Βρετανία: Τα ΛΟΑ άτομα πίνουν και καπνίζουν περισσότερο

07/07/2021
από
Βρετανία, κάπνισμα, αλκοόλ

Μια έκθεση ορόσημο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας αποκάλυψε τις σχετικές ανισότητες στην υγεία, που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και τα αμφιφυλόφιλα ενήλικα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρώτη έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε χθες (6 Ιουλίου) από την NHS Digital, βασίζεται σε δεδομένα 1.132 ΛΟΑ ενηλίκων ατόμων, που συμμετείχαν στην Έρευνα Υγείας για την Αγγλία μεταξύ 2011-2018.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ΛΟΑ ενήλικες είναι πιο πιθανό να πίνουν περισσότερο, να καπνίζουν περισσότερο, και να έχουν χειρότερη κατάσταση ψυχικής υγείας από τον στρέιτ πληθυσμό, με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.

Παρά το γεγονός ότι τα ΛΟΑ ενήλικα άτομα είναι 12% λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τους στρέιτ ανθρώπους, ένα υψηλό ποσοστό ΛΟΑ ατόμων (7%) ανέφερε «κακή» ή «πολύ κακή» υγεία, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους ενήλικες (6%).

Ο επιπολασμός του περιορισμού της μακροχρόνιας ασθένειας ήταν, επίσης, υψηλότερος με ποσοστό 26% σε σύγκριση με το 22%.

Όταν ρωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ, το 32% των ΛΟΑ ενηλίκων ανέφεραν επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, που τα έθεσαν σε αυξημένο ή υψηλότερο κίνδυνο βλάβης, που σχετίζεται με το αλκοόλ (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) σε σύγκριση με το 24% των ετεροφυλόφιλων ενηλίκων.

Μια παρόμοια τάση βρέθηκε και στο κάπνισμα, με υψηλότερο ποσοστό για τα ΛΟΑ ενήλικα άτομα (27%), σε σχέση με το ποσοστό για τα ετεροφυλόφιλα (18%). Το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν σήμερα τσιγάρα ήταν υψηλότερο στις ΛΟΑ γυναίκες στο 31%, και το χαμηλότερο στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες στο 16%.

Τα ενήλικα ΛΟΑ άτομα είχαν, επίσης, χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας στην ψυχική ευεξία στην κλίμακα ψυχικής ευεξίας Warwick-Edinburgh (48,9) σε σύγκριση με τα ετεροφυλόφιλα ενήλικα άτομα (51,4), με τις ΛΟΑ γυναίκες να σημειώνουν τα χαμηλότερα αποτελέσματα ευεξίας που είχαν ποτέ (47,3).

Το 16% των ΛΟΑ ενηλίκων δήλωσαν ότι είχαν μια ψυχική, συμπεριφορική, ή νευροαναπτυξιακή διαταραχή ως μακροχρόνια κατάσταση. Το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων ενηλίκων που ανέφεραν το ίδιο ήταν σημαντικά χαμηλότερο στο 6%.

Τα ΛΟΑΤ+ άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη

Ο επικεφαλής στατιστικός της NHS Digital, Chris Roebuck, δήλωσε: «Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη στη συλλογή και δημοσίευση δεδομένων για την υγεία είναι η ικανότητα να επισημαίνονται οι ανισότητες στην υγεία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τα ΛΟΑ άτομα για πρώτη φορά, τα οποία δείχνουν σημαντικές διαφορές στην κατάσταση και τις συμπεριφορές υγείας.»

Το 2019, ένας κορυφαίος σύμβουλος της επιτροπής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το NHS «προκαλεί» προκατάληψη έναντι των ΛΟΑΤ+ ατόμων, λέγοντας ότι τα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη χρηματοδότησης και αναφοράς, στην ακατάλληλη εκπαίδευση, και στην προκατάληψη.
Δες και αυτό!