Τα πιστοποιητικά εταιρικής σχέσης επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα σε τομείς, όπως η στέγαση, η υγεία και η πρόνοια. Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο άρχισε να εκδίδει πιστοποιητικά συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα, από την Τρίτη, 1η Νοεμβρίου 2022, μια κίνηση που ήταν πολυαναμενόμενη, σε μια χώρα που εξακολουθεί να μην επιτρέπει την ισότητα στον γάμο. Το καθεστώς δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο, αλλά επιτρέπει σε ΛΟΑΤΚΙ+ συντρόφους να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια, για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς, όπως η στέγαση, η υγεία και η πρόνοια.
Περισσότερες από 200 μικρότερες τοπικές αρχές στην Ιαπωνία έχουν ήδη κάνει κινήσεις για να αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, από τότε που η περιοχή Shibuya του Τόκιο πρωτοστάτησε το 2015. Από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας, 137 ζευγάρια είχαν υποβάλει αίτηση για πιστοποιητικό, δήλωσε η κυβερνήτης του Τόκιο, Yuriko Koike. Υπάρχει, γενικότερα, η ελπίδα ότι η εισαγωγή των πιστοποιητικών συμβίωσης, τα οποία καλύπτουν, τόσο τους κατοίκους του Τόκιο, όσο και όσα άτομα μετακινούνται, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ιαπωνία.
Η Miki και η Katie είναι από εκείνες, που δεν είχαν καμία επίσημη απόδειξη για τη σχέση τους.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι θα μας αντιμετώπιζαν ως ξένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε η Μίκι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Χωρίς πιστοποιητικό συμβίωσης, το ζευγάρι, που ζήτησε να αναφέρεται με τα μικρά τους ονόματα, συνήθιζε να βάζει ένα χαρτάκι στο πορτοφόλι της μίας με τα στοιχεία επικοινωνίας της άλλης. «Αλλά αυτό δεν είχε σημασία, πιστεύουμε ότι τα επίσημα έγγραφα, επικυρωμένα από την τοπική κυβέρνηση, θα είναι πιο αποτελεσματικά», είπε η Miki. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα πιστοποιητικά, τόσο περισσότερο η κοινότητά μας θα αισθάνεται ενθάρρυνση, να μιλήσει στην οικογένεια και τους φίλους για τις σχέσεις τους, χωρίς να κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό».
Τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία έκανε μικρά βήματα για να αγκαλιάσει τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν σήμερα, ότι υποστηρίζουν τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές. Μια έρευνα του 2021, από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK, έδειξε ότι το 57% του κοινού ήταν υπέρ της ισότητας στον γάμο, έναντι του 37% που είναι κατά. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν, καθώς το δικαστήριο της Οσάκα αποφάσισε τον Ιούνιο ότι η αποτυχία της χώρας να αναγνωρίσει τα συνδικάτα ομοφυλόφιλων ήταν συνταγματική. Αυτό σηματοδότησε μια οπισθοδρόμηση για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στον απόηχο της περσινής ετυμηγορίας-ορόσημο, από ένα δικαστήριο του Σαπόρο, το οποίο είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση παραβίαζε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ιαπωνίας στην ισότητα. Ο Πρωθυπουργός, Fumio Kishida, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο νομοθετικών αλλαγών, που θα αναγνωρίσουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε εθνικό επίπεδο.
«Κάποιοι πολιτικοί έχουν κάνει πολύ αρνητικά σχόλια, όπως ότι είμαστε ψυχικά άρρωστοι», είπε η Katie στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αλλά οι οικογένειες δεν αποτελούνται πάντα από μια μητέρα, έναν πατέρα και δύο παιδιά. Πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι», είπε. Το δικαίωμα στην κληρονομιά, σε περίπτωση θανάτου ενός συντρόφου, δεν είναι ακόμα εγγυημένο, ενώ η έλλειψη του καθεστώτος της συζυγικής βίζας, καθιστά την ικανότητά της να παραμείνει στην Ιαπωνία λιγότερο σταθερή: «Αισθάνομαι ότι το επίπεδο κατανόησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου από τους Ιάπωνες είναι πλέον αρκετά υψηλό», είπε η Miki.
«Το μόνο που απομένει, είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να το αντιμετωπίσουν σοβαρά και να κάνουν αλλαγές».