Βόρεια Ιρλανδία: Η αστυνομία δεν θα παρελάσει με στολή στο Belfast Pride

20/07/2023
από
Μια επίσημη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, αναφέρει ότι ενώ αστυνομικοί και προσωπικό ενδέχεται να παρευρεθούν στο Belfast Pride, δεν θα παρελάσουν με στολή, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο βοηθός αρχηγός αστυφύλακας Μπόμπι Σίνγκλετον είπε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική για κάποιους, προσθέτοντας: «Ως αστυνομική υπηρεσία, έπρεπε να εξετάσουμε προσεκτικά αυτό το αίτημα από το LGBT+ δίκτυό μας, ως προς την αξία του, τους δεδηλωμένους σκοπούς, και τις συνθήκες γύρω από την παρέλαση και τις νομοθετικές μας υποχρεώσεις να ενεργούμε με δικαιοσύνη, ακεραιότητα και αμεροληψία, με σεβασμό σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις πεποιθήσεις τους.

«Η ευρύτερη συμμετοχή μας σε αυτήν και σε άλλες εκδηλώσεις Pride συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσέγγισης και της δέσμευσής μας, τονίζοντας τον πολύτιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι αξιωματικοί και το LGBTQIA+ προσωπικό στην υπηρεσία μας, ότι είμαστε μία υπηρεσία για όλους και ότι το έγκλημα μίσους σε οποιαδήποτε μορφή είναι λάθος».

Η πολιτική υπηρεσιών PSNI απαγορεύει στους αξιωματικούς να φορούν στολή ή να αναγνωρίζονται ως αστυνομικοί, όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις.

Οι αστυνομικοί παρέλασαν με στολή κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπερηφάνειας του Belfast Pride τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ορισμένοι το είδαν ως δημόσια επίδειξη αλληλεγγύης και συμπερίληψης και βλέπουν την απόφαση να μην συμμετάσχουν ως ένα βήμα προς τα πίσω, άλλοι πιστεύουν ότι η PSNI δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εμπλακεί στο Pride εξαρχής.

Η συμμετοχή της αστυνομίας στο Pride είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω του ιστορικού της αστυνομικής βίας κατά της LGBTQ+ κοινότητας.

Το Pride Festival είναι ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια φεστιβάλ του Belfast. Το 10ήμερο φεστιβάλ είναι «μια διαμαρτυρία και μια γιορτή, ένα κάλεσμα για ισότητα, μια στάση αλληλεγγύης και ένας εορτασμός της ζωής των LGBTQIA+ ατόμων στο Belfast και όχι μόνο». Διαρκεί από την Παρασκευή 21 Ιουλίου έως την Κυριακή 30 Ιουλίου και έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 150 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Παρέλασης Υπερηφάνειας στη 13:00 το Σάββατο 29 Ιουλίου.

Οι διοργανωτές του Belfast Pride δήλωσαν ότι το φεστιβάλ είναι «τρανς-συμπεριληπτικό» και ότι οποιαδήποτε ομάδα εμπλέκεται σε πρακτικές αποκλεισμού τρανς ατόμων δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει.
Δες και αυτό!