Έχεις σκεφτεί ποτέ σχετικά με το φύλο σου και το αν σε αντιπροσωπεύει; Σχετικά με το πώς το βγάζεις προς τα έξω; Είναι το παρουσιαστικό σου όσο θηλυκό/αρσενικό/ουδέτερο θα ήθελες ή, γενικά, τέλος πάντων, έχεις σκεφτεί να αλλάξεις κάτι ποτέ, ώστε να φαίνεσαι πιο αρρενωπός/θηλυκός/ουδέτερος;
Έχεις σκεφτεί ποτέ για το φύλο γενικότερα; Εάν ναι, θα έχεις καταλάβει ότι, στην Ελλάδα, το ζήτημα φύλο είναι κάτι… complicated. Πολλοί ασχολούνται με το φύλο μόνο για να κρίνουν τους γνωστούς τους ή παντελώς ξένους ανθρώπους που βλέπουν στον δρόμο, αλλά δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το δικό τους φύλο και πως το αισθάνονται.
Σίγουρα θα έχεις ακούσει σχόλια σχετικά με την… ποιότητα του φύλου κάποιου, εάν κάποιος άνδρας φοράει ροζ πουκάμισο πχ, δεν είναι αρκετά άνδρας και αυτό, κατά συνέπεια, τον κάνει ομοφυλόφιλο. Μια γυναίκα που έχει κοντό μαλλί δεν είναι γυναίκα, είναι κάτι άλλο, μάλλον λεσβία. Μια κοπέλα που ακούει black metal και παίζει video games, πιθανότατα δεν έχει βρει κάποιον άνδρα να την κάνει γυναίκα ακόμα.
Οι Έλληνες συγχέουν το φύλο με την έκφραση φύλου και τη σεξουαλικότητα. Για τον μέσο Έλληνα είναι θέματα δύσκολα που δεν έχει συνηθίσει να σκέφτεται και επίσης μπορεί να είναι και «επικίνδυνα» θέματα για συζήτηση, δεδομένου του ότι μερικοί άνθρωποι θίγονται και σε κατηγορούν ότι τους λες ομοφυλόφιλους, επειδή ρώτησες πχ εάν τους αρέσουν αυτά που φοράει ένας περαστικός.
Η Ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, είναι ετεροκανονική και cis-κανονική. Το «κανονικό» για κάποιον «κανονικό» άνθρωπο είναι να είναι ετεροφυλόφιλος και cis. Εάν έχεις πέος, κανονικέ άνθρωπε, η Ελληνική κοινωνία λέει ότι είσαι άνδρας και πας με γυναίκες. Εάν δεν έχεις πέος, είσαι γυναίκα. Οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει και, αν υπάρχει, είναι κάτι που δεν είναι κανονικό. Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, λέει η κοινωνία, δεν είναι κανονικός άνδρας, θέλει να γίνει γυναίκα και μια λεσβία θέλει να γίνει άνδρας. Είναι η ετεροκανονική ματιά που λέει ότι εάν σου αρέσουν άνδρες, τότε είσαι γυναίκα, αφού μόνο αυτές πάνε με άνδρες. Έτσι, εάν μια τρανς γυναίκα είναι λεσβία, ένα αγνό και γνήσιο τέκνο της Ελληνικής κοινωνίας βραχυκυκλώνει. (Είσαι τρανς γυναίκα που της αρέσουν οι γυναίκες; Γιατί να θες να αλλάξεις φύλο από άνδρας σε γυναίκα αφού πας ήδη με γυναίκες;! Ε..; Μα είμαι γυναίκα λεσβία. Ναι αλλά και ως άνδρας με γυναίκες πας! Δεν τα καταλαβαίνω αυτά).
Η cis κανονικότητα δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν άτομα τα οποία δεν νιώθουν καλά με το φύλο που τους δόθηκε κατά την γέννηση. Οπότε, μια λεσβία τρανς γυναίκα, στα μάτια κάποιου που δεν καταλαβαίνει, είναι ένας άνδρας που πάει με γυναίκες. Όταν έκανα coming out ως τρανς άνδρας στον αδερφό μου, μου είπε για πλάκα «Δεν μπορείς να είσαι απλώς λεσβία;». Εγώ του είπα «όχι, γιατί πάντα ήμουν πανσέξουαλ». Και γελάσαμε, ο αδερφός μου είναι cool τύπος, προσπαθούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και ξέρω ότι δεν σκέφτεται έτσι.
Όταν όμως έκανα coming out στους γονείς μου (έγραψα ένα πολύ μεγάλο γράμμα που κάλυπτε πολλά ζητήματα, γιατί δεν μπορούσα να κάτσω να τους τα πω) κόλλησαν. Πρώτον, γιατί δεν είχαν καθόλου εμπειρία από τρανς άνδρες, μιας και δεν είχαν ακούσει ποτέ για τρανς άνδρες και, δεύτερον, είχαν άγνωστες λέξεις, ούτε το πανσέξουαλ είχαν ακούσει ποτέ. Είχα εξηγήσει τι είναι, ότι μπορεί να σε ελκύσει κάποιο άτομο ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό όμως, για κάποιο λόγο, δεν τους κολλούσε με το «ζήτημα» του φύλου μου. Νομίζω επειδή είμαι αρραβωνιασμένος με κοπέλα τώρα με σκέφτονται ως straight άνδρα, ίσως είναι πιο εύκολο γι αυτούς έτσι.
Έχω γνωρίσει τρανς άνδρες στο παρελθόν που προσπαθώντας να κάνουν coming out ως τρανς, σκέφτηκαν ότι ήταν καλή ιδέα να κάνουν πρώτα coming out ως λεσβίες (χωρίς να είναι), γιατί πίστευαν ότι εάν οι δικοί τους δέχονταν το λεσβία, τότε θα δέχονταν και το τρανς. Ήταν σαν να κάνουν σταδιακά coming out. Φυσικά, εξαρτάται από το πως σκέφτεται το κάθε άτομο στο οποίο κάνεις coming out, αλλά, σε όλες τις περιπτώσεις που ξέρω εγώ, δεν πήγε καθόλου καλά. Είναι δύσκολη περίπτωση να θες να βγεις από την ντουλάπα όντας τρανς και μη straight, γιατί, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να μιλήσεις και να εξηγήσεις σχετικά με το φύλο σου, και το ζήτημα της σεξουαλικότητας θα το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
Οι Έλληνες γονείς ενδεχομένως να έχουν θέμα εάν το παιδί τους είναι gay, les ή bi (δεν έχω διαβάσει στατιστικές, δεν ξέρω ποσοστό, sorry), αλλά για τρανς θέματα το στίγμα είναι μεγαλύτερο. Όταν μιλάμε, δε, για τρανς άτομο με «μη παραδοσιακή» σεξουαλικότητα, τα πράγματα περιπλέκονται. Εάν θες να βγεις από 2 ντουλάπες ταυτόχρονα, να προετοιμαστείς για συζητήσεις επί συζητήσεων και πολλές εξηγήσεις. Υπομονή, όμως, υπάρχουν γονείς και γονείς, και με λίγη καλή θέληση μπορούν να μάθουν πολλά. Εάν δεν θέλουν, δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να κάνεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα.