Τον Σεπτέμβριο ο θρησκευτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία

10/07/2020
από

Τους θρησκευτικούς γάμους για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη, απατώντας θετικά στο αίτημα των ΛΟΑΤ+ οργανώσεων, μετά και τον πρώτο λεσβιακό γάμο που έγινε τον Φεβρουάριο στην περιοχή.

Τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια στη Β. Ιρλανδία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν θρησκευτικούς γάμους απ’ τον Σεπτέμβριο, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης  ενώ η μετατροπή των συμφώνων συμβίωσης σε γάμο θα είναι δυνατή έως το τέλος του έτους.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε τον Ιούλιο του 2019 από τη Β. Ιρλανδία ν’ αλλάξει τους νόμους της. Ήταν το μόνο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν επέτρεπε τους γκέι γάμους απ’ το 2013.

«Για τα ζευγάρια που περίμεναν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους και ζούσαν στην αβεβαιότητα, σίγουρα κάναμε μερικά βήματα προς τα εμπρός σήμερα», δήλωσε ο Patrick Corrigan, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Β. Ιρλανδία. “Εδώ, όπου πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θρησκευόμενοι, κάτι τέτοιο είναι μεγάλη υπόθεση για πολλά ζευγάρια“.

Οι θρησκευτικοί γάμοι του ίδιου φύλου επιτρέπονται ήδη στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία.

Πριν από την απόφαση, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στη Β. Ιρλανδία, όταν έγινε νόμιμο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση. «Μας άρεσε πολύ που η μέρα του γάμου μας, τον Φεβρουάριο, περιελάμβανε τους ανθρώπους που αγαπάμε», δήλωσε η Sharni Edwards-Peoples. «Αλλά, με το να μην επιβάλλουν τους απαραίτητους κανονισμούς στο κοινοβούλιο, το κράτος εμποδίζει πολλά ζευγάρια απ’ το να προγραμματίσουν τη δική τους μεγάλη μέρα».

Η Cara McCann, η οποία έκανε σύμφωνο συμβίωσης με την ΛΟΑΤ+ ακτιβίστρια Amanda McGurk την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2019, προέτρεψε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία, ώστε να δώσει σε περίπου 1.200 ζευγάρια την επιλογή να μετατρέψουν το σύμφωνό τους σε γάμο. «Θα σήμαινε ουσιαστικά τα πάντα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο», δήλωσε η McCann, διευθύντρια του HERe NI, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που στηρίζει λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες, για τις οποίες εργάζεται και η McGurk.
Δες και αυτό!