Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος, συνδιοργανώνουν το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2011, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλινή Κοινότητα Αθηνών, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.
Στις 26 Ιανουαρίου 2011 τις ώρες 18.00 – 22.00 θα πραγματοποιηθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: 16 καλλιτέχνες προτείνουν Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό τα έργα που πρότειναν 16 καλλιτέχνες για το Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε διεξαχθεί από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και κατέληξε στην επιλογή του έργου της γλύπτριας Ντιάνας Μαγγανιά που κατασκευάστηκε και αποκαλύφθηκε σε ειδική εκδήλωση το Μάιο 2010 στο πάρκο, στον πεζόδρομο της οδού Ερμού και Ευβούλου στο Θησείο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τον Αύγουστο 2011.
Στις 27 Ιανουαρίου 2011, ώρα 12.00, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου, Πολιτικών Κομμάτων, την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, τους επιζώντες Ομήρους των Στρατοπέδων, Πρεσβείες Ξένων Χωρών, τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους Οργανισμούς.
( Πηγή & φωτογραφία : Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών )
Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ ορίζει ως ολοκαύτωμα «τη συστηματική, γραφειοκρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος δίωξη και δολοφονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς και όσους συνεργάστηκαν με αυτό. Ολοκαύτωμα είναι μια Ελληνική λέξη, η οποία αρχικά σήμαινε θυσία στην πυρά. Οι Ναζιστές, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανια τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν οτι οι Γερμανοί ήταν φυλετικά ανώτεροι και οτι οι Εβραίοι ήταν όντα που δεν άξιζε να ζουν. Κατά τη διάρκει του Ολοκαυτώματος, οι Ναζιστές καταδιώξαν και άλλες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θεωρούσαν φυλετικά κατώτερες. Τους Ρομά και Σίντι ( τσιγγάνους ), ανάπηρους, και ορισμένα Σλαβικά έθνη ( Πολωνούς, Ρώσους και άλλους ). Άλλες ομάδες διώχθησαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συμπεριφοράς τους, όπως Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Ομοφυλόφιλοι.»( πηγή : Yad Vashem. Για την ελληνική μετάφραση : Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, 2006)
Κατά την 20η Σύνοδο της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε 15-17 Οκτωβρίου 2000 στην Κρακοβία, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Διακήρυξης των Υπουργών, υιοθετήθηκε η θεσμοθέτηση στα σχολεία Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Auschwitz, έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος σύμφωνα με το Ν. 3218 (ΦΕΚ 12/τ.Α/27-01-04).
Στο τεύχος του Antivirus το οποίο κυκλοφορεί στα τέλη Ιανουαρίου, μπορείτε να διαβάσετε το ειδικό αφιέρωμα για τους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένα μοναδικό αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, της 27ης Ιανουαρίου 2011.