Η πρώτη φορά που αναγνωρίστηκε επίσημα ομόφυλο ζευγάρι στη Νότια Κορέα

22/02/2023
από
Η Νότια Κορέα αναγνώρισε για πρώτη φορά το νομικό καθεστώς των ομόφυλων ζευγαριών, επιτρέποντάς τους να έχουν τα ίδια δικαιώματα ασφάλισης υγείας με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ ανέτρεψε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου τον Ιανουάριο. Το Ανώτερο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας όφειλε να καλύψει τα έξοδα του συζύγου ενός πελάτη της. Η εταιρεία αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για ομόφυλο ζευγάρι.

Σε μια σύντομη δήλωση, ένας δικαστής είπε ότι η ασφαλιστική υπηρεσία θα πρέπει τώρα να ανακαλέσει τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν σε έναν από τους συζύγους. Οι ασφαλιστές θα πρέπει επίσης να πληρώσουν τα νομικά έξοδα και των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Νότια Κορέα αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα ενός ομόφυλου ζευγαριού – αν και η χώρα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο.

Το ζευγάρι – So Sung-uk και Kim Yong-min – είπαν στην Korea Herald ότι η διαδικασία ήταν μακρά, αλλά νιώθουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

«Είμαι χαρούμενος γιατί ένιωσα ότι οι δικαστές μας είπαν μέσω της δικαστικής απόφασης ότι τα συναισθήματα αγάπης που τρέφω για τον σύζυγό μου δεν πρέπει να γίνονται στόχος άγνοιας ή προσβολών», είπε ο So.

Ο Kim πρόσθεσε: «Μας πήρε τόσο πολύ χρόνο για να αναγνωριστεί το καθεστώς του γάμου μας εντός του νομικού πλαισίου».

Παρά τη γαμήλια τελετή του το 2019, το ζευγάρι δεν μπόρεσε να εγγράψει νομίμως την ένωσή του.

Ο Kim ήταν εγγεγραμμένος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα του So ως εξαρτώμενο μέλος από τον σύζυγο, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία ζήτησε από τον Kim να πληρώσει τις εισφορές επειδή το ζευγάρι δεν ήταν νόμιμα παντρεμένο.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η συζυγική κάλυψη δεν περιορίζεται σε νομικά καθορισμένες οικογένειες – παντρεμένα ζευγάρια – και ότι η άρνηση αυτού του δικαιώματος συνιστά διάκριση.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που φέρνει τη Νότια Κορέα πιο κοντά στην επίτευξη της ισότητας του γάμου», δήλωσε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Ασία, Boram Jang.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να τερματιστούν οι διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά αυτή η απόφαση προσφέρει ελπίδα ότι η προκατάληψη μπορεί να ξεπεραστεί».

«Η εθνική υπηρεσία ασφάλισης υγείας έκανε διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, αρνούμενη τα βασικά δικαιώματα που παρέχονται σε ζευγάρια του αντίθετου φύλου. Η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει να διορθωθεί αυτό το λάθος», συνέχισε ο Jang.

«Αυτή η απόφαση είναι σημαντική ως η πρώτη απόφαση που αναγνωρίζει νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια στη Νότια Κορέα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να τερματιστούν οι διακρίσεις και η ποινικοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».
Δες και αυτό!