Βανδαλισμός Μνημείου Ολοκαυτώματος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

99
Φωτογραφία από το Μνημείο
Πριν λίγες μέρες, άνδρας στο Βερολίνο παραμόρφωσε Μνημείο του Ολοκαυτώματος συγκεκριμένα αφιερωμένο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που καταδιώχθηκαν. Ο δράστης επιχείρησε να βάλει φωτιά στην τσιμεντένια κατασκευή.

Τη νύχτα του προηγούμενου Σαββάτου, ένας φρουρός είδε έναν άνδρα, ο οποίος εξακολουθεί να μην έχει εντοπιστεί, να πετάει ένα φλεγόμενο αντικείμενο στο μνημείο. Η δομή δεν υπέστη μόνιμες ζημιές.

Ο τσιμεντένιος κύβος, που ανεγέρθηκε το 2008 στην άκρη του πάρκου Tiergarten κοντά στο κύριο μνημείο για τα έξι εκατομμύρια εβραϊκά θύματα του Ολοκαυτώματος, διαθέτει ένα μικρό άνοιγμα μέσα από το οποίο φαίνεται βίντεο με ένα ομόφυλο ζευγάρι να φιλιέται.

Η γερμανική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον βανδαλισμό.

Την ίδια νύχτα, ένα άλλο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο έγινε επίσης στόχος εμπρηστικής επίθεσης.

Άγνωστος δράστης έβαλε φωτιά σε ένα «κουτί με βιβλία» που περιείχε αναγνωστικό υλικό για τη ναζιστική εποχή, μέρος του μνημείου «Πλατφόρμα 17» προς τιμήν των Εβραίων που στάλθηκαν στο θάνατο από το σιδηροδρομικό σταθμό Grünewald.

Υπολογίζεται ότι 50.000 Γερμανοί Εβραίοι απελάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου στη Ρίγα, τη Βαρσοβία, το Άουσβιτς και το Τερεζιενστάντ μέσω του σταθμού, από το 1941.

Η αστυνομία δήλωσε ότι η έκθεση καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Γερμανική οργάνωση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «σοκαρισμένη από την υποκίνηση μίσους» που κρύβεται πίσω από τα δύο περιστατικά.

Σημείωσε ότι το εδάφιο της Παλαιάς Διαθήκης στα σημειώματα που κόλλησε ο δράστης στο μνημείο, το οποίο συνέδεε τη θανατική ποινή και το ομοφυλοφιλικό σεξ, «χρησιμοποιείται συχνά σε αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ επιθέσεις».

Το μνημείο έχει γίνει αντικείμενο βανδαλισμού ξανά στο παρελθόν. Μόλις εννέα μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια του, το παράθυρο που αποκάλυπτε το γκέι φιλί έσπασε τρεις φορές σε διαφορετικά μεταξύ τους περιστατικά.

Οι σχεδιαστές του μνημείου Ingar Dragset και Michael Elmgreen δήλωσαν ότι η θέα του φιλιού βρίσκεται στην καρδιά του μηνύματος του μνημείου.

«Ήταν σημαντικό να έχουμε άμεση απεικόνιση μιας ερωτικής σκηνής, μιας παθιασμένης σκηνής, μιας συναισθηματικής σκηνής μεταξύ δύο κουήρ ατόμων, επειδή αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της ομοφοβίας», δήλωσε ο Elmgreen στο Associated Press το 2008. «Μπορείς να έχεις τα όποια δικαιώματα, μπορείς να έχεις αποδοχή σε ένα αφηρημένο νομικό επίπεδο, αλλά δεν θέλουν να είμαστε ορατά».

Η ναζιστική Γερμανία θεωρούσε την ομοφυλοφιλία παράνομη και απειλή για το γερμανικό Ράιχ. Περισσότεροι από 50.000 ΛΟΑΤΚΙ+ Γερμανοί καταδικάστηκαν ως εγκληματίες, ενώ υπολογίζεται ότι 10.000 έως 15.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.