Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Αιγύπτου ( χάρτης αριστερά ) για 30 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 13 Οκτωβρίου 1981, παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον στρατό, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.
Η πολυαναμενόμενη εξέλιξη έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου, αλλά το ερώτημα είναι πλέον πώς θα ολοκληρωθεί με ομαλότητα η μετάβαση της εξουσίας σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως ζητά η διεθνής κοινότητα.
«Μέρα απελευθέρωσης» της χώρας δηλώνει ο Ελ Μπαραντεί, μία σύντομη μεταβατική περίοδο εξουσίας από τον στρατό ζητά η Μουσουλμανική Αδελφότητα (الإخوان Al-Ikhwān )
Παγκόσμιο ενδιαφέρον όμως επικρατεί και στο θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΔ κοινότητος μιας και η Αίγυπτος αναγνωρίζει μόνο τον γάμο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Διάφορες αναφορές υπαινίσσονται ότι εάν μια τέτοια σχέση δημοσιοποιηθεί τότε η αστυνομία θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ώς απόδειξη για το κατηγορητήριο έναντι των πολλαπλών νόμων κατά της ανηθικότητας.
Η ομοφυλοφυλία στην Αίγυπτο δεν είναι παράνομη όπως συμβαίνει σε πολλές αραβικές χώρες. Παρόλα αυτά, εδώ και δεκαετίες, έχει αρχίσει να γίνεται παράνομη διαμέσου ενός ευρύ σύνολου ερμηνειών των άρθρων του αιγυπτιακού ποινικού κώδικα, και με αποφάσεις της αιγυπτιακής πολιτικής και της δικαιοσύνης όσον αφορά την προστασία της ” τάξης και δημόσιας ηθικής”.
Από το 2000 ορισμένοι νόμοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιβάλουν μια de facto απαγόρευση στην ομοφυλοφυλία. Το 2000, η αστυνομία συνέλαβε ένα αιγυπτιακό ομοφυλοφιλικό ζεύγος και τους κατηγόρησε για, ” παραβίαση της τιμής ” καθώς και για ” εν ενεργεία ανήθικη και άσεμνη συμπεριφορά”. Ο δικηγόρος τους ζήτησε να μειωθούν οι ποινές τους δεδομένου οτι η ομοφυλοφυλία δεν είναι ένα έγκλημα, αλλά ο δικαστής αρνήθηκε λόγω του ότι δύο άτομα είχαν στην πραγματικότητα ” προσβάλλει” θρησκευτικά και ηθικά πρότυπα. Το γεγονός παρουσιάστηκε από τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ, προωθώντας την ομοφυλοφυλία ως προϊόν της δυτικής παρακμής και με την απαίτηση οι ομοφυλόφιλοι να εκτελεσθούν ή να σταλούν σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
Μέσα σε ένα έτος, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άρχισε μια δημόσια καταστολή της ομοφυλοφιλίας με εφόδους σε ιδιωτικά party, τη σύλληψη των φιλοξενουμένων και τη σύλληψη τους, βασισμένη σε διάφορους νόμους, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου περί “Δημόσιας τάξης και δημόσιας ηθικής”.
Η πρώτη αυτών των επιδρομών ήταν σε ένα ιδιωτικό party με βάρκες όπου πενήντα δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες συνελλήφθησαν και κατηγορήθηκαν για την παραβίαση αυτών των ασαφών νόμων περί δημόσιας ηθικής.
Σε πολλές πρόσφατες καταστάσεις, άτομα συλλαμβάνονται για συνεδρίαση ή την προσπάθεια να συναντηθούν άλλα ενήλικα άτομα μέσω chatrooms και μηνυμάτων. Αυτό συνέβη στις 20 Ιουνίου 2003, όταν φυλακίστηκε ένας ισραηλινός τουρίστας στην Αίγυπτο για την ομοφυλοφυλία για περίπου δεκαπέντε ημέρες προτού τελικά απελευθερωθεί τελικά και του δοθεί η άδεια να επιστρέψει στο Ισραήλ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2003, η αστυνομία περίμενε με σημεία ελέγχου και στις δύο πλευρές της γέφυρας Al-μηδενός Qasr, που εκτείνεται το Νείλο στο κέντρο της πόλης του Καίρου και που αποτελεί μια δημοφιλή θέση συνάντησης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και συνέλαβαν 62 άτομα για ομοφυλοφυλία.
Το 2004 ένας 17 ετών φοιτητής ιδιωτικού πανεπιστημίου έλαβε ως ποινή μια καταδίκη 17 ετών συμπεριλαμβανομένων 2 ετών σκληρής εργασίας, για την δημιουργία profile σε γνωστή ομοφυλοφιλική ιστοσελίδα.
Το 2009, η Al Gadid Al Balagh, μια εβδομαδιαία αιγυπτιακή εφημερίδα απαγορεύθηκε κυκλοφορίας, και δύο από τους δημοσιογράφους της φυλακίστηκαν για την εκτύπωση ενός άρθρου που ανέφερε τους ηθοποιούς Nour El Sherif, Khaled Aboul Naga και Hamdi El Wazir και την ανάμειξη τους σε δίκτυο ομοφυλοφιλικής πορνείας και τη δωροδοκία κυβερνητικών στελεχών για την κάλυψη του συμβάντος.
Σήμερα, δεν γνωρίζουμε ποιός θα κυβερνήσει την Αίγυπτο. Σε περίπτωση που στη χώρα των Φαραώ επικρατήσει θεοκρατικό καθεστώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Σε περίπτωση που η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Al-Ikhwān ) θελήσει να αντιγράψει το μοντέλο του Ιράν, τότε το σίγουρο είναι οτι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, μιας και στο Ιράν η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και οι ομοφυλόφιλοι καταδικάζονται σε θάνατο.
Το σίγουρο είναι οτι τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αίγυπτο, οφείλουν να σκεφτούν το γεγονός της καταπίεσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν κάνουν τουρισμό σε οποιαδήποτε χώρα. ( Στο χάρτη δεξιά ).
Διαβάστε και το άρθρο μας Αίγυπτος, η επανάσταση με τα μάτια των gay.
Σημέιωση :
Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά. ( Πηγή : Wikipedia )