Το Παρίσι διαδηλώνει κατά της ακροδεξιάς

02/07/2024
από
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Παρίσι με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί κατά της ακροδεξιάς, μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της χώρας.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκα, με κάποια να κρατούν παλαιστινιακές και Pride σημαίες, αφού το Rassemblement National (RN) – Εθνικός Συναγερμός – της Μαρίν Λεπέν έλαβε πάνω από 33% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα σημείωσε μεγάλα κέρδη στη νοτιοανατολική περιφέρεια Provence Alpes Cote d’Azur, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στο Παρίσι.

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NR) ήρθε δεύτερη με 27,9%, ενώ ο κεντροδεξιός συνασπισμός Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έμεινε πίσω με μόλις 20,7%.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, ιδίως στη διάσημη Place de la République, όπου ανατράπηκαν οδοφράγματα και δεκάδες άτομα σκαρφάλωσαν στο άγαλμα της Μαριάν, το οποίο θεωρείται η προσωποποίηση της γαλλικής δημοκρατίας από την επανάσταση του 18ου αιώνα.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν με τακτική στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή (7 Ιουλίου).

Σε ομιλία του έξω από την κατοικία του στο Παρίσι, είπε: «Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, να αποτρέψουμε τον Εθνικό Συναγερμό από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

Το RN προβλέπεται να λάβει από 260 έως 310 έδρες, με τις 289 να δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, υποσχέθηκε να αποσύρει όλους τους υποψηφίους του κόμματός του που κατέλαβαν την τρίτη θέση από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για να ενισχύσει τους άλλους υποψηφίους του NR.

Ποτέ στο παρελθόν η Ακροδεξιά δεν είχε ξεπεράσει το 20% των ψήφων σε κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, και μια νίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο θα καταστήσει την πρώτη φορά που ένα τέτοιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία στη Γαλλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η κυβέρνηση του Βισύ εγκαταστάθηκε από τους Ναζί.

Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα του Μακρόν «εξοντώθηκε» και υποστήριξε ότι το RN θα στοχεύσει τώρα στην απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Μια απόλυτη πλειοψηφία θα έδινε στο κόμμα ένα ελεύθερο χέρι στην Εθνοσυνέλευση – χωρίς αυτήν η δύναμή τους θα περιοριζόταν σημαντικά.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκηρύχθηκαν αφού η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν ηττήθηκε σημαντικά από το RN στις ευρωεκλογές.

Η άνοδος του κόμματος της Λεπέν – και της ακροδεξιάς γενικότερα – είναι ανησυχητική για τους μετανάστες, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και πολλές ακόμα περιθωριοποιημένες ομάδες στη Γαλλία. Έχει ταχθεί κατά της ισότητας στον γάμο, της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και της παρένθετης κύησης, ενώ το κόμμα της έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για ομοφοβία, ρατσισμό και αντισημιτισμό, καθώς και για δεσμούς με τη Ρωσία. Μόλις πέρυσι, η Λεπέν ισχυρίστηκε ότι η Κριμαία «ήταν πάντα ρωσική».
Δες και αυτό!