Βελτιώνεται η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

23/07/2020

Τα Ηνωμένα Έθνη κάθε χρόνο εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου τα κράτη-μέλη να υιοθετούν περισσότερες πολιτικές με βάση τα  ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Κάτι που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση μια νέα έρευνα του ILGA World, ενός διεθνούς οργανισμού για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Οι αρμόδιοι για τις καμπάνιες στον ILGA World έχουν καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών διαχειρίζονται τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων από το 2014. Τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψαν ότι εννέα Σώματα Συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών έκαναν 137 αναφορές για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσω 66 παρατηρήσεων και συστάσεων σε 56 κράτη-μέλη.

Αυτός είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι χώρες διατηρούν μια κοινή πολιτική πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα παράδειγμα είναι ότι το Νοέμβριο του 2018 οι χώρες ζήτησαν από το Σουδάν να αποσύρει επειγόντως τη θανατική ποινή για το γκέι σεξ. Στις 9 Ιουλίου αυτό το χρόνο, η χώρα πράγματι απέσυρε την ποινή καθώς και το μαστίγωμα ως τιμωρίες για “σοδομισμό”.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρονται στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα ως “σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου και βιολογικά χαρακτηριστικά”.

Η Kseniya Kirichenko από τον ILGA World υποστήριξε:

“Ένα στα δύο κράτη-μέλη τα οποία υπέστησαν την περιοδική τους αξιολόγηση, το 2019 έλαβαν οδηγίες και παρατηρήσεις που αφορούσαν τις ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικές.”

Οι επιτροπές συνεχίζουν να ακούν με προσοχή τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συστάσεις τους οδηγούν τα επικεφαλής κράτη να λαμβάνουν καλύτερα μέτρα προστασίας.”

Ακριβώς μία δεκαετία πριν, τα Ηνωμένα Έθνη σπάνια ανέφεραν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ή τα ενέτασσαν σε πολιτικές που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα πράγματα ωστόσο άρχιζαν να αλλάζουν το 2011, όταν το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασε το πρώτο του ψήφισμα πάνω στο ζήτημα.

Το 2013, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon καθώς και η Ύπατη Αρμοστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Navi Pillay δημιούργησαν ένα βίντεο με το οποίο εξηγούσαν στις χώρες ότι είναι καθήκον τους να προστατέψουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν:

“Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα πολύ απλό μήνυμα για τους εκατοντάδες ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ανά τον κόσμο. Δεν είστε μόνοι. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, το 2014 το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις διακρίσεις που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Έπειτα, το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν τον πρώτο ανεξάρτητο συνεργάτη τους ειδικό στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Φέτος, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet, δήλωσε στις χώρες ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την πανδημία του κορονοϊού για να υποβαθμίσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Συν τοις άλλοις, τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι τα κράτη θα πρέπει να είναι ενήμερα ότι οι ζωές αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα ευάλωτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γι’αυτό το λόγο, οι αρχές δεν θα έπρεπε να ασκούν διακρίσεις σε βάρος τους.

Μία έρευνα του ILGA World έδειξε ότι οι συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στα κράτη-μέλη αυξήθηκαν περισσότερο από 250% το διάστημα 2014-2019.

Παράλληλα, τα Σώματα Συμφωνιών έκαναν 18 συγκεκριμένες αναφορές για τις ζωές των τρανς ανθρώπων και 20 για τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων.

Ωστόσο, μένει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Ο ILGA World δήλωσε:

“Από τη μία πλευρά, το 2019, μόνο μία σύσταση αναφέρθηκε ρητά στις λεσβίες γυναίκες και καμία στα αμφιφυλόφιλα άτομα.

Η πλειοψηφία των αναφορών στη διάρκεια αυτού του χρόνου στην πραγματικότητα δεν διαχώρισε τα ζητήματα μεταξύ των γυναικών και την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+ πληθυσμούς γενικά.”

Ωστόσο, σε αυτό υπάρχει μια νέα απειλή.

Έχει σημειωθεί ότι οι διεθνείς συμφωνίες που τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα δικαιώματα δεν αναφέρουν συγκεκριμένα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Παρ’όλα αυτά οι ειδικοί έχουν εξελίξει την οπτική τους πάνω στις συμφωνίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Mike Pompeo, ωστόσο, προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτή την προσέγγιση. Η νέα του Επιτροπή πάνω στα Απαράγραπτα Δικαιώματα υποστηρίζει ότι η θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία είναι πολύ σημαντικότερα από άλλα. Και αυτή του η προσέγγιση θα μπορούσε να υποβιβάσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καθώς και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ταυτόχρονα, ο Donald Trump απέσυρε το 2018 τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών .

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!