Το σύστημα εμβολιασμού κατά του covid-19 δεν «βλέπει» τα άτομα που ζουν με HIV

hiv and covid greece

«Μετά από έλεγχο των στοιχείων σας δεν ανήκετε στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο».

Αυτό είναι το μήνυμα που δείχνει το σύστημα εμβολιασμού emvolio.gov.gr στην πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, από τις 16 Απριλίου μέχρι και σήμερα 22 Απριλίου. Κι ενώ τα θετικά άτομα με HIV και Cd4 άνω των 200 κυτ/cl θα έπρεπε να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο από 16 έως 19 Απριλίου.

Απευθυνθήκαμε ανεπίσημα σε γιατρούς των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων. Και μάθαμε ότι το πληροφοριακό σύστημα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας δεν «βλέπει» όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Κι αυτό έχει γίνει για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων (ιατρικό απόρρητο).

Αλλά για να γίνει «ορατός» ο δικαιούχος εμβολιασμού λόγω ανοσοανεπάρκειας από τον HIV θα πρέπει:

Α) Να έχει κάνει άυλη συνταγογράφηση.

Β) Να του έχει συνταγογραφηθεί κάποιο σκεύασμα με ειδικό κωδικό (για άλλες ανοσοανεπάρκειες) ή ένα παραπεμπτικό με αιματολογικές εξετάσεις.

Κάπως έτσι, «λύθηκε» το θέμα. Και από χτες ορισμένα μόνο άτομα που το γνωρίζουν, μπόρεσαν και έκλεισαν ραντεβού, για μετά την 1η Ιουνίου.

Ιατρικό απόρρητο

Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Και πολλοί οροθετικοί έχουν αποφασίσει να πάνε με τη σειρά εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία τους. Όχι ανάλογα με την ομάδα των παθήσεων αυξημένου κινδύνου (διαβητικοί κ.ά.).

Εξάλλου, όπως μας πληροφορούν οι γιατροί των ΜΕΛ, εάν μπει στο πληροφοριακό σύστημα συνταγή με τον ειδικό κωδικό, τότε θα είναι ορατή η ανοσοανεπάρκειά του. Χωρίς να διαφυλάσσεται πλήρως το ιατρικό απόρρητο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντώνης Μαυροδημητράκης, Υπεύθυνος Ενδυνάμωσης & Διασύνδεσης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»: «Σχεδόν όλες οι επιστημονικές εταιρείες του κόσμου καθώς και οι αρμόδιοι φορείς για τον εμβολιασμό COVID-19 των περισσότερων κρατών, έχουν προτεραιοποιήσει την HIV λοίμωξη ως υποκείμενο νόσημα. Το ίδιο έχει κάνει και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS καθώς και οι αρμόδιες επιτροπές της Ελληνική Πολιτείας.

Μάλιστα έχουν βρει με τη συνδρομή της διεύθυνσης του HIV του ΕΟΔΥ μια -κάπως ομολογουμένως- περίπλοκη λύση. Πράγματι, υπήρξε και καθυστέρηση στην εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς που επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις μονάδες και να ζητήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε και στη Θετική Φωνή.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί στις 19 Μαρτίου η ομάδα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και με CD4 μικρότερο των 200 κυτ/cl. Η συγκεκριμένη ομάδα όμως είναι μικρότερη του 10% του συνόλου των οροθετικών ατόμων.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!