Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του HIV/AIDS βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά από ίαση ατόμου φορέα του HIV, ο οποίος πιθανώς να θεραπεύτηκε χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ διάφορων φαρμάκων.

Σε μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου στο παγκόσμιο συνέδριο AIDS 2020, 36χρονος βραζιλιάνος, ο οποίος ακολουθούσε απλά μια αντιρετροϊκή αγωγή, του δόθηκε ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Όπως ανακοίνωσαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, εδώ και 66 εβδομάδες (ένας χρόνος και τρεις μήνες περίπου) ο ασθενής δεν φαίνεται να έχει πια στο αίμα του ίχνη λοίμωξης: ούτε τον ίδιο τον ιό, ούτε αντισώματα εναντίον του. Ωστόσο τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Προηγούμενα επιτυχημένα πειράματα σε ασθενείς είχαν προέλθει από μεταμόσχευση μυαλού των οστών σε άτομα που ήταν φορείς του HIV.«Αν και είναι ακόμη μία μεμονωμένη περίπτωση, πιθανώς συνιστά την πρώτη μακρόχρονη ύφεση του HIV χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ρικάρντο Ντίαζ, στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς ιατρικού συνεδρίου «AIDS 2020», το οποίο φέτος έγινε διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τους New York Times και το «Science».Άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί.

Ο δρ. Στιβ Ντικς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ο Βραζιλιάνος ασθενής όντως έχει απαλλαχθεί από τον ιό HIV, ενώ τόνισε πως άλλα ανεξάρτητα εργαστήρια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των Βραζιλιάνων ερευνητών. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει επιβεβαίωση, ο Ντικς, που μελετά τον HIV και το AIDS εδώ και χρόνια, ανέφερε ότι είναι ασαφές κατά πόσο πράγματι η «θεραπεία» είναι αποτέλεσμα του αντι-ιικού φαρμακευτικού σχήματος.

O Αντρέα Σαβαρίνο του Instituto Superiore di Sanita στην Ρώμη της Ιταλίας, εξήγησε ότι δόθηκε στον ασθενή (ο οποίος συμμετείχε στο πείραμα μαζί με άλλους 4) ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείτΆι για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, με το όνομα Nicotinamide. Το φάρμακο, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Στο τέλος τις έρευνας, ο Σαβαρίνο είπε ότι, έναν συχνός δείκτης για την παρουσία του ιού – το ιικό DNA –  ήταν μη ανιχνεύσιμο στον ασθενή. Οι άλλοι τέσσερις ασθενείς υποτροπίασαν.

Μετά την ολοκλήρωση της επιπρόσθετης θεραπείας, ο ασθενής επέστρεψε στην κανονική θεραπεία του, την οποία διέκοψε τον Μάρτιο του 2019. Έκτοτε, το αίμα του εξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και δεν έχει εμφανίσει σημάδια λοίμωξης από HIV ούτε σχετικά αντισώματα. Είναι ο μόνος από τους πέντε ασθενείς της κλινικής δοκιμής που εμφανίζεται να έχει θεραπευθεί. Η ανυπαρξία αντισωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνηγορεί ότι πιθανότατα πρόκειται για θεραπεία.

Ο Tomothy Brown, γνωστός και ως ο ασθενής του Βερολίνου, θεραπεύτηκε από το HIV με συνδυασμό μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων και ακτινοβολίας μετά από διάγνωση λευχαιμίας.