Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, λόγω μιας Ευρώπης που δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, η είδηση ότι ξεκίνησε τις εργασίες της, η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την κατάρτιση νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, είναι κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρα.
Ας μη ξεχνάμε ότι οι χρόνιοι αποκλεισμοί και οι καθημερινές διακρίσεις που βιώνουν τα τρανς άτομα, υποδουλώνουν πολλές φορές μέχρι και την ίδια τους την ύπαρξη, με κύρια και πρωταρχική αιτία το γεγονός ότι η εξωτερική τους εμφάνιση, δεν αντικατοπτρίζεται στα έγγραφα τους. Καθημερινά ζητήματα, επομένως, όπως από την παραλαβή ενός δέματος απ’ το ταχυδρομείο ή το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, μέχρι την εύρεση στέγης και την υποβολή αίτησης για εργασία ή την πρόσβαση τους σε παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και υγεία, για αρκετούς από τους τρανς ανθρώπους, αποτελεί πηγή προβλημάτων και αιτία διακρίσεων και αποκλεισμών, διότι η ταυτότητα φύλου τους, δεν ταιριάζει με το φύλο έτσι όπως αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα. Παράλληλα, τους εξαναγκάζει κάθε στιγμή να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους, το ότι είναι τρανς δηλαδή, χωρίς όμως τα ίδια τα άτομα να το θέλουν. Αυτό με τη σειρά του, συντελεί στη μη ορατότητα αυτών των ατόμων και ως εκ τούτου τροφοδοτεί συχνά φαινόμενα τρανσφοβικών λεκτικών, ψυχικών και σωματικών επιθέσεων.
Πολλές φορές αυτά τα άτομα κατηγορούνται για πλαστογραφήσεις, επιδέχονται συχνά την προσβλητική συμπεριφορά και τον εξευτελισμό των ίδιων των αστυνομικών οργάνων, ή ακόμη οδηγούνται σε αυθαίρετες προσαγωγές από αυτά, κατά τη διάρκεια των οποίων τα προσαχθέντα πρόσωπα παραμένουν για πολλές ώρες κλειδωμένα στο κρατητήριο, χωρίς να ενημερώνονται για το λόγο της κράτησής τους και παρότι δεν έχουν την ιδιότητα των κρατουμένων.
Χρόνια παραβίαση δικαιωμάτων
Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι η τεράστια αυτή έλλειψη πολιτικής βούλησης των παρελθούσων κυβερνήσεων για την ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου, το οποίο να προστατεύει την ταυτότητα φύλου, των τρανς ατόμων, παραβίαζε επί χρόνια την ιδιωτική τους ζωή, αφήνοντας έτσι το φίδι του ρατσισμού να πνίγει ανενόχλητο το δικαίωμα τους στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα τους στην ίδια τη ζωή. Η οποιαδήποτε ορμονοληψία ή και χειρουργική επέμβαση (η οποία οδηγεί και στη στείρωση) που ίσχυε κατά το προηγούμενο νομικό καθεστώς, πέραν από χρόνιας και άκρως ακριβής διαδικασίας, δεν είναι οι μόνες εκφράσεις ταυτότητας φύλου, αφού η έκφραση αυτού, μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες εκφράσεις, όπως είναι η ένδυση, ο τρόπος ομιλίας και η έκφραση φύλου γενικότερα.
Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, δεν είναι άλλο από τη ψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης, σύμφωνα με την οποία η τρανς κατάσταση ορίζεται ως ψυχική διαταραχή, πράγμα το οποίο στιγματίζει κοινωνικά τα άτομα. Η έλλειψη κατανόησης του διαφορετικού, είναι αυτή που αντιμετωπίζει τα τρανς άτομα ως «διαφορετικές-ους», γι’ αυτό και υπάρχει η δυσκολία κατανόησης του φύλου, καθώς και η ταύτιση με τα τρανς άτομα. Πρέπει επομένως, το συντομότερο δυνατόν, η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την κατάρτιση νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, να αντιμετωπίσει την όλη αυτή τεράστια πηγή προβλημάτων, και να μην ακούσει αντιδραστικές φωνές. Η δυνατότητα άλλωστε, της αλλαγής των εγγράφων στους τρανς ανθρώπους, χωρίς καμία προϋπόθεση, παρά μόνο με μία δήλωση αυτοπροσδιορισμού, ήταν και θα συνεχίσει να είναι πάγια συνεδριακή θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατεύθυνση την οποία υπερψηφίστηκε μάλιστα πρόσφατα με απόλυτη πλειοψηφία από την νεολαία του κόμματος, συμπεριλαμβάνοντας την στο τελικό κείμενο Πολιτικής Απόφασης της 2ης Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Στην κατεύθυνση επίσης αυτή, κινήθηκαν τόσο το ίδιο το ψήφισμα της 22ης Απριλίου 2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και το δελτίο τύπου του Συνήγορου του πολίτη, καθώς και οι από 23ης Οκτωβρίου 2015 αποφάσεις και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αποφάσεις και ψηφίσματα, τα οποία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως, επίσης, σοβαρά υπόψιν πρέπει να λάβει και το παράδειγμα της νομοθεσίας της Μάλτας, το οποίο δίνει το δικαίωμα κενής καταχώρησης φύλου, ενώ προστατεύει ταυτόχρονα και τους ίντερσεξ ανθρώπους.
Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού
και Ταυτότητας/Έκφρασης Φύλου του Τμήματος
Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (SOGIE* – ΣΥΡΙΖΑ)