Μια πρωτόγνωρη κατάσταση φαίνεται ότι αντιμετωπίζει γυμνάσιο μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Το 15μελές συμβούλιο, καθώς και τα 5μελή συμβούλια του σχολείου έχουν αποφασίσει αποχή από τα μαθήματα της Παρασκευής (04/06/21) επικαλούμενα την απαθή στάση που τήρησε η διεύθυνση του σχολείου σε σοβαρό περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xanthi2.gr, μια μαθήτρια έπεσε θύμα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας από συμμαθητή της την Πέμπτη και αφού την είχε κλείσει μέσα στην τάξη. Η μαθήτρια έβαλε τα κλάματα και μια συμμαθήτριά της κατάφερε να ανοίξει την πόρτα, ώστε να βγει έξω. Άμεσα το γεγονός καταγγέλθηκε στη διεύθυνση αλλά, όπως υποστηρίζουν οι μαθήτριες/τές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι το θύμα είναι συνυπεύθυνο “επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά” !

Παρόμοια επιχειρηματολογία φέρεται να αναπτύχθηκε και στον σύλλογο διδασκόντων, όπου έγινε γνωστό ότι ο μαθητής τιμωρείται  με το “μίνιμουμ” της ημερήσιας αποβολής.

Αντιδράσεις μαθητριών/ών

Το ζήτημα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σε μαθήτριες/τές, που αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα της Παρασκευής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του σχολείου, όπως αναφέρεται στην επικοινωνία τους μέσω των κοινωνικών δικτύων. Όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους, η απάντηση αυτή αναπαράγει παρωχημένα πατριαρχικά στερεότυπα, που προσβάλλουν τις γυναίκες και συνιστά έμμεση επιβράβευση της σεξουαλικής βίας.

Δεδομένης και της ευαισθησίας της κοινωνίας σε θέματα σεξουαλικής βίας τον τελευταίο καιρό, η αντίδραση των μαθητριών/ων προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και, εφόσον τα γεγονότα επιβεβαιώνονται και από άλλες πλευρές, θα είναι κρίσιμη και μια τοποθέτηση από την πλευρά του σχολείου.

Τι υποστηρίζει το σχολείο;

Από την πλευρά του σχολείου δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση, αλλά αφήνεται να εννοηθεί η άποψη πως η υπόθεση δεν έχει αναδειχθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, καθώς και ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε δεν αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της υπόθεσης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το περιστατικό διερευνάται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων μαθητριών/ών και ότι επιδιώκεται επικοινωνία με τη μαθητική κοινότητα.

Όσα είπε ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Χρήστος Ιωαννίδης, σύμφωνα με το xanthinea.gr μίλησε στο protothema.gr και αναφέρθηκε όχι σε ένα, αλλά σε δυο περιστατικά, τα οποία καλείται να διαχειριστεί το γυμνάσιο της πόλης.

Για το πρώτο περιστατικό, το οποίο συνέβη στην αυλή, όταν μαθητής φέρεται να παρενόχλησε δυο μαθήτριες εκείνος τιμωρήθηκε χθες, ενώ εκ νέου συνεδρίασε ο σύλλογος των καθηγητών, προκειμένου να εξετάσει το θέμα που προκλήθηκε με τη μαθήτρια που κατηγορεί συμμαθητή της, ότι την έκλεισε με τη βία μέσα στη σχολική τάξη.

«Το θέμα το διερευνούμε ακόμα, ώστε να καταλάβουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Τα θέματα που έχουν προκύψει είναι δύο και σε αυτά εμπλέκονται μια ομάδα αγοριών και μια κοριτσιών. Το ένα περιστατικό, και στο οποίο ο μαθητής τιμωρήθηκε χθες, έχει να κάνει με ένα σκηνικό το οποίο διαδραματίστηκε σε σχολική αυλή. Ένα αγοράκι φαίνεται να “παρενοχλούσε” κάποιες μέρες δυο μαθήτριες. Αυτό είχε σαν επακόλουθο να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά και ο μαθητής αυτός να τιμωρηθεί. Δυστυχώς, στο όλο θέμα έχουν εμπλακεί και οι γονείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ο κάθε ένας τα παιδιά του. Αυτό κάνει ακόμα περισσότερο κακό στα παιδιά και δεν πρέπει», δήλωσε ο Ιωαννίδης.

Εξελίξεις μέσω των social media

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιωαννίδη το θέμα έχει πάρει και διαδικτυακές διαστάσεις καθώς οι μαθήτριες μέσω instagram χαρακτήρισαν ακόμα και βιαστή τον συγκεκριμένο μαθητή:

«Το θέμα είναι πως η μαμά του παιδιού που έκανε την παρενόχληση θέλει να κάνει μήνυση και να φτάσει μέχρι και τον εισαγγελέα διότι, όπως πληροφορήθηκα τα κοριτσάκια αυτά έγραψαν κάτι στο Instagram, χαρακτηρίζοντας μέχρι και βιαστή το αγοράκι αυτό. Η διευθύντρια ξέρω ότι αυτήν την ώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει τους γονείς των εμπλεκόμενων, ώστε να σταματήσει το θέμα εδώ, διότι μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφονται υπερβολικά πράγματα.» 

Διάψευση των δηλώσεων περί “προκλητικού ντυσίματος”

Ο σύλλογος του σχολείου συνεδρίασε ξανά για τον μαθητή που έκλεισε στην τάξη την μαθήτρια:

«Το γεγονός που θέλει μαθητή να κλείνει μαθήτρια μέσα στην τάξη δεν έχει σχέση με το προηγούμενο, είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συνέβη την ώρα που συνεδρίαζε ο σύλλογος το καθηγητών για την πρώτη υπόθεση. Όπως έμαθα εκείνη την ώρα μια μαθήτρια από την ομάδα των οκτώ κοριτσιών πήγε να πάρει την τσάντα της και να φύγει. Εκεί, ένα άλλο αγόρι προσπάθησε να την εγκλωβίσει. Δεν την έκλεισε μέσα στην τάξη, γιατί η διευθύντρια μου είπε πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε, ενώ μέσα στην τάξη υπήρχαν κι άλλα τρία άτομα. Τώρ,α ο γονέας του κοριτσιού θέλει να κάνει μήνυση στον γονέα του αγοριού. Δεν ξέρω αν ήταν προκλητικά ντυμένο, αλλά είναι δυνατόν κορίτσι γυμνασίου να έχει πάει έτσι στο σχολείο του, δε νομίζω. Η διευθύντρια ξέρει τι έχει συμβεί, εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε πιστά το πρωτόκολλο, ώστε να μην πληγωθούν τα παιδιά.» 

«Όσες μαθήτριες και όσοι μαθητές έγραψαν διάφορα στο Ιnstagram παραδέχτηκαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη. Ποτέ η διεύθυνση του σχολείου δε μίλησε για προκλητικό ντύσιμο, υπάρχουν μάρτυρες οι καθηγητές, οι γονείς και τα μαθητικά συμβούλια το παραδέχονται όλοι. Απλά κάποιοι θεώρησαν να γράψουν ψευδή σχόλια στο διαδίκτυο. Όλοι οι γονείς των παιδιών γνωρίζουν την πραγματικότητα και δε θέλουν καμία συνέχεια στο θέμα.»