Οκτώ οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τη δημοσιογράφο Τούγκμπα Τεκερέκ, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση, αφού ένα ρεπορτάζ της για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στη Γεωργία αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για «προσβολή της δημοσίας αιδούς», όπως ανέφερε η Ένωση Μελετών για τα Μέσα Ενημέρωσης και το Δίκαιο (MLSA).
Οι οργανώσεις ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Παρασκευή ότι η υπόθεση της Τεκερέκ και μια σειρά περιορισμών σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και λογαριασμούς δημοσιογράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ανησυχίες ότι η δημοσιογραφική δραστηριότητα αποτελεί στόχο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και ακτιβιστ(ρι)ών. Ζήτησαν επίσης την άρση των περιορισμών πρόσβασης και την αποκάλυψη από τις αρχές του περιεχομένου και των νομικών βάσεων που στηρίζουν τις έρευνες.
Η αστυνομία συνέλαβε την Τεκερέκ στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη αργά το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου και τη μετέφερε στην Άγκυρα, όπου ένα δικαστήριο την έθεσε σε προδικαστική κράτηση δύο ημέρες αργότερα, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη προσβολή της δημοσίας αιδούς, που αφορούσε τη ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση Kaos GL.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ορισμένες αναρτήσεις της Kaos GL στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιείχαν σεξουαλικά ρητή σωματική επαφή και άλλο υλικό που παραβίαζε τη δημόσια ηθική, ενώ ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Τεκερέκ ήταν διαχειρίστρια του λογαριασμού της οργάνωσης στο Instagram.
Η Τεκερέκ αρνήθηκε ότι διαχειριζόταν τον λογαριασμό, αναφέροντας ότι η μόνη της σχέση με την οργάνωση ήταν ένα άρθρο που έγραψε ως freelancer δημοσιογράφος το 2024 σχετικά με τα κουήρ άτομα στη Γεωργία, το οποίο η οργάνωση προώθησε αργότερα στο Instagram.
Σύμφωνα με τα πρακτικά των αστυνομικών ανακρίσεων και τη δικαστική απόφαση που εξέτασε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Τεκερέκ διαχειριζόταν τον λογαριασμό του Kaos GL στο Instagram. Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος, υπάλληλος ή εθελόντρια της οργάνωσης και ότι δεν είχε κανένα ρόλο στη διαχείριση των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η Τεκερέκ ανέφερε ότι ταξίδεψε στη Γεωργία το 2024 με μια ομάδα διεθνών δημοσιογράφων για να καλύψει τις εκλογές και πήρε συνεντεύξεις από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στη συνέχεια, έγραψε ρεπορτάζ για διάφορα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ένα άρθρο για το Kaos GL σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Γεωργία.
Αφού το Kaos GL δημοσίευσε το άρθρο, το προώθησε στον λογαριασμό του στο Instagram, αναφέροντας ότι επρόκειτο για ρεπορτάζ της Τεκερέκ, όπως είπε και η ίδια.
«Η σχέση μου με τον λογαριασμό του Kaos GL στο Instagram περιορίζεται σε αυτό», έγραψε σε επιστολή της από τη φυλακή Σιντζάν στην Άγκυρα, όπου κρατείται.
Η Τεκερέκ συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας σειράς εθνικών επιδρομών που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου και είχαν ως στόχο κουήρ οργανώσεις, ακτιβιστά και χώρους σε διάφορες επαρχίες.
Με πληροφορίες από Stockholm Center for Freedom.









