Ένα από τα μέτρα που είχε λάβει το Περού, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, ήταν η κυκλοφορία με βάση το φύλο. Συγκεκριμένα, οι άνδρες μπορούσαν να κυκλοφορούν μόνο τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ οι γυναίκες μόνο την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο. Η Κυριακή ήταν απαγορευμένη για όλο τον πληθυσμό.
To μέτρο ίσχυε μέχρι τις 12 Απριλίου, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει τη χώρα σε καραντίνα μέχρι τις 26 του μήνα. Λόγω όμως της μη αποτελεσματικότητάς του το μέτρο αποσύρθηκε, επιτρέποντας την κυκλοφορία μόνο σε ένα άτομο ανά οικογένεια (Δευτέρα – Σάββατο).
Το μέτρο είχε προκαλέσει την αντίδραση της τρανς κοινότητας της χώρας, αφού δεν αναγνώριζε άλλες ταυτότητες φύλου και έδινε περιθώρια για εξευτελιστικούς ελέγχους και διακρίσεις εις βάρος των non-cis ατόμων.
Μετά τις αντιδράσεις, ο Περουβιανός πρόεδρος Martin Vizcarra είχε τονίσει πως η αστυνομία έχει πάρει το μήνυμα να σέβεται όλες τις ταυτότητες φύλου, δηλώνοντας πως “τα σώματα ασφαλείας και η εθνική αστυνομία έχουν ξεκάθαρες οδηγίες, ώστε να μην υπάρξει το πρόσχημα για ομοφοβικά μέτρα”.
Παρόλ΄αυτά, αρκετές ήταν οι καταγγελίες μελών της ΛΟΑΤ+ κοινότητας για κακοποιητικές συμπεριφορές από τις αστυνομικές αρχές.
Η Alexandra Arana, μια τρανς γυναίκα, δήλωσε στην El Comercio ότι δέχθηκε έλεγχο από την αστυνομία, ενώ περπατούσε προς το σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με το μέτρο, η κυκλοφορία επέτρεπε στις γυναίκες να κυκλοφορούν εκείνη την ημέρα.
Εξήγησε πως, επειδή η ταυτότητά της αναγράφει τα λάθος στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα φύλου της, η αστυνομία την κακοποίησε λεκτικά και της ζήτησε να επιστρέψει σπίτι της.
Παρά την άρση του μέτρου, η τρανς κοινότητας εξακολουθεί να ανησυχεί επισημαίνοντας πως λόγω του κακοποιητικού ιστορικού της, η αστυνομία χρησιμοποιεί την πανδημία ως δικαιολογία για περαιτέρω αυθαιρεσίες.
Μια άλλη τρανς γυναίκα κατήγγειλε ότι βρέθηκε στο κρατητήριο για 3 ώρες, επειδή απλά κυκλοφορούσε στον δρόμο.