Η αντίδραση της gay κοινότητας της Αργεντινής στην εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου

16/03/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με ανάμεικτα συναισθήματα αισιοδοξία και σκεπτικισμού δέχθηκε η gay κοινότητα της Αργεντινής την ανάδειξη στο ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Σημειώνεται ότι ο Μπεργκόλιο έχει στο παρελθόν μιλήσει ανοικτά κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πόλεμο στον Θεό». Οι δηλώσεις του αυτές είχαν γίνει το 2010, όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ωστόσο, έχει πει ότι «ανέχεται» την ύπαρξη των ομοφυλοφίλων.

Πολλοί, λοιπόν, εξέφρασαν την απογοήτευση τους χρησιμοποιώντας το απόλυτο ειρωνικό χάσταγκ στο twitter: #LosArgentinosDominamosElMundo, που σημαίνει «Οι Αργεντίνοι κυριεύουμε τον κόσμο».

Έτσι, για παράδειγμα, ο Esteban Paulon έγραψε: «Οι Αργεντίνοι κυριεύουμε τον κόσμο γιατί εξάγουμε ισότητα και δικαιώματα για όλους. Για τον Μπεργκόλιο ζητούμε ειλικρινά συγνώμη».

Ωστόσο, άλλοι χρήστες, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ύπαρξης ουσιαστικού διαλόγου για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων με την καθολική Εκκλησία. Ο Χοσέ Μαρία Ντι Μπέγιο, γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι και των λεσβιών, ο οποίος έγραψε ιστορία όταν εκείνος και ο σύντροφό του, Άλεξ Φρέιρε έγιναν το πρώτο γκέι ζευγάρι που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στη λατινική Αμερική, ανήρτησε στο Twitter τις σκέψεις του για την εκλογή του νέου Πάπα: «Έχω ανάμεικτα συναισθήματα, ένας λατινοαμερικανός Πάπας, Αργεντινός, τι τιμή, αλλά αυτός ο άντρας ήταν ο άνθρωπος που εμπόδισε τον γάμο μου στην πρωτεύουσα. Εξ αιτίας εκείνου έπρεπε να πάω μέχρι το Ushuaia για να παντρευτώ. (Ο Μπεργκόλιο) Ήταν αυτός που τον χαρακτήρισε (τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων) “πόλεμο του Θεού”. Για τώρα, ο μόνος λόγος για τον οποίο έχω να του ασκήσω κριτική είναι ότι εν τέλει είναι Αργεντινός, θα πρέπει να από την άλλη να δεχτούμε να συνδιαλεχθούμε μαζί του, εμείς τα εκατομμύρια των ομοφυλοφίλων (LGBT) αδερφών στον κόσμο χρειαζόμαστε μια εκκλησία που είναι συμμετοχική και πιο ισότιμη».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά / zougla.gr

Νίκος Σοφιανός

Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο.




Δες και αυτό!