπο Καρκίνο. Πιστός ονειροπόλος. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα και μετά έκανε MBΑ γιατί το γούσταρε. Τώρα περνάει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Στο Λονδίνο δουλεύει. Την Αθήνα την αγαπάει. Τα καλοκαίρια θα τον βρεις στο Μεγανήσι και στην Κέρκυρα. Αγαπάει να κάνει εκπλήξεις στους άλλους και να γράφει ιστορίες ανθρώπως που του εξάπτουν την περιέργεια. Λατρεύει το μπέικον και το περγαμόντο. Παλιά νόμιζε ότι τα ξέρει όλα. Τώρα ξέρει ότι δε θέλει να τα μάθει όλα. Χαμογελά συνέχεια και σε κοιτάει στα μάτια! Αυτός είμαι εγώ".

Σχόλια και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα στο [email protected]




Δες και αυτό!