Υψηλότερος ο κίνδυνος μετάδοσης του ΗΙV μεταξύ των ανδρών που κάνουν τακτική χρήση κρίσταλ μεθ

25/09/2020
από

Μια νέα μελέτη των ΗΠΑ κατέληξε πώς η κρίσταλ μεθ αποτελεί για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την μετάδοση του HIV.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο JAIDS(Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes). Παρακολούθησε σχεδόν 4.786 άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες στις ΗΠΑ για 12 μήνες. Οι άνδρες, που επιστρατεύτηκαν μέσω dating εφαρμογών, ήταν ηλικίας 16-49 ετών και δεν λάμβαναν PrEP. Όλοι εξετάστηκαν για HIV κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια εξετάζονταν κάθε μήνα.

Τα ευρήματα της έρευνας

  • Το 2,5% (115 άνδρες) διαγνώστηκε θετικό στον HIV σε διάστημα 12 μηνών.
  • Το 14% δήλωσε ότι έκανε χρήση κρίσταλ μεθ κατά τη διάρκεια του σεξ. Το 1/4 μάλιστα δήλωσε ότι κάνει χρήση σε τακτική βάση.
  • Οι τακτικοί χρήστες μεθ αντιπροσώπευαν το ένα 1/3 των ατόμων που διαγνώστηκαν με HIV κατά τη διάρκεια της μελέτης (41 στους 115).

«Η μεθαμφεταμίνη αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον HIV μέσω της αύξησης της σεξουαλικής λίμπιντο, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις αναστολές», σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τη χρήσης μεθαμφεταμίνης και των σχετικών κινδύνων της κατά τη διάρκεια του σεξ».

Η κρίσταλ μεθ, μέρος της οικογένειας αμφεταμινών, κάνει τους χρήστες να αισθάνονται, μεταξύ άλλων, έντονη σεξουαλική διέγερση. Καθώς η επίδρασή της μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό οι χρήστες να ξεχάσουν να λάβουν τη θεραπεία τους για τον HIV ή τηn PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συμπεριληφθεί η αξιολόγηση της χρήσης μεθαμφεταμίνης σε… ασθενείς / άτομα, δεδομένης της ανησυχητικής ισχυρής σύνδεσης που παρατηρείται με τη μετάδοση του HIV», λένε οι συγγραφείς.

Λένε επίσης ότι η ανάγκη ενημέρωσης γύρω από την κρίσταλ μεθ είναι μεγάλη, κυρίως στα άτομα που τη λαμβάνουν τακτικά.

“Η σχέση μεταξύ της χρήσης μεθ και του HIV είναι τεκμηριωμένη”, δήλωσε ο David Stuart, διευθυντής υπηρεσιών υποστήριξης Chemsex στην κλινική σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου, 56 Dean Street.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι η συνεπής χρήση προφυλακτικών είναι σπάνια στα άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια της μεθαμφεταμίνης.»

«Αυτά τα νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ είναι πολύ χρήσιμα στο να επισημάνουμε ότι οι άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες και χρησιμοποιούν μεθαμφεταμίνη αξίζουν αναγνώριση και εύκολη πρόσβαση σε PrEP και σε άλλα φάρμακα πρόληψης του HIV.»
Δες και αυτό!