Ένα ζευγάρι λεσβιών στη Νότια Κορέα καλωσόρισε το πρώτο του παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μια ιστορική στιγμή για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.
Η Kim Kyu-jin και η Kim Sae-yeon έγιναν περήφανοι γονείς της κόρης τους Rani στις 30 Αυγούστου, με την Kyu-jin να γράφει ιστορία ως η πρώτη ανοιχτά λεσβία Κορεάτισσα που γέννησε, ανέφερε η Korea Herald.
Ενώ η Νότια Κορέα δεν έχει ακόμη νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και οι τράπεζες σπέρματος στη χώρα είναι προσβάσιμες μόνο σε ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια, το ζευγάρι μπόρεσε να παντρευτεί στη Νέα Υόρκη το 2019 και να λάβει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρώπη.
Ενώ η Kyu-jin εργαζόταν στη Γαλλία, η χώρα αντιμετώπισε έλλειψη δωρητών σπέρματος, οπότε το ζευγάρι επέλεξε να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο Βέλγιο.
«Ήθελα να κάνω [εξωσωματική γονιμοποίηση] στη Γαλλία, όπου εργαζόμουν εκείνη την εποχή. Αλλά καθώς η Γαλλία νομιμοποίησε τις θεραπείες γονιμότητας για λεσβίες και ανύπαντρες γυναίκες, υπήρξε έλλειψη σπέρματος. Μου είπαν ότι θα έπρεπε να περιμένω περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Έμεινα άναυδη», δήλωσε η Kim Kyu-jin στην Korea Herald.
Το ζευγάρι πρόσθεσε ότι, καθώς ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται στη Νότια Κορέα, η Sae-yeon δεν έχει νόμιμα γονικά δικαιώματα και δεν δικαιούται γονική άδεια.
Η Kyu-jin δήλωσε: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι γονέων στην Κορέα που είναι περιθωριοποιημένοι. Όχι μόνο οι λεσβίες, αλλά και οι γονείς με χαμηλό εισόδημα, οι γονείς με σωματικές αναπηρίες, οι πολυπολιτισμικές οικογένειες, οι διαζευγμένες οικογένειες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
«Θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους μας δηλαδή να μεγαλώνουμε παιδιά; Οι διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων ομάδων δημιουργούν μια ρατσιστική κοινωνία».
https://www.instagram.com/p/Cu8Z83RPl_K/?utm_source=ig_web_copy_link
Η Kim Kyu-jin και η Kim Sae-yeon δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι με την αφήγηση της ιστορίας τους, μπορούν να αποδείξουν στη χώρα πόσο «συνηθισμένα» είναι τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι συντηρητικοί ή ακόμη και αμυντικοί [απέναντι] στους ομοφυλόφιλους ανθρώπους είναι επειδή δεν τους βλέπουν ή δεν τους ακούν στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε η Kyu-jin στην εφημερίδα.
«Αν μιλήσω και δείξω στον κόσμο πόσο συνηθισμένη είμαι, τότε οι άνθρωποι δεν θα κατανοήσουν περισσότερο το γεγονός ότι πραγματικά υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μας χωρίζουν από αυτούς;».
Πρόσθεσε ότι ελπίζει η κοινωνία της Νότιας Κορέας να γίνει πιο αποδεκτή και συμπεριληπτική προς τα ομόφυλα ζευγάρια, πριν ξεκινήσει το παιδί τους σχολείο.
«Η Κορέα είναι μια χώρα που αλλάζει τόσο γρήγορα. Όπως ακριβώς μου είπε ο πατέρας μου, η κοινωνία θα αλλάξει και δεν θα είναι τόσο ασυνήθιστα τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια για τους ανθρώπους μέχρι τότε. Είπε ότι πριν από 30 χρόνια, άνθρωποι με το ίδιο επώνυμο δεν μπορούσαν να παντρευτούν», πρόσθεσε.
Η Νότια Κορέα αναγνώρισε τα ομόφυλα ζευγάρια για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, επιτρέποντάς τους να έχουν τα ίδια δικαιώματα ασφάλισης υγείας με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Η απόφαση-ορόσημο ήρθε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ έκρινε ότι μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας όφειλε να καλύψει τον σύζυγο ενός πελάτη της, αφού η εταιρεία την απέσυρε μόλις διαπίστωσε ότι το ζευγάρι ήταν ομόφυλο.
«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που φέρνει τη Νότια Κορέα πιο κοντά στην επίτευξη της ισότητας του γάμου», δήλωσε τότε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία, Boram Jang.
«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά η απόφαση αυτή δίνει ελπίδα ότι οι προκαταλήψεις μπορούν να ξεπεραστούν».