Τον αποκλεισμό των gay από την αιμοδοσία καταγγέλει ο Γ. Eισαγγελέας της Ε.Ε

18/07/2014
antivirus magazine διαφήμιση

GGG4YblooDDDΤην αντίθεση του στον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία εξέφρασε ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Μενγκότζι, καταγγέλοντας την πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Μενγκότζι: “Ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο του στόχου της προστασίας της δημόσιας υγείας υπό την προϋπόθεση ότι δε βαίνει πέραν αυτού που είναι αναγκαίο, στο παράδειγμα της Γαλλίας, δεν θα μπορούσε να είναι αυτή η υπόθεση”.

Η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στον αποκλεισμό των gay από τη διαδικασία της αιμοδοσίας βασίζεται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνιστά “ότι τα πρόσωπα των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά τα εκθέτει στον κίνδυνο να προσβληθούν με σοβαρές μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες μέσω του αίματος αποκλείονται με τρόπο μόνιμο από την αιμοδοσία».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο γενικός εισαγγελέας «μόνο το γεγονός ότι ένας άνδρας διατηρεί ή διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με ένα άλλο άνδρα δε συνιστά μια «σεξουαλική συμπεριφορά» που θα δικαιολογούσε το μόνιμο αποκλεισμό του ενός τέτοιου άνδρα από την αιμοδοσία. Η γαλλική νομοθεσία τείνει κυρίως να θεωρήσει αυτό το γεγονός ως ένα αμάχητο τεκμήριο της έκθεσης σε έναν υψηλό κίνδυνο ανεξαρτήτως των συνθηκών και της συχνότητας των σχέσεων ή των παρατηρούμενων πρακτικών».

«Αποκλείοντας με οριστικό τρόπο την αιμοδοσία σε κάθε άνδρα που έχει ή είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν άλλο άνδρα, η γαλλική νομοθεσία εισάγει μια προφανή έμμεση διάκριση που βασίζεται, συνδυαστικά, στο φύλο (των ανδρών) και στο σεξουαλική προσανατολισμό (την ομοφυλοφιλία ή την αμφιφυλοφιλία)».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!