Οι εποχές που οι άνθρωποι που ζούμε με HIV συζητούσαμε για το αν και το πόσο θα ζήσουμε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, με την εξέλιξη της επιστήμης και τις διαθέσιμες αντιρετροϊκές θεραπείες που συνεχώς βελτιώνονται, κάποιος ή κάποια που ζει με HIV έχει σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον μέσο άνθρωπο. Σήμερα λοιπόν, μιλάμε όχι για το αν και το πόσο αλλά για το πως θα ζήσουμε και αυτό είναι μια τεράστια νίκη. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το να ζεις με HIV είναι εύκολο αλλά ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να το ζούμε καλύτερα.
Όντας οροθετικός εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και δουλεύοντας για την πρόληψη, την ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη ανθρώπων με HIV, έχω καταλάβει ότι μια τέτοια διάγνωση σίγουρα δεν θα σε αφήσει ανεπηρέαστο ή ανεπηρέαστη. Είναι μια κατάσταση που είτε το θέλουμε είτε όχι, θα φέρει αλλαγές στην ζωή και την καθημερινότητα μας, νέα δεδομένα και προκλήσεις.
Το ζητούμενο λοιπόν, είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν προς το καλύτερο, να το δούμε σαν μια ευκαιρία να βελτιωθούμε και να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.
Αυτός λοιπόν είναι και ο σκοπός της νέας αυτής στήλης, να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το “Ζώντας με τον HIV” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Για αρχή, ας ξεκινήσουμε με τρία βασικά βήματα για κάνουμε την συμβίωση με τον HIV ευκολότερη.
[toggle title=”Ενημέρωση” state=”close” ]Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα όταν έμαθα ότι έχω HIV, ήταν να προσπαθήσω να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για το τι σημαίνει να είναι κανείς οροθετικός. Είναι πολύ σημαντικό για την ενδυνάμωση μας να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένες και ενημερωμένοι. Καλοί, χρυσές και απαραίτητοι οι γιατροί, ψυχολόγοι, φίλες, σύμβουλοι και λοιπά αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα εσύ να γνωρίζεις τι είναι και τι σημαίνει αυτό που έχεις προκειμένου να μην ακολουθείς τυφλά ό,τι σου λένε οι άλλες/οι. Να συμμετέχεις ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και την υγεία σου, αλλά και να μπορείς να απαντήσεις σε τυχών ερωτήσεις όταν θα αποφασίσεις να μιλήσεις σε άλλους/ες για την οροθετικότητα σου. Η σωστή ενημέρωση και οι απαραίτητοι σύμμαχοι είναι τα κατάλληλα εργαλεία για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Προσοχή όμως. Ψάχνοντας στο ίντερνετ ή ζητώντας γνώμες φίλων, μπορεί να διαβάσεις και να ακούσεις από πολύ σωστές και σημαντικές πληροφορίες μέχρι και απύθμενες βλακείες για να μην πω τίποτα χειρότερο. Πάντα ελέγχουμε την πηγή μιας πληροφορίας και την αξιοπιστία της και δεν πιστεύουμε τυφλά οτιδήποτε μπορεί να διαβάσουμε ή να ακούσουμε.[/toggle]
[toggle title=”Δεν είσαι μόνος/μόνη, βρες υποστήριξη” state=”close” ]Αρκετά συχνά, μια διάγνωση με HIV συνοδεύεται από αυξημένο στρες, άγχος και κατάθλιψη, συνθήκες που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς και που εκτός από την ψυχολογική κατάσταση επιβαρύνουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όπως λέει και η Melissa Lopez (καμία σχέση με την τραγουδίστρια, Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται σε ασθενείς με HIV) “Όταν έχεις να κάνεις με ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δοκιμάζεται, η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να το επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο και να δυσκολέψουν την αντιμετώπιση. Επίσης μπορεί να γίνει εμπόδιο στο να αποφασίσει κανείς να ξεκινήσει θεραπεία, ή να την τηρήσει σωστά.” “Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι σας συμβαίνει και να κάνεις κάτι γι’ αυτό πριν η κατάσταση επιδεινωθεί.”
Είναι σημαντικό να μην το περάσεις μόνος ή μόνη σου. Μπορείς να αναζητήσεις υποστήριξη σε οργανώσεις όπως η Θετική Φωνή, να μιλήσεις σε φίλους, φίλες ή την οικογένεια σου εάν θεωρείς ότι θα μπορέσουν να δεχτούν και να σε υποστηρίξουν σε μια τέτοια κατάσταση ή σε επαγγελματίες όπως στον γιατρό που σε παρακολουθεί ή ψυχολόγο.[/toggle]
[toggle title=”Δες το Θετικά” state=”close” ]Ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνεται να μην πηγαίνουν όπως τα θες , το να διατηρείς μια θετική στάση μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό στο να περάσεις μια δύσκολη κατάσταση και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Πολλές φορές τα ποιός-που-πότε-γιατί, οι ενοχές, ο φόβος μπορεί να κάνουν το να σκέφτεσαι θετικά να ακούγεται σχεδόν αστείο, αλλά δεν βοηθάνε σε τίποτα. Προσωπικά, προτιμώ να επικεντρώνομαι στο τι γίνεται από εδώ και πέρα, στο πως θα κάνω την ζωή μου καλύτερη. Για ‘μένα ο HIV έχει υπάρξει ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, με τα πάνω και τα κάτω του, από το οποία έμαθα πολλά, έγινα καλύτερος άνθρωπος και προσπαθώ σε όποια κατάσταση να παραμένω “θετικός”. Μπορούμε λοιπόν, να δούμε τον HIV σαν μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση και επανεκκίνηση, να κάνουμε ίσως κάποια πράγματα διαφορετικά, να το δούμε σαν μια καινούρια αρχή και όχι σαν ένα τέλος.[/toggle]
Πλέον σε αυτή μας τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Ο Ζακ είναι εδώ για να σας απαντήσει. Απλά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.
Ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί: