«Βραδινές Βόλτες» από την Ομάδα Δικτύωσης των Support Art Workers

03/02/2021

Η Ομάδα Δικτύωσης των Support Art Workers (SAW NEXUS), στο πλαίσιο της νέας σειράς διαδικτυακών συνομιλιών ευρείας θεματολογίας με συλλογικότητες, κοινότητες εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, τις «Βραδινές Βόλτες» (“Night Strolls”), φιλοξενείτην Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, τον δεύτερο καλεσμένο της, την ομάδαΑπτάλικο. 

Σε μια διαδρομή ελεύθερη, με κουβέντα, μουσική και εικόνες, που ακολουθούν τα μονοπάτια ενός κοινού, χαλαρού, βραδινού περιπάτου, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, οι «Βραδινές Βόλτες» είναιωριαίες, ζωντανές συζητήσεις για τις τέχνες, την εγχώρια πολιτιστική πολιτική, την καλλιτεχνική έρευνα κι εκπαίδευση, για όσα εμπνέουν κι εμψυχώνουν, εξελίσσουν κοινωνικά και κινητοποιούν καλλιτεχνικά.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 22.00, η «Βραδινή Βόλτα» φιλοξενεί μέσω της facebook σελίδας των Support Art Workers, μια ωριαία συζήτηση με την ομάδα Απτάλικο, για τον κλάδο της μουσικής στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας. Τι σημαίνει να είναι κάποιος/αεπαγγελματίας μουσικός σε επισφαλείς συνθήκες; Πώς συμβιβάζονται οι έννοιες της δημιουργικότητας, της συνέργειας, της οικονομικής επιβίωσης με την καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας; Ποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αν οι εργαζόμενοι στις επιτελεστικές τέχνες μείνουν ενωμένοι απέναντι στην ελλειπή στήριξη του κράτους και την αυθαιρεσία των εργοδοτών; Τι μουσική μπορεί να δημιουργηθεί από μουσικούς κλεισμένους στα σπίτια τους; Στο πλαίσιο της κουβέντας, θα προβληθεί βίντεο από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν της ομάδας. 

Λίγα λόγια για την ομάδα Απτάλικο

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) Απτάλικο ως ιδέα ξεκίνησε το 2011. Έως το 2017 λειτούργησε ως Aptaliko.gr, με τη μορφή ιστοσελίδας-ψηφιακού ημερολογίου, φιλοδοξώντας να καλύπτει διαδικτυακά τις μουσικές εκδηλώσεις της Αθήνας, που αφορούν στην παραδοσιακή μουσική του αστικού περιβάλλοντος και της υπαίθρου του ελλαδικού χώρου, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Το 2017 απέκτησε νομικό πρόσωπο με την ονομασία Απτάλικο ΑΜΚΕ. 

Στόχος της Απτάλικο είναι να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας των εκπροσώπων της ομάδας και διάδοσης συναφών μουσικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων και διαλέξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν ομάδες μελέτης μέσω παραχώρησης χώρου της εταιρίας, καθώς και οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των μελών της, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.

Η ομάδα έρευνας της Απτάλικο

Η Χαρούλα Τσαλπαρά είναι τραγουδίστρια και μουσικός, με προσανατολισμό στη λαϊκή και

παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα. Έχει πτυχίο Μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα πιάνου. Παίζει, επίσης,ακορντεόν και μπαγλαμά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Απτάλικο.

Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου έχει σπουδάσει φιλοσοφία και λογοθεραπεία, αλλά εργάζεται ως τραγουδίστρια τα τελευταία 25 χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο μέσω της μουσικής. Εχει συνεργαστεί με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Αντύπας, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Μανώλης Μητσιάς, o Dónal O’Connor, o Andy Irvine κ.ά. Είναι μέλος της ομάδας έρευνας του Aptaliko.gr.

Ο Γιάννης Τσιουλάκης είναι μουσικός και εθνομουσικολόγος, καθηγητής στο Queen’ s University Belfast. Κάνει έρευνα πάνω στη μουσική εργασία, την επισφάλεια και την κρίση. Το βιβλίο του ‘Musicians in Crisis: Working and Playing in the Greek Popular Music Industry’ εκδόθηκε από τον Routledge το 2020. Είναι ιδρυτικός μέλος του σχήματος Ματ σε 2 υφέσεις, και έχει εργαστεί ως πιανίστας, ενορχηστρωτής και δάσκαλος μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Βρετανία.

Url: www.supportartworkers.org




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!