Το παγωτό “μικρός Ομπάμα” προκαλεί την οργή του Λευκού Οίκου

14/05/2016

Ένα παιδικό παγωτό με το όνομα Obamka στη Ρωσία, αποτελεί τη νέα αφορμή για προστριβές στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας, στη συσκευασία του οποίου φιγουράρει ένα μικρό σκουρόχρωμο παιδάκι με σκουλαρίκι στο αυτί. Η κατάληξη -ka είναι δηλωτική του μικρού στην ρωσική γλώσσα γι’ αυτό και το Obamka, μεταφράζεται ως “Μικρός Ομπάμα”.

“Απλά μας άρεσε το όνομα. Είναι τόσο αστείο” αναφέρει η Ρασίλια Μουσταφίνα, διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου που εμπνεύστηκε το παγωτό και τονίζει: “Δεν υπήρχε κανένας πολιτικό υπονοούμενο και σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να προσβάλουμε κανέναν”.

Αυτά λένε οι εμπνευστές του, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. “Είμαστε απογοητευμένοι από τον αντι-αμερικανισμό των ΜΜΕ που είναι τόσο προφανής στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν παίρνει και διαστάσεις ρατσισμού και διακρίσεων” αναφέρει αξιωματούχος που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο πρακτορείο Reuters.

Το RT από την πλευρά του, μεταδίδει πως η αποδοχή του παγωτού στην ίδια τη ρωσική αγορά δεν είναι και η καλύτερη και παραθέτει σχόλια χρηστών του twitter που σχολιάζουν: “Το επόμενο πρέπει να ονομαστεί ‘μικρός Ερντογάν (κρεμ μπρουλέ σε σοκολάτα γάλακτος) και μικρή Μέρκελ (λευκό παγωτό, με επικάλυψη λευκής σοκολάτα)”.

Ρατσιστικό στη Δύση, ομοφυλοφιλικό στη Μόσχα

Η υπόθεση όμως παγωτό δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση των ΗΠΑ, αλλά και συζητήσεις εντός της ρωσικής ομοσπονδίας. Βουλευτής του κόμματος στην εξουσία, Ενωμένη Ρωσία, υπογράμμισε το γεγονός πως το μικρό παιδί στη συσκευασία φοράει σκουλαρίκι, κάτι που όπως ισχυρίζεται “συμβάλει σε λανθάνουσα ομοφυλοφιλία”. “Δεν θα ήθελα ποτέ να φάω “μικρό Ομπάμα”. Θα αισθανθούμε σε αυτό τη μαριχουάνα και την ομοφυλοφιλία. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι εκπρόσωπος της ιδέας της ολοκληρωτικής καταστροφής της οικογένειας και υποστηρικτής του γάμου ομοφυλοφίλων” δήλωσε ο βουλευτής Βιταλί Μιλόν.

πηγή: news247.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!