Μια ρωσική ΛΟΑΤ+ οργάνωση, που εργάζεται για την απομάκρυνση των queer ατόμων από την Τσετσενία, προστέθηκε στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Russian LGBT Network, που δημιουργήθηκε το 2006, ήταν από τις οργανώσεις που έκαναν γνωστές τις φρικτή «εκκαθάριση των ομοφυλόφιλων» από την Τσετσενία στη διεθνή κοινότητα. Έχει βοηθήσει περισσότερους από 150 queer ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή από το 2017 μετακινώντας τους σε ασφαλέστερες περιοχές εντός και εκτός της Ρωσίας.
Η οργάνωση έχει 17 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και συνεχίζει να συντάσσει εκθέσεις για τη συνεχιζόμενη δίωξη των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Τσετσενία, την οποία η τοπική κυβέρνηση αρνείται επίμονα ότι συμβαίνει.
Στις 8 Νοεμβρίου οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν το Δίκτυο και πέντε δικηγόρους από την ομάδα Team 29 ως «ξένους πράκτορες», χαρακτηρισμός που συνεπάγεται πρόσθετο κυβερνητικό έλεγχο.
Το Δίκτυο απέρριψε αυτήν την κατηγοριοποίηση και είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο δικαστήριο.
«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο λόγος που μας αναγνώρισε ως ξένο πράκτορα», ανέφερε το δίκτυο σε δήλωσή του.
«Το Russian LGBT Network, δεν συμφωνεί με ένα τέτοιο καθεστώς. Δεν συμμετέχουμε σε καμία πολιτική δραστηριότητα, παρέχουμε νομική, ψυχολογική βοήθεια, προστατεύουμε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας».
Η είδηση καταδικάστηκε έντονα από τη Natalia Zviagina, διευθύντρια του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.
«Η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων στοχοποιούνται σε υποθέσεις με πολιτικά κίνητρα και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ στην πρώτη γραμμή είναι ανεπιθύμητοι και “ξένοι” στη Ρωσία του Πούτιν».
«Το Δίκτυο έχει αποκαλύψει αποτρόπαια εγκλήματα κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών στην Τσετσενία και βοήθησε στην απομάκρυνση των ανθρώπων που κινδυνεύουν, σε περιοχές όπου μπορούν να μιλήσουν για αυτές τις φρικαλεότητες. Τώρα το Δίκτυο είναι, το ίδιο, θύμα της δίωξης που στοχεύει όλο και περισσότερο τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ανοιχτά, μοχθηρά και κυνικά».