Βιρτζίνια: Αποχή μαθητριών/τών λόγω τρανσφοβικών προτάσεων του κυβερνήτη

29/09/2022
από

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που προτάθηκαν από τον Ρεπουμπλικανό Glenn Youngkin θα περιορίσουν την προστασία για τα τρανς παιδιά στο σχολείο.

Χιλιάδες μαθήτριες/μαθητές λυκείου της Βιρτζίνια έκαναν αποχή από τα σχολεία τους, την Τρίτη, για να διαμαρτυρηθούν για τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε ο κυβερνήτης Glenn Youngkin.

Μαθήτριες/ητές από σχεδόν 100 λύκεια διοργάνωσαν αποχές σε όλη την πολιτεία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις νέες πολιτικές, κρατώντας πλακάτ που επέκριναν τις οδηγίες και κυματίζοντας σημαίες υπερηφάνειας για να υποστηρίξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλικά τους πρόσωπα που φοιτούν μαζί τους.

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αποχές ως έναν τρόπο για να ξεσηκωθούν τα σχολεία και να γνωρίζουν οι μαθήτριες/τές τι συμβαίνει», δήλωσε η τελειόφοιτος λυκείου Natasha Sanghvi στο NBC Washington. Το Sanghvi είναι μέλος του Pride Liberation Project, μιας πολιτειακής ομάδας υπεράσπισης ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, που βοήθησε στη διοργάνωση της κινητοποίησης..

Η Lauren Truong, 16 ετών, η οποία οδήγησε δεκάδες συμμαθήτριες/τές της σε αποχή, είπε ότι αρκετές/οί ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες/τές που γνωρίζει φοβούνται πώς θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν οι νέες πολιτικές. «Θέλουμε οι σχολικές μας περιφέρειες να μας υπερασπιστούν και να μας υποστηρίξουν και να πουν ότι θα απορρίψουν αυτές τις οδηγίες», είπε η Truong στην Washington Post.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το τμήμα εκπαίδευσης της Βιρτζίνια ανακοίνωσε πολλές τροποποιημένες πολιτικές που επηρεάζουν τρανς παιδιά στο σχολείο. Οι ανατροπές πολιτικής, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται κάτω από περίοδο δημοσίων σχολίων 30 ημερών, θα απαιτούσαν από τα παιδιά να χρησιμοποιούν σχολικές εγκαταστάσεις που ταιριάζουν μόνο με το βιολογικό τους φύλο, ενώ δυσκολεύουν τις διαδικασίες διόρθωσης ονομάτων και αντωνυμιών, απαιτώντας από τους γονείς να δώσουν την έγκρισή τους για μαθήτριες/τές που είναι ανήλικες/οι.

Οι νέες πολιτικές είναι τρανσφοβικές και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των τρανς μαθητριών/τών, οι οποίες/οι θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους γονείς τους.

Οι προτεινόμενες πολιτικές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για παιδιά που είχαν συνηθίσει σε προστασίες, που καθιερώθηκαν υπό τη διοίκηση του πρώην κυβερνήτη Ralph Northam, Δημοκρατικού.

Το non-binary νεαρό άτομο με το όνομα Casey Calabia, είπε σε έναν τοπικό σταθμό ειδήσεων για τον Youngkin και τις προτεινόμενες οδηγίες: «Φοβάμαι αυτόν τον άνθρωπο. Οι φίλοι μου φοβούνται αυτόν τον άνθρωπο. Πώς μπορεί να στέκεται εκεί και να λέει ότι αγαπά αυτή τη χώρα και αγαπά αυτό το κράτος, αν θέλει να μας κάνει κακό;» 

Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε βιώσει κακοποίηση φύλου και εκφοβισμό στο προηγούμενο σχολείο προτού μεταφερθεί σε ένα περιβάλλον πιο συμπεριληπτικό. Ανησυχεί για το πώς οι πολιτικές και η αυξημένη μισαλλοδοξία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των τρανς μαθητριών/τών.

«Κόντεψα να αυτοκτονήσω. Αυτά είναι πραγματικά παιδιά που φοβούνται εξαιτίας αυτής της πολιτικής.»

Οι μαθήτριες/τές αποδοκίμασαν, επίσης, την πολιτική φύση των προτεινόμενων ανατροπών, ειδικά καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί συνεχίζουν να προωθούν πολιτικές, που στοχεύουν ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες/τές εντός και εκτός της τάξης.

«Αυτές οι αναθεωρημένες οδηγίες μόνο βλάπτουν τη μαθητική κοινότητα σε μια εποχή που τα παιδιά αντιμετωπίζουν ασύγκριτες προκλήσεις ψυχικής υγείας, ενώ αποτελούν μια σκληρή προσπάθεια πολιτικοποίησης της ύπαρξης ΛΟΑΤΚΙΑ+ μαθητριών/ών για πολιτικό όφελος», ανέφερε το Pride Liberation Project σε δήλωση.

Εάν εγκριθεί από τον επιθεωρητή της πολιτείας μετά την περίοδο δημοσίων σχολίων, η πρόταση του Youngkin θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, λένε οι ειδικοί, ειδικά δεδομένης της πρόσφατης ομοσπονδιακής προστασίας για τρανς μαθήτριες/τές που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μπάνιο ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου τους.
Δες και αυτό!