Το Pride του Λονδίνου διαδήλωσε για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες

01/07/2024
από
ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές διαδήλωσαν στο Pride του Λονδίνου και μεταξύ άλλων θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τη σκληρή πραγματικότητα στην Τσετσενία, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου περιστατικού κακοποίησης.  

Η Τσετσενία είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν φυλακιστεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για κουήρ άτομα. Η καταστολή ΛΟΑΤΚΙ+ ελευθεριών, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, έχει δει δεκάδες άνδρες να απαγάγονται, να βασανίζονται και να σκοτώνονται για τον πραγματικό ή αντιληπτό σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Η δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσία λειτουργεί υπό τη βίαιη δικτατορία του Ramzan Kadyrov – ο οποίος ενορχήστρωσε τις βίαιες εκκαθαρίσεις των γκέι ατόμων της περιοχής και έχει χαρακτηριστεί ως ο «στρατιώτης» του Vladimir Putin – από το 2007.

Ο Dimitri, το όνομα του οποίου έχει αλλάξει για να προστατευθεί η ταυτότητά του, είναι Τσετσένος που ζει σε μια από τις μετασοβιετικές χώρες. Έπεσε θύμα της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ καταστολής του Kadyrov, αλλά έκτοτε έχει βοηθηθεί από το Ίδρυμα Peter Tatchell.

Ο Dimitri εξήγησε ότι όταν οι συγγενείς του έμαθαν ότι είναι ομοφυλόφιλος «με παρακολουθούσαν». Μετά από μια απόπειρα απόδρασης, συνελήφθη από την αστυνομία που τον έφερε πίσω στους συγγενείς του.

«Μου είπαν ότι έφερα τρομερή ντροπή στην οικογένεια και ότι χρειαζόμουν διόρθωση. Άρχισαν να με χτυπούν και είπαν ότι μόνο το αίμα μου θα ξεπλύνει τη ντροπή και την αμαρτία που έφερα στην οικογένεια.  Με χτύπησαν με ένα ξύλο και με γρονθοκόπησαν τόσο δυνατά που έχασα τα δόντια μου στην πορεία».

Τα βασανιστήρια δεν σταμάτησαν εκεί και εξήγησε ότι ζούσε σε μόνιμο τρόμο, καθώς «οι λεγόμενες δολοφονίες “τιμής” είναι διαδεδομένες» στη χώρα.

Αφού η οικογένειά του ενημέρωσε τους μεγαλύτερους αδελφούς του στην Τσετσενία, οι οποίοι εργάζονταν υπό τον Kadyrov, υποβλήθηκε «στα πιο βάναυσα βασανιστήρια».

Ο ίδιος είπε: «Έκαναν πειράματα πάνω μου για να μπορούν να αναπαράγουν αυτές τις φρικιαστικές τεχνικές σε άλλους.

«Πρώτα, με έβαλαν σε έναν λάκκο σε ένα χωριό χωρίς φαγητό για πολλές ημέρες», είπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Dimitri είπε ότι βρέθηκε να καταβροχθίζει κομματάκια ψωμιού που του πετούσαν, καθώς του «συμπεριφέρονταν σαν άγριο ζώο».

Κακοποιήθηκε κι άλλο, καθώς τον χτυπούσαν με λάστιχα και τον ανάγκασαν να πάρει διάφορα χάπια. Σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί συμφώνησε ότι τα βασανιστήρια είχαν αποτέλεσμα και αναγκάστηκε να παντρευτεί.

Τώρα, αφού προσποιήθηκε το στρέιτ άτομο σε μια προσπάθεια να επιβιώσει, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή του.

Λίγες μέρες πριν την Πορεία Υπερηφάνειας, το ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστ@ Pliny Soocoormanee δήλωσε στο PinkNews ότι το ίδιο και άλλα άτομα θα διαδηλώσουν στο Pride του Λονδίνου για ανθρώπους σαν τον Dimitri.

«Το Pride για μένα σημαίνει αλληλεγγύη και απελευθέρωση. Πορεύομαι κάθε χρόνο για όσα δεν μπορούν ή εξακολουθούν να φοβούνται πολύ.

«Είμαστε εδώ, είμαστε κουήρ και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Το Pride μπορεί να είναι ένα πάρτι με ένα μήνυμα».

Το Soocoormanee, που είναι επίσης εκτελεστικό στέλεχος του Ιδρύματος Peter Tatchell, πρόσθεσε: «Φέτος το Ίδρυμα θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον μελλοντικό νέο πρωθυπουργό μας σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενός ασφαλούς παραδείσου για τους ΛΟΑΤ+ πρόσφυγες, την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής, την αποζημίωση των θυμάτων των ομοφοβικών νόμων και την επαρκή χρηματοδότηση για τη σεξουαλική υγεία».
Δες και αυτό!