Τσεχία: Τρανς γυναίκα που υποβλήθηκε σε αναγκαστική στείρωση μιλάει για την εμπειρία της

15/05/2024
από
Μια τρανς γυναίκα, που υποβλήθηκε σε στείρωση στην Τσεχία, επαίνεσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι η αναγκαστική στείρωση είναι παράνομη.

Τα τρανς άτομα στην Τσεχία, τα οποία επιθυμούν να προχωρήσουν σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, υποχρεούνται να υποβληθούν σε σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου σύμφωνα με τους αστικούς κώδικες που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2012.

Ωστόσο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχικής Δημοκρατίας νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο έκρινε ότι ο νόμος αποτελεί «παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», η απαίτηση πρόκειται να αλλάξει.

Η αλλαγή χαιρετίστηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές και μέλη της τρανς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη αναγκαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Η Alexandra Tomanová, μια τρανς γυναίκα που ζει στην Τσεχία, μίλησε στο PinkNews για τις δυσκολίες που βίωσε μετά τη στείρωσή της το 2022, όταν θέλησε να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

«Ξύπνησα ένα απόγευμα, 10 ημέρες μετά την επέμβαση, μέσα σε μια λίμνη αίματος, σε μια λίμνη πύου, και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μπορέσω να αλλάξω ένα γράμμα στην ταυτότητά μου», λέει.

Σε ηλικία 22 ετών τότε, «δεν έβλεπε πραγματικά λόγο» να υποβληθεί στην επέμβαση, αλλά αισθάνθηκε υποχρεωμένη να το κάνει για να μπορέσει να ζήσει ως ο εαυτός της στο κράτος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Δύο χρόνια μετά, λέει: «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, [ήμουν] πραγματικά φοβισμένη. Υπάρχουν [πολλά] θέματα που μπορούν να σου συμβούν. Πολλοί άνθρωποι… μιλάνε για το γεγονός ότι αυτή ήταν η επιλογή μου και ναι, το επέλεξα, αλλά δεν ήταν πραγματικά επιλογή για μένα, διότι ή αυτό ή δεν ζούσα».

Η Tomanová δήλωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση του νόμου είναι «εξαιρετικά χρήσιμη» για την τρανς κοινότητα.

«Ένιωσα, πολύ, πολύ ζεστή την καρδιά μου», λέει. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μια άλλη επιλογή και θα είναι πολύ πιο απλό [γι’ αυτούς]. Είμαι θυμωμένη που πήρε τόσο πολύ καιρό».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε διορία στην τσεχική κυβέρνηση μέχρι το 2025 για να αλλάξει το νόμο μετά τη δικαστική απόφαση.

Εκτός από τις εκκλήσεις για την κατάργηση του νόμου, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι λίστες αναμονής για την επέμβαση γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Ο Viktor Heumann, συνιδρυτής της τσεχικής ομάδας για τα δικαιώματα, «Transparent», δήλωσε στο PinkNews ότι, συνήθως, μόνο 300 άτομα εξετάζονται κάθε χρόνο.

«Δεν θέλουν ή δεν μπορούν όλα τα τρανς άτομα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που είναι μη αναστρέψιμη μόνο και μόνο για να αλλάξουν ένα δείκτη φύλου», συνέχισε. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να τροποποιηθούν ή να διορθωθούν. Πολύ πρόσφατα είχαμε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την ισότητα στον γάμο που δεν πέρασε. Υπήρξε μόνο η αλλαγή των δικαιωμάτων τεκνοθεσίας που ήταν μια μεγάλη απογοήτευση.

«Κάνουμε πολύ μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας. Ωστόσο, είμαστε ευτυχείς για αυτή την πρόοδο, διότι, για παράδειγμα, στη Σλοβακία και σε γειτονικές χώρες, υπάρχει οπισθοδρόμηση».

Πηγή: PinkNews
Δες και αυτό!