Τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος

29/05/2024
από
Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «ο μόνος δρόμος για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, καθώς η χώρα του ανακοίνωσε την επίσημη αναγνώρισή της Παλαιστίνης, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

Ο Sanchez μίλησε την Τρίτη πριν από την ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε το σχέδιο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία τέθηκε επίσης σε ισχύ, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Ιρλανδία.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία δεν αναγνώρισαν ένα υπάρχον κράτος, αλλά μόνο τη δυνατότητα δημιουργίας ενός. Με την κίνηση αυτή θα αυξηθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των τριών χωρών.

Και οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη σύμφωνα με τα προ του 1967 σύνορα, και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ελπίδα έγκειται στο ότι ο συμβολισμός αυτός θα ενισχύσει τη διεθνή θέση της Παλαιστίνης και θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.

Δεδομένης της ιδιότητας της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει επίσης η ελπίδα, ότι η κίνηση αυτή θα θέσει το καθεστώς της Παλαιστίνης στην ατζέντα κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου.

Από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πλέον 146 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «θέμα ιστορικής δικαιοσύνης».

«Ο μόνος δρόμος προς την εγκαθίδρυση της ειρήνης είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει πλάι-πλάι με το κράτος του Ισραήλ», είπε.

«Το κράτος της Παλαιστίνης πρέπει να είναι βιώσιμο και να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, που θα συνδέονται με διάδρομο και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Καθώς η αναγνώριση από το Όσλο τέθηκε επίσης σε ισχύ, ο υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide δήλωσε: «Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Νορβηγία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα, που η Νορβηγία αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, αποτελεί ορόσημο στη σχέση μεταξύ Νορβηγίας και Παλαιστίνης».

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας ενέκρινε την επίσημη αναγνώριση λίγο μετά την ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας στο Δουβλίνο έξω από την έδρα του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή και νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχουν πρακτικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις ως χώρα, για να βοηθήσεις να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο προορισμός μιας λύσης [μεταξύ των] δύο κρατών, τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν δυστυχώς να τη βομβαρδίσουν και να τη βάλουν στη λήθη», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις.

Δύο ακόμα χώρες, η Μάλτα και η Σλοβενία, πρόκειται επίσης να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σλοβενία θα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση στις 13 Ιουνίου.

Από τα 27 μέλη της ΕΕ, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πληροφορίες από Al-Jazeera.




Δες και αυτό!