Ένας πρώην στρατιώτης στη Μολδαβία εγκατέλειψε τον στρατό επειδή δεν άντεχε άλλο την κακοποίηση και τον ομοφοβικό εκφοβισμό. Τώρα, για να γλυτώσει την ποινή, του ζητούν «προσωπικές φωτογραφίες» για να «αποδείξει» τη σεξουαλικότητά του.
Στη Μολδαβία, όλοι οι νέοι υποχρεούνται σε 12 μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μόλις συμπληρώσουν τα 18 χρόνια, αν και αυτό μειώνεται για όσους φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Λίγο αφότου ο 18χρονος Marin Pavlescu μπήκε στον στρατό, δανείστηκε το τηλέφωνο του ανώτερου του για να τηλεφωνήσει στον φίλο του. Αγνοούσε, ωστόσο, ότι η συνομιλία τους είχε ηχογραφηθεί.
Αφού αποκαλύφθηκε η σεξουαλικότητά του σε ολόκληρη τη μονάδα του, ο Pavlescu δέχθηκε έντονη παρενόχληση και διακρίσεις «σε καθημερινή βάση», καθώς και σωματική βία, την οποία περιέγραψε ως «ταπεινωτική».
Μη μπορώντας πλέον να αντεπεξέλθει, έκανε αίτηση για άδεια για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του. Είχε φυσικά πάρει την απόφαση να μην επιστρέψει.
«Σκέφτηκα ακόμη και την αυτοκτονία… Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις τη σωματική και ψυχολογική πίεση εκεί», είπε στο Ινστιτούτο Καταγραφής Πολέμου και Ειρήνης.
Αλλά στη Μολδαβία, η αποχώρηση από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι παράνομη και ο έφηβος θα μπορούσε να κατηγορηθεί για λιποταξία, ένα έγκλημα που επισύρει πρόστιμο και πιθανή ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Μετά το τέλος της άδειας του, την ημέρα που υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στη μονάδα του, ο Pavlescu ανέβασε ένα βίντεο στο Instagram: «Γνωρίζω πλήρως ότι οι ενέργειές μου θα θεωρηθούν λιποταξία. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την πιθανή ποινή, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, εάν ο δικαστής κρίνει απαραίτητο να την εφαρμόσει σε μένα. Αλλά αξίζω τον σεβασμό και μία ευκαιρία για ευτυχία».
Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Μολδαβίας, ένα άτομο δεν μπορεί να είναι ένοχο λιποταξίας εάν εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία υπό «σοβαρές συνθήκες». Ωστόσο, η δικηγόρος του Pavlescu, Doina Ioana Straisteanu, είπε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για το αν θα μετρούσε ή όχι η ομοφοβική παρενόχληση.
Η Straisteanu υπέβαλε καταγγελία στη στρατιωτική επιθεώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τους ισχυρισμούς του για διακρίσεις.
Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι «δεν βρέθηκαν ενέργειες εκφοβισμού, ταπείνωσης και διακρίσεων σχετικά με τον στρατιώτη Pavlescu με το σκεπτικό ότι ήταν ομοφυλόφιλος».
Η υπόθεση του στρατιώτη έφτασε τώρα στο συμβούλιο απαγόρευσης των διακρίσεων της Μολδαβίας, όπου ο ταγματάρχης δικαιοσύνης Petru Corciun, που εκπροσωπεί το Υπουργείο Άμυνας, κατέθεσε.
Υποστηρίζοντας το πόρισμα της έρευνας ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο Pavlescu είναι ομοφυλόφιλος, είπε στην ακρόαση κατά των διακρίσεων: «Για να γίνει σωστός προσδιορισμός και να ξεκινήσουμε από αυτόν τον χαρακτηρισμό είτε αυτό το άτομο είναι ομοφυλόφιλο είτε όχι, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι ο το εν λόγω άτομο, βάσει ιατρικής βεβαίωσης, είναι όντως ομοφυλόφιλος».
«Μια απλή προφορική δήλωση [που γίνεται από το ενδιαφερόμενο άτομο] δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό αυτού του ατόμου».
«Το άτομο μπορεί να δείξει ότι είναι γκέι μέσα από φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή που το πιστοποιούν αυτό. Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο συμβούλιο, δεν βρίσκω στοιχεία ότι είναι ομοφυλόφιλος».
Ο Pavlescu έγραψε στο Facebook: «Δεν θα παρουσιάσω ποτέ φωτογραφίες για το πώς κάνω σεξ ή ιατρικά πιστοποιητικά».
Η υπόθεση του πρώην στρατιώτη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Συνασπισμός για την Ένταξη και την Απαγόρευση των Διακρίσεων, μία ΜΚΟ υπέρ της ισότητας, εξέδωσε δήλωση με αιτήματα προς το Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας.
Απαίτησε από τη Μολδαβία «να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ισότητα, την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων».