Το Twitter αποσύρει πολιτική που προστατεύει τα τρανς άτομα

19/04/2023
από
Το Twitter απέσυρε διακριτικά μια μακροχρόνια πολιτική που προστάτευε τα τρανς άτομα από το deadnaming και το misgendering.

Σύμφωνα με το PinkNews, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk, άλλαξε την πολιτική του για τη ρητορική μίσους και κατήργησε μια φράση σχετικά με το deadnaming και το misgendering, που προστατεύει ειδικά την τρανς κοινότητα.

Η πολιτική του Twitter, η οποία απαγορεύει τη «στοχευμένη παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων προσβολών» ή περιεχομένου που αποσκοπεί στην απανθρωποποίηση προστατευόμενων κατηγοριών, ισχύει από το 2018, πριν από την εξαγορά του Musk.

Πριν από αυτή την κίνηση, η πολιτική για τη ρητορική μίσους εντός της πλατφόρμας έγραφε: «Απαγορεύουμε τη στοχοποίηση άλλων με επαναλαμβανόμενες προσβολές, ή άλλο περιεχόμενο που σκοπεύει να απανθρωποποιήσει, να υποβαθμίσει ή να ενισχύσει αρνητικά ή επιβλαβή στερεότυπα για μια προστατευόμενη κατηγορία.

«Αυτό περιλαμβάνει το deadnaming ή το misgendering των τρανς ατόμων».

Η αφαίρεση της τελευταίας ενότητας, η οποία αναφερόταν στις δύο παραπάνω πράξεις περιγράφηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) ως «το τελευταίο παράδειγμα του πόσο μη ασφαλής είναι η εταιρεία τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαφημιζόμενους».

Η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της GLAAD, Sarah Kate Ellis, δήλωσε: «Αυτή η απόφαση να ανατρέψει την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τραβάει το Twitter ακόμα περισσότερο έξω από το ρυθμό των TikTok, Pinterest και Meta, οι οποίες διατηρούν παρόμοιες πολιτικές για την προστασία των τρανς χρηστών τους σε μια εποχή που η ρητορική κατά των τρανς ατόμων στο διαδίκτυο οδηγεί σε διακρίσεις και βία στον πραγματικό κόσμο».

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι το Twitter μένει πίσω από άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Pinterest, οι οποίες έχουν απαγορεύσει ρητά το misgendering, το deadnaming, τον μισογυνισμό και την προώθηση πρακτικών σχετικά με τις «θεραπείες μεταστροφής».

Ομοίως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook Meta έχει δηλώσει δημοσίως ότι απαγορεύει «το βίαιο ή απάνθρωπο περιεχόμενο που στρέφεται κατά των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και καταργεί τους ισχυρισμούς σχετικά με την ταυτότητα φύλου κάποιου κατόπιν αιτήματός του».

Αγνοεί επίσης συντριπτικά στοιχεία ότι το misgendering έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το misgendering και το deadnaming χαρακτηρίστηκαν από την Anti-Defamation League (ADL) ως μορφή ρητορικής μίσους σε έκθεση του Μαρτίου που αφορούσε τη ρητορική κατά των τρανς ατόμων στο φετινό συνέδριο της δεξιάς CPAC (Conservative Political Action Conference).

Η ομάδα υπεράσπισης περιέγραψε τις πράξεις αυτές ως απόρριψη της «ύπαρξης των τρανς ατόμων» και άρνηση της «αναγνώρισης και του σεβασμού» τους.

«Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεσμεύονται να διατηρούν ασφαλή περιβάλλοντα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα πρέπει να εργάζονται για τη βελτίωση των πολιτικών ρητορικής μίσους, όχι για τη διαγραφή μακροχρόνιων πολιτικών», συνέχισε η Ellis.

Αφού ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αγόρασε απερίσκεπτα την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022, διαπιστώθηκε ότι τα τρανσφοβικά σχόλια αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1.458 φορές την ημέρα κατά το υπόλοιπο του περασμένου έτους.

Επιπλέον, τα ρατσιστικά σχόλια αυξήθηκαν σε ύψος 3.876 φορές την ημέρα.

Αφού ο διευθύνων σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι οι εντυπώσεις ρητορικής μίσους ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες με ένα ασαφές γράφημα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο, οι χρήστες ρώτησαν πώς ορίζει τη ρητορική μίσους.

Μια έρευνα τον Φεβρουάριο του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι το 60% των οργανώσεων και των ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών ανέφεραν αύξηση της καταχρηστικής ομιλίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Musk.

Ο ίδιος ο Musk έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν αρκετά tweets κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι πρέπει να νικηθεί ο «ιός του woke μυαλού», κατηγορώντας τα «κομμουνιστικά» πανεπιστήμια για την τεταμένη σχέση της τρανς κόρης του μαζί του και κάνοντας ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο.

Η ιστορικά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική του έκανε αρκετούς κουήρ επιστήμονες να προβλέψουν ότι η πολιτική της ρητορικής μίσους του Twitter θα αλλάξει στο μέλλον.
Δες και αυτό!