Το World Aquatics εισήγαγε “ανοιχτή κατηγορία” για τις τρανς γυναίκες

26/07/2023
από
Το World Aquatics, το διοικητικό όργανο για τα διεθνή θαλάσσια αθλήματα, ανακοίνωσε την Τρίτη την καθιέρωση μιας «ανοιχτής κατηγορίας» που θα περιλαμβάνει τις τρανς γυναίκες που επιθυμούν να διαγωνιστούν.

Η ανακοίνωση έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2023 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού σώματος Husain Al-Musallam. «Αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω σήμερα ότι κάνουμε τώρα σχέδια για την πρώτη δοκιμή μιας ανοιχτής κατηγορίας και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε όλες τις λεπτομέρειες σύντομα».

«Το άθλημά μας πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλα τα άτομα», είπε.

Ο Al-Musallam είπε ότι η κατηγορία θα ισχύει για πολλαπλές διοργανώσεις και θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η World Aquatics, παλαιότερα γνωστή ως FINA, είναι η ομοσπονδία που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων στα θαλάσσια αθλήματα.

«Ήταν πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τον δίκαιο ανταγωνισμό για τις αθλήτριές μας», δήλωσε ο Al-Musallam. «Αλλά με έχετε ακούσει να λέω πολλές φορές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Κανένα άτομο δεν πρέπει να αποκλείεται από τους αγώνες μας».

Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου ακολούθησε πολλούς άλλους αθλητικούς οργανισμούς που απαγόρευσαν φέτος σε τρανς γυναίκες αθλήτριες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών.

Βέβαια, μετά από αυτές τις αποφάσεις πολλές τρανς γυναίκες γνωστές στον χώρο του αθλητισμού, κέρδισαν τη διεθνή προσοχή.

Τον Μάρτιο του 2022, η κολυμβήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Lia Thomas έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε εθνικό τίτλο με την αμφιλεγόμενη νίκη της στα 500 μέτρα ελεύθερο γυναικών στο πρωτάθλημα NCAA στην Ατλάντα.

Η Thomas εντάχθηκε στη γυναικεία ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αφού αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην ανδρική ομάδα.

Τον Απρίλιο, η Austin Killips κέρδισε τον γυναικείο Γύρο της Γκίλα στη Βόρεια Καρολίνα, και έγινε η πρώτη τρανς ποδηλάτισσα που κέρδισε μια εγκεκριμένη διοργάνωση.

Αφού αρχικά υποστήριξε το δικαίωμα της Killips να αγωνίζεται, τον Ιούλιο η Union Cycliste Internationale απαγόρευσε στις τρανς γυναίκες που έχουν «ξεκινήσει τη φυλομετάβαση μετά την εφηβεία» να συμμετέχουν. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος David Lappartient υποστήριξε ότι η ποδηλασία είναι «ανοιχτή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τρανς ατόμων».

Οι διοικητικοί οργανισμοί του στίβου, του τριάθλου και του ράγκμπι, μεταξύ άλλων, έχουν εκδώσει απαγορεύσεις για τις τρανς αθλήτριες που αγωνίζονται σε αυτά τα αθλήματα.
Δες και αυτό!