Βίντεο ρίχνει φως στην πρόσφατη δολοφονία του Μαύρου τρανς άνδρα από φρουρό ασφαλείας

0
65
Η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τον θάνατο του Μαύρου τρανς άνδρα Banko Brown, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από κατάστημα Walgreens από έναν φρουρό ασφαλείας. 

Ο Brown, 24 ετών, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον φρουρό ασφαλείας Michael Earl-Wayne Anthony έξω από το φαρμακείο στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο στις 27 Απριλίου. Ήταν άοπλος.

Η εισαγγελέας της περιφέρειας Brook Jenkins έδωσε τη Δευτέρα (15 Μαΐου) στη δημοσιότητα το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας μαζί με μια έκθεση 25 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους δεν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του δολοφόνου του.

Πριν από τη δημοσιοποίηση του υλικού, η αστυνομία ανέφερε ότι ξέσπασε καυγάς μεταξύ των δύο όταν ο Anthony κατηγόρησε τον Brown για κλοπή, με τον φρουρό ασφαλείας να τραβάει το όπλο του και να πυροβολεί όταν η διαφωνία οξύνθηκε.

Το υλικό που κυκλοφόρησε πρόσφατα φαίνεται να δείχνει τον Brown να περπατάει με ταχύτητα για να φύγει από το κατάστημα και τον Anthony, 33 ετών, να τον πλησιάζει, να ακολουθεί μια φραστική συμπλοκή με τον Anthony να τον γρονθοκοπεί, να ρίχνει τον Brown στο έδαφος και να ξαπλώνει πάνω του.

Ο Brown βγαίνει τελικά έξω από την εξώπορτα του καταστήματος και το βίντεο εξιστορεί τη στιγμή που ο Anthony τραβάει το όπλο του και ρίχνει μία μόνο σφαίρα στο στήθος του Brown, η οποία τον ρίχνει στο έδαφος.

Οι υπόλοιποι πελάτες είναι εμφανώς σοκαρισμένοι και ταραγμένοι από τον πυροβολισμό.

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών προέρχεται από υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης μέσα στο κατάστημα και δεν έχει ήχο.

Προσοχή περιέρχει σκληρές εικόνες. 

Στην έκθεση ο Jenkins έγραψε: «Ο Anthony αναφέρει ότι ο Brown απείλησε επανειλημμένα να τον μαχαιρώσει. Ο Anthony είχε καθηλώσει τον Brown και άφησε τον Brown αφού είπε επανειλημμένα στον Brown ότι θα τον άφηνε να φύγει αν ο Brown ηρεμούσε.

«Ο Anthony απελευθέρωσε τον Brown, έκανε πίσω και τράβηξε το όπλο του λόγω των απειλών για μαχαίρωμα, αλλά έστρεψε το όπλο στο έδαφος.

«Ο Brown άρπαξε την τσάντα με τα εμπορεύματα από το πάτωμα, κατευθύνθηκε προς την έξοδο, στη συνέχεια γύρισε και όρμησε προς την κατεύθυνση του Anthony, μετά την οποία έπεσε ο πυροβολισμός. Ο Anthony δήλωσε ότι πυροβόλησε επειδή φοβόταν για την ασφάλειά του».

Ωστόσο, ο John Burris, δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα που εκπροσωπεί την οικογένεια Brown, διαφώνησε με την αναφορά του Jenkins.

Δήλωσε στο Bay Area Reporter ότι δεν πιστεύει ότι ήταν «δικαιολογία για τους πυροβολισμούς» και καθώς ο ισχυρισμός για το μαχαίρωμα δεν αναφέρθηκε στην αποκλειστική συνέντευξη του Anthony στην εφημερίδα San Francisco Standard, θα μπορούσε να έχει «απλώς επινοηθεί εκ των υστέρων».

«Μου φαίνεται ότι ο αστυνομικός ήταν επιθετικός, ασκώντας σωματικό έλεγχο και χτυπώντας τον Banko, ο οποίος τελικά ξέφυγε και βγήκε από την πόρτα.

«Γύρισε για να κοιτάξει και μετά πυροβολήθηκε. Δεν έχω δει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Brown όρμησε προς τον αστυνομικό.

«Φαίνεται ότι η χρήση θανατηφόρας βίας ήταν ασυνείδητη και περιττή».

Ο δικηγόρος πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ με την απόφαση του εισαγγελέα να μην απαγγείλει κατηγορίες – τουλάχιστον, θα μπορούσε να είναι υπόθεση ανθρωποκτονίας».

Ωστόσο, απαντώντας, η Jenkins δήλωσε στο Bay Area Reporter ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της αστυνομικής έρευνας.

Η εισαγγελέας δήλωσε στη δωρεάν εβδομαδιαία ΛΟΑΤΚΙ+ εφημερίδα: «Εμείς, φυσικά, δεν είχαμε συσχετίσει συγκεκριμένα γεγονότα του περιστατικού πριν από σήμερα, επειδή θέλαμε να δώσουμε σάρκα και οστά στην έρευνα και να βεβαιωθούμε ότι έγινε με ηθικό τρόπο.

«Έχω μιλήσει πολύ γενικά πριν, αλλά όχι με συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι τώρα».

Ο John Hamasaki, ο οποίος ήταν υποψήφιος εισαγγελέας το 2022, δήλωσε στον Guardian ότι είναι «ακατανόητο γιατί δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες».

«Βλέπουμε συνεχώς υποθέσεις που κατατίθενται όταν υπάρχει καυγάς και κάποιος βγάζει όπλο και πυροβολεί.

«Δεν μπορείς να εκτελέσεις κάποιον μόλις τελειώσει η απειλή, και αυτό φαίνεται να συμβαίνει».

Ο θάνατος του Banko Brown – και η επακόλουθη απόφαση του εισαγγελέα να μην του απαγγείλει κατηγορίες – προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες, με τους ντόπιους να κάνουν λόγο για «λιντσάρισμα».

Τη Δευτέρα (16 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Jenkins, με περίπου 50 άτομα να διαδηλώνουν προς το Walgreens όπου πυροβολήθηκε ο Brown.

Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «DA Jenkins: Michael Anthony» και «Δικαιοσύνη για τον Banko Brown».

Ο 24χρονος ήταν διοργανωτής της κοινότητας, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν με μαύρους τρανς νέους και πρόσφατα έμεινε χωρίς στέγη.

Η Julia Arroyo, συν-εκτελεστική διευθύντρια του τοπικού μη κερδοσκοπικού Κέντρου Ελευθερίας Νέων Γυναικών, γνώριζε τον Brown και τον περιέγραψε ως «αγαπητό άνθρωπο» που θα έδινε «τον μοναδικό του χιτώνα» για να βοηθήσει κάποιον άλλο.