Ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα, Shehan Karunatilaka, κέρδισε το βραβείο Booker τη Δευτέρα για το δεύτερο μυθιστόρημά του “The Seven Moons of Maali Almeida”, για έναν νεκρό γκέι φωτογράφο πολέμου σε μια αποστολή στη μετά θάνατον ζωή.

Ο Karunatilaka έλαβε βραβείο από την Queen Consort Camilla. Κέρδισε, επίσης, ένα βραβείο 50.000 λιρών.

Το μυθιστόρημα

Τοποθετημένο το 1989, στην καρδιά ενός φαύλου και μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, το The Seven Moons of Maali Almeida είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται στη μετά θάνατον ζωή –  μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο του Karunatilaka.

Ο φωτογράφος πολέμου Maali Almeida ξυπνά νεκρός σε κάτι που φαίνεται να είναι ένα γραφείο στη μετά θάνατον ζωή, λίγο μετά αφότου το τεμαχισμένο σώμα του πετάχτηκε στη λίμνη Beira στο κέντρο του Κολόμπο.

Έχει πολλά δικά του προβλήματα — είναι τζογαδόρος, κανείς δεν ξέρει ότι δεν είναι γκέι και δεν έχει ιδέα για το ποιος είναι ο δολοφόνος του. Καθώς αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο προσπαθώντας να λύσει το δικό του μυστήριο δολοφονίας, αυτό που αναδύεται είναι μια σατιρική ιστορία μιας χαοτικής χώρας, που έχει διαλυθεί από τη βία.

Σύμφωνα με τους κριτές αυτό που ξεχώρισε το βιβλίο «ήταν η φιλοδοξία και το ξεκαρδιστικό θράσος των αφηγηματικών τεχνικών του Karunatilaka».

«Η ελπίδα μου για το “Seven Moons” είναι ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον… διαβάζεται σε μια Σρι Λάνκα που έχει καταλάβει ότι αυτές οι ιδέες της διαφθοράς, δεν έχουν λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ», είπε ο Karunatilaka στην ομιλία αποδοχής του βραβείου.