Το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ κρυπτονόμισμα κυκλοφόρησε και θέλει να αλλάξει τον κόσμο

0
948

Μπορεί να μοιάζει με ένα τέχνασμα μάρκετινγκ, αλλά οι δημιουργοί του πρώτου ΛΟΑΤΚΙ+ κρυπτονομίσματος δήλωσαν ότι θέλουν να αξιοποιήσουν την οικονομική δύναμη της κοινότητας με στόχο να «αλλάξουν τον κόσμο».

Το “maricoin”, ένα λογοπαίγνιο που προέρχεται από μια ομοφοβική λέξη στα ισπανικά, κυκλοφόρησε την Παρασκευή σε μια πιλοτική δοκιμή διάρκειας μιας εβδομάδας στην οποία συμμετείχαν 10 επιχειρήσεις στην Chueca, γνωστή ως τη ΛΟΑΤΚΙ+ γειτονιά της Μαδρίτης.

Οι υποστηρικτές του Maricoin θέλουν να ξεκινήσουν τις συναλλαγές του στις αρχές του νέου έτους, ανοίγοντας το δρόμο για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής σε επιχειρήσεις και εκδηλώσεις φιλικές προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παγκοσμίως.

“Αφού κινούμε αυτήν την οικονομία, γιατί να μην επωφεληθεί η κοινότητά μας από αυτήν, αντί για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τις μεγάλες εταιρείες που συχνά δεν βοηθούν τους ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;” δήλωσε στο Reuters ο Juan Belmonte, συνιδρυτής του maricoin.

Ο Belmonte, κομμωτής και επιχειρηματίας, είπε ότι η ιδέα για το κρυπτονόμισμα του ήρθε στο Pride της Μαδρίτης, τον Ιούλιο.

Αλλά άρχισε να το σκέφτεται από το 2017, όταν η υπερσυντηρητική ομάδα HazteOir ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των τρανς στέλνοντας ένα λεωφορείο στην Ισπανία με τις λέξεις: “Τα αγόρια έχουν πέη, τα κορίτσια έχουν αιδοίο. Μην ξεγελιέστε”.

Η εκστρατεία της συντηρητικής χριστιανικής ομάδας απαγορεύτηκε γρήγορα από τις ισπανικές αρχές, αλλά ο Belmonte είπε ότι τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι «έπρεπε να κάνει κάτι» για να βοηθήσει να αξιοποιήσει την οικονομική επιρροή της κοινότητας στον αγώνα κατά της ομοφοβίας/τρανσφοβίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ

Η παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+αγορά είναι τεράστια, με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse να υποδηλώνει ότι θα αναδειχθεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία αλλά μπροστά από τη Γερμανία ως προς την αγοραστική δύναμη.

Μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από την Kantar Consulting και το κοινωνικό δίκτυο Hornet υπολόγισε την αγοραστική δύναμη της κοινότητας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2016 – σχεδόν ίση με αυτή των Αφροαμερικανών ή Ισπανόφωνων καταναλωτών.

Το Maricoin υποστηρίζεται από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Borderless Capital που εδρεύει στο Μαϊάμι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της πρωτοβουλίας Francisco Alvarez είπε ότι 8.000 άτομα βρίσκονταν ήδη σε λίστα αναμονής για να αγοράσουν maricoins πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, το κρυπτονόμισμα θα γίνει δεκτό ως πληρωμή σε επιχειρήσεις – από εστιατόρια και καφέ έως καταστήματα και ξενοδοχεία – που έχουν υπογράψει ένα «μανιφέστο ισότητας».

Μεταξύ άλλων, το μανιφέστο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και «όλων που υποφέρουν από αποκλεισμό», καθώς και υποστηρίζει μια «κοινωνική, ηθική και διαφανή οικονομία».

«Οι εγκαταστάσεις που θα το δέχονται θα αναγράφονται στον χάρτη μας, ο οποίος θα λειτουργεί ως οδηγός για οποιονδήποτε επισκέπτεται οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο», είπε ο Alvarez.

«Εάν παραβιάσουν κάποιο από τα σημεία του μανιφέστου μας κατά των διακρίσεων, για παράδειγμα εάν απολύσουν μια έγκυο γυναίκα λόγω, θα αποβληθεί από το maricoin», πρόσθεσε.

«Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μικροπιστώσεις σε ανθρώπους για να δημιουργήσουν ένα μικρό καφέ φιλικό προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κολομβία ή να υποστηρίξουμε έργα που βοηθούν τους queer πρόσφυγες να φύγουν από χώρες όπου θα τους λιθοβολούσαν μέχρι θανάτου», είπε.