Το Βέλγιο θα τερματίσει τη «θεραπεία μεταστροφής» το 2023

25/11/2022
από
«θεραπεία μεταστροφής»
«θεραπεία μεταστροφής»

Ο νέος νόμος απαγορεύει κάθε «θεραπεία» που επιχειρεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία, που θα απαγορεύει όλες τις πρακτικές της λεγόμενης «θεραπείας μεταστροφής» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έως το 2023.

Τα τελευταία χρόνια, το Βέλγιο έχει περάσει σε σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, αλλά η «θεραπεία μεταστροφής» παραμένει μέχρι στιγμής νόμιμη. Εάν ψηφιστεί, ο νέος νόμος θα απαγόρευε ουσιαστικά κάθε μεταχείριση που επιχειρεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου και οι καταδικασθέντες παραβάτες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 300 ευρώ και φυλάκιση έως και δύο ετών.

Σε μια δήλωση Τύπου, η Γραμματέας του Βελγίου για την Ισότητα των Φύλων, τις Ίσες Ευκαιρίες και τη Διαφορετικότητα, Sarah Schlitz, είπε: «Η ευκαιρία να είσαι ο εαυτός σου και η ελευθερία να ζεις, όπως θέλεις, είναι μια θεμελιώδης αρχή της κοινωνίας μας, που δεν πρέπει να διακυβεύεται σε καμία περίπτωση. Αυτή η απαγόρευση είναι μια ισχυρή πράξη για την προστασία των θυμάτων από αυτήν τη συμβολική, ψυχολογική και μερικές φορές σωματική βία».

Η σκληρή πρακτική της «θεραπείας μεταστροφής» βασίζεται στην ψευδή ιδέα ότι οι κουήρ ταυτότητες είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί. Ιστορικά, περιλάμβανε ψυχοθεραπεία, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική κακοποίηση, ή προσευχή με σκοπό να αλλάξει, ή να καταστείλει την κουήρ ταυτότητα ενός ατόμου για να ευθυγραμμιστεί με τις κανονιστικές αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η «θεραπεία μεταστροφή» έχει αποδειχθεί επικίνδυνη και αναποτελεσματική και προκαλεί μακροχρόνιο τραύμα και βλάβη.

Παρόλο που έχει επικριθεί ευρέως από ειδικούς στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι είναι ανήθικη και παρόμοια με βασανιστήρια, η «θεραπεία μεταστροφής» εξακολουθεί να είναι νόμιμη σε πολλές χώρες.. Ωστόσο, η νομοθεσία για τον τερματισμό της πρακτικής κερδίζει δυναμική, με πολλά κράτη να την απαγορεύουν τα τελευταία χρόνια.

Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα που τερμάτισε την πρακτική το 1999. Πιο πρόσφατα, ο Καναδάς απαγόρευσε τη «θεραπεία μεταστροφής» το 2021 και η Νέα Ζηλανδία το 2022. Η Γερουσία του Μεξικού ψήφισε επίσης μια εθνική απαγόρευση νωρίτερα φέτος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε να τερματίσει την πρακτική το 2018, αλλά ο προτεινόμενος νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί και αποκλείει τα τρανς και τα non-binary άτομα.

Η απαγόρευση της «θεραπεία μεταστροφής» στο Βέλγιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης. Ο νόμος θα ψηφιστεί στη Βουλή και, εάν είναι επιτυχής, θα εφαρμοστεί πλήρως στις αρχές του 2023.

Η ψήφος των Ελληνίδων/ων Ευρωβουλευτ(ρι)ών για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής

Δεν μπορούμε να μιλάμε για “ρητή συναίνεση” όταν αναφερόμαστε σε “θεραπείες μεταστροφής

Orlando LGBT+: “Να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση”
Δες και αυτό!