Υπό το πρόσχημα μίας αόριστης εναντίωσης στη μισαλλοδοξία και τη βία

18/10/2019
από

Δύσκολα περιγράφονται με λέξεις τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στα μέλη της Colour Youth με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την πρόταση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh. Η πρόταση απορρίφθηκε όπως και η αντιπρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να στηθεί μνημείο με ρητή αναφορά στον Ζακ. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανεγερθεί γενικά κάποιο μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του μίσους, όπως διατυπώθηκε από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη.

Η απόφαση να ανεγερθεί ένα απρόσωπο μνημείο χωρίς καμία αναφορά στις συγκυρίες και στο πλαίσιο δημιουργίας του μας απογοητεύει και μας θλίβει. Ιστορικά, η επανοικειοποίηση όρων και τοποθεσιών είναι ένα χαρακτηριστικό-ορόσημο του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος παγκοσμίως. Αντίστοιχης σημασίας είναι και η αναφορά στη δολοφονία του Ζακ/Zackie Oh, στην αντισυμβατική και αγωνιστική του προσωπικότητα, στις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε και στα ρατσιστικά και ομο/τρανσφοβικά κίνητρα των δολοφόνων. Ο Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh ήταν ένας οροθετικός ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίθεση που δέχτηκε ήταν μια επίθεση στις ταυτότητες που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του, σε όλα όσα ήταν και όλα όσα συμβόλιζε. Στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο δικαίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων να υπάρχουν, να εκφράζονται και να αγωνίζονται.

Η δημιουργία ενός χωροχρονικά αποσυνδεδεμένου μνημείου, δίχως ρητή αναφορά στο πρόσωπο του Ζακ, στη δολοφονία του, στην ομοφοβία και στην τρανσφοβία είναι για εμάς από μετριοπαθής έως επικίνδυνη. Ένα τέτοιο μνημείο, που τάσσεται αόριστα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αποσπά την προσοχή από το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας και δεν περνά στην ιστορική μνήμη της πόλης μας καμία πληροφορία για την προσωπικότητα του Ζακ/Zackie, το έργο και τη συμμετοχή του στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Επιπλέον, αποκρύπτει τις πολυεπίπεδες διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οθώντας τα ξανά στην αορατότητα, και υποτιμά τη σημασία του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας. Η έλλειψη ξεκάθαρης αναφοράς στην ομοφοβία και την τρανσφοβία δεν καταδεικνύει τίποτα άλλο παρά την δειλή στάση μιας κοινωνίας που φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για αυτές τις παθογένειές της.

Εκτιμούμε τη στάση των παρατάξεων που υποστήριξαν την πρόταση, παρόλο που τελικά δεν πέρασε. Αποδοκιμάζουμε τη στάση εκείνων που επέλεξαν να στηρίξουν τη συγκάλυψη του εγκλήματος μίσους υπό το πρόσχημα μίας αόριστης εναντίωσης στη μισαλλοδοξία και τη βία. Ελπίζουμε στο μέλλον να λαμβάνεται σοβαρότερα υπόψη η γνώμη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε θέματα που την αφορούν.

Colour Youth, κοινότητα LGBTQ νέων Αθήνας




Δες και αυτό!