Η Βραζιλία εξέλεξε τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του κοινοβουλίου της: Erika Hilton, Duda Salabert και Robeyoncé Lima, καθώς ο Bolsonaro χάνει τον έλεγχο της εξουσίας.

Η Βραζιλία, η χώρα που σημειώνει τις περισσότερες δολοφονίες τρανς ατόμων στον κόσμο, έχει υπομείνει χρόνια αυξανόμενης ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και βίας υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro. Την Κυριακή (2 Οκτωβρίου), οι πολίτες ψήφισαν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Erika Hilton

Η Erika Hilton, μια Μαύρη, τρανς γυναίκα, έγινε η πρώτη τρανς σύμβουλος που εξελέγη στο Δημοτικό Επιμελητήριο του Σάο Πάολο το 2020, λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε σύμβουλο σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Hilton έχει αγωνιστεί σκληρά για την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο Σάο Πάολο, αλλά φέτος αποφάσισε να κατέβει για το Κογκρέσο. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι κέρδισε τη θέση της.

Πριν από την εκλογή της, η Hilton είπε σε συνέντευξή της στον The Guardian:

«Η πραγματικότητα για τα τρανς άτομα στη Βραζιλία είναι συγκλονιστική. Μας αντιμετωπίζουν ως τα άτομα που πρέπει να εκτελεστούν με τον πιο φρικτό τρόπο. Γι’ αυτό θέλω να γίνω μέλος του Κογκρέσου. Έτσι μπορούμε να σώσουμε αυτήν τη χώρα».

Μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Bolsonaro αντιμετωπίζει έναν δεύτερο γύρο εναντίον του πρώην προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος δεν πέτυχε μια οριστική νίκη. Για τον νυν πρόεδρο της χώρας, η  Hilton είπε:

«Ο Bolsonaro είναι φασίστας. Ο Bolsonaro περιφρονεί την ανθρωπότητα… Είναι κάποιος που νομιμοποιεί τη βία, που διευκολύνει την κυκλοφορία των όπλων, κάποιος που αντιτίθεται στα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, κάποιος που περιφρονεί τις γυναίκες, που μισεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

«Ο Lula είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον φασισμό – τους θανάτους, τη φτώχεια, τη δυστυχία που περνά η Βραζιλία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Όσο είμαι ζωντανή, θα παλεύω σαν λέαινα για να προστατέψω αυτά που πιστεύω και να εκδικηθώ τις φωνές του λαού μου».

 Η Hilton, η αυτοαποκαλούμενη «Beyoncé της βραζιλιάνικης πολιτικής», αναγκάστηκε να εργαστεί ως σεξεργάτρια από την ηλικία μόλις των 14 ετών, όταν την έδιωξαν από το σπίτι. Αφού αργότερα επανασυνδέθηκε με την οικογένειά της, επέστρεψε στο σχολείο και εργάστηκε σκληρά για να φτάσει στο πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας διδασκαλία και γεροντολογία. Αλλά, όταν η Bolsonaro εξελέγη το 2018, συνειδητοποίησε ότι ήταν απαραίτητη μια «αντεπίθεση» και μπήκε στην πολιτική, προσχωρώντας στο αριστερό κόμμα PSOL.

Ως τρανς πολιτικό πρόσωπο σε μια χώρα, όπου τα τρανς άτομα είναι πιο πιθανό να δολοφονηθούν από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, η 29χρονη έχει αντιμετωπίσει απειλές θανάτου, ακόμη και μια απόπειρα εισβολής στο γραφείο της. Όμως, ενώ η Hilton φοβάται συχνά και χρειάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακα, πρόσθεσε: «Όταν θέλουν να με φιμώσουν, τότε θα φωνάξω».

Duda Salabert

Στο συνέδριο της Βραζιλίας η Hilton θα συνοδεύεται, επίσης, από τη 40χρονη συνάδελφο τρανς πολιτικό Duda Salabert.

Η Salabert, πρώην δασκάλα, ιδρύτρια της οργάνωσης κατά της τρανσφοβίας “Transvest” και μέλος του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, έγινε το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο, που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Belo Horizonte το 2020. Εκείνη την εποχή, εργαζόταν ταυτόχρονα ως δασκάλα, αλλά αφού το σχολείο δέχτηκε απειλές λόγω της συμμετοχής της Salabert στο δημοτικό συμβούλιο, απολύθηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Duda Salabert (@duda_salabert)

Είναι περιβαλλοντολόγος και η εκστρατεία της στο Κογκρέσο ήταν η πρώτη στην ιστορία, που δε χρησιμοποίησε ούτε ένα κομμάτι χαρτί, φυλλάδιο, ή αυτοκόλλητο.

Η Salabert έχει μια μικρή κόρη με τον σύντροφό της και μετά τη γέννηση του παιδιού της, η πολιτικός και ακτιβίστρια έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα στην ιστορία της Βραζιλίας, που έλαβε άδεια μητρότητας. «Το να είμαι στην πολιτική είναι ένας τρόπος να παλεύω για έναν καλύτερο κόσμο για την τρίχρονη κόρη μου», είπε στο Estado de Minas τον Φεβρουάριο.

Robeyoncé Lima

Η Robeyoncé Lima, δικηγόρος, ακτιβίστρια και Μαύρη τρανς γυναίκα, είναι το τρίτο τρανς άτομο που εκλέγεται στο Κογκρέσο της Βραζιλίας. Το 2019, όταν εξελέγη πολιτειακή βουλευτής για το Περναμπούκο, είπε στο Ινστιτούτο Βραζιλίας ότι η δουλειά της ως δικηγόρος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών της ως πολιτικός.

«Με βάση την πίστη μου στον ακτιβισμό, ανέλαβα πολλές pro bono υποθέσεις για να βοηθήσω ΛΟΑΤΚΙ+ φιλικά μου πρόσωπα, να διασφαλίσουν τα δικαστικά τους δικαιώματα», είπε.

«Ωστόσο, αυτή η pro bono υπεράσπιση επικεντρώθηκε σε άτομα – να βοηθήσω μια συγκεκριμένη λεσβία, έναν γκέι, ή ένα τρανς άτομο. Αλλά, από τη στιγμή που γίνεσαι δημόσιο πρόσωπο, συνειδητοποιείς ότι είναι πιο αποτελεσματικό να παρέχεται υποστήριξη σε μεγαλύτερη κλίμακα. Με επαγγελματικούς όρους, η μεγαλύτερη διαφορά έρχεται όταν παρέχεται υποστήριξη σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, μέσω της δημόσιας πολιτικής».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Robeyoncé 5000 (@robeyoncelima)