Δυο μοναδικά, ιδιωτικά ελληνικά μουσεία με αντικείμενο τις διακοσμητικές τέχνες, συνεργάζονται για τους σκοπούς μιας έκθεσης με θέμα τις εφαρμοσμένες τέχνες και τον χώρο της μόδας, κυρίως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Επιλεγμένα έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος παρουσιάζονται σε μια έκθεση αφιερωμένη στο κόσμημα και την υψηλή ραπτική, δυο διαφορετικές αλλά αλληλένδετες εκφάνσεις από τον χώρο του design. Κοσμήματα από 50 συλλογές σχεδιασμένες από τον Ηλία Λαλαούνη και τον Οίκο Λαλαούνη από το 1947 έως το 2008 πλαισιώνονται από επιλεγμένα ενδύματα μόδας από τις εκτενείς συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Μέσα από μια παρουσίαση που ενθαρρύνει τη θεώρηση της μόδας ως έκφανσης του υλικού πολιτισμού της κάθε εποχής, η έκθεση μας προκαλεί να επανεξετάσουμε διακρίσεις ανάμεσα στην ‘υψηλή τέχνη’ και την μαζική κουλτούρα, τις έννοιες του σύγχρονου και του ‘κλασικoύ’, αλλά και τον διαχωρισμό ανάμεσα στο ‘ανατολίτικο’ και το ‘δυτικότροπο’ στοιχείο στη μόδα.
Τόσο σε αισθητικό όσο και σε εννοιολογικό επίπεδο, η έκθεση στοιχειοθετεί έναν οπτικό διάλογο μεταξύ του κοσμήματος και της υψηλής ραπτικής και προκαλεί τον θεατή να αναζητήσει στο ‘ταίριασμα’ φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων ένα πλήθος αναφορών στην ιστορία της μόδας. Όταν το πληθωρικό bustle dress του 1880 συνδυάζεται με δημιουργίες εμπνευσμένες από την αρχαιοελληνική σφραγιδογλυφία από την συλλογή Ασπίδα του Αχιλλέα (1978), συνδετικό κρίκο αποτελεί η ιστορία της μόδας του 19ου αιώνα. Μαζί, φόρεμα και κόσμημα παραπέμπουν στο πάθος για τα αρχαιοπρεπή cameos και intaglios που χαρακτηρίζει την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, υπογραμμίζοντας την έμμεση επιρροή του ελληνορωμαϊκού στοιχείου στις εφαρμοσμένες τέχνες της περιόδου. Άλλοτε, η πηγή έμπνευσης αποτελεί τον κοινό παρονομαστή. Το πρωτοποριακό φόρεμα Delphos (1910) του Mariano Fortuny με το χαρακτηριστικό πλήθος των πτυχώσεών του, αντλεί την έμπνευση -και το όνομά του- από τον Ηνίοχο των Δελφών και την εμβληματική μορφή του αρχαιοελληνικού χιτώνα. Στην έκθεση συνδυάζεται με κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη από τη συλλογή Σταγόνες και Χιτώνες (1975 ), εμπνευσμένα από την φόρμα που χαρίζει η δύναμη της βαρύτητας στις σταγόνες του νερού και τις πτυχώσεις αρχαιοελληνικού πέπλου.
Η έκθεση αντιμετωπίζει τη μόδα ως αναπόσπαστο τμήμα του υλικού πολιτισμού αλλά και του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της κάθε εποχής. Βραδινά ενδύματα του Μεσοπολέμου με την ‘αγορίστικη’ garçonne γραμμή τους, υπογραμμίζουν τον νέο ρόλο της γυναίκας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που της επιτρέπει να εργάζεται και να ψηφίζει. Το φόρεμα της Jeanne Lanvin απηχεί την πρόσκαιρη ευδαιμονία της δεκαετίας του 1920, εποχής της jazz, του Charleston, των πρώτων υπερατλαντικών πτήσεων, της γυναικείας χειραφέτησης. Παρουσιάζεται με κοσμήματα από τη Νεογεωμετρική Συλλογή (1973) που με την έντονη σχηματοποίησή της -εμπνευσμένη τόσο από τα αγγεία της γεωμετρικής περιόδου όσο και από τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής σχεδίασης- απηχεί αντίστοιχες αισθητικές αξίες με το κίνημα της art decο, που κυριαρχεί στις εφαρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες τη δεκαετία του ’20 και του ’30.
Έργα μεγάλων δημιουργών, από τον Mariano Fortuny και τον Paul Poiret, ως την Coco Chanel, τον Γιάννη Τσεκλένη, τον Μarimekko, Desee, τον Issey Miyake, την Kokosalaki, τον Christina Dior, τον Givenchy, συνδυάζονται με τις λαμπερές δημιουργίες του Ηλία Λαλαούνη – κοσμήματα που φορέθηκαν από fashion icons όπως η Elizabeth Taylor και η Jackie Κέννεντυ Ωνάση. Την έκθεση συμπληρώνει πλήθος από αξεσουάρ μόδας από τσάντες και καπέλα ως και οι μπαλαρίνες της Margot Fontaine.
Διάρκεια : 21 ΙΟΥΝΙΟΥ – 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Κυριακή: 11.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Τετάρτη: 9.00 π.μ. – 9.00 μ.μ.
Το Μουσείο είναι κλειστό τις Δευτερές και τις εθνικές αργίες.
Γενική είσοδος: 5,00 €
Φοιτητές, συνταξιούχοι, και ομάδες επισκεπτών: 4,00 €
Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του ΜΚΗΛ, παιδιά κάτω των 10 ετών και με επικυρωμένη ταυτότητα για: Εκπαιδευτικούς, ΑΜΕΑ, Δημοσιογράφους, Καλλιτέχνες, Διπλωματικό Σώμα, μέλη του ΥΠΠΟ.
Για όλους τους επισκέπτες ελεύθερη είσοδος την Τετάρτη μετά τις 3.00 μ.μ.
Πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα
Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες ατόμων με κινητικά προβλήματα. Για οποιαδήποτε βοήθεια παρακαλούμε αναφερθείτε στον αρμόδιο υπάλληλο του θυρωρείου.
Χώρος : Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καλλισπέρη & Καρυατίδων, Ακρόπολη, Αθήνα