Η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ πρόσθεσε τη σημαία υπερηφάνειας στο λογότυπό της πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Το ουράνιο τόξο δεν θα εμφανίζεται στις στολές των παικτών, οι οποίες θα παραμείνουν στο παραδοσιακό κόκκινο, λευκό και μπλε, αλλά θα εμφανίζεται στο ξενοδοχείο της εθνικής ομάδας, στους χώρους των μέσων ενημέρωσης, και στα πάρτι σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Το λογότυπο χρησιμοποιείται ως διαμαρτυρία για τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων του Κατάρ. Οι ομόφυλες σχέσεις ποινικοποιούνται στο έθνος του Κόλπου με έως και επτά χρόνια φυλάκιση, ενώ οι κουήρ μουσουλμάνοι, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, μπορούν να τιμωρηθούν με θανατική ποινή.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ποδοσφαίρου είπε:

«Το λογότυπό μας με το ουράνιο τόξο έχει σημαντικό και σταθερό ρόλο στην ταυτότητα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο της προσέγγισής μας για οποιονδήποτε αγώνα ή εκδήλωση, περιλαμβάνουμε το ουράνιο τόξο, για να υποστηρίξουμε και να αγκαλιάσουμε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και για να προωθήσουμε ένα πνεύμα συμπεριληπτικότητας και αποδοχής για όλους τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο».

Ο Γκρεγκ Μπέρχαλτερ, προπονητής της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, δήλωσε: «Νομίζω ότι όταν βρισκόμαστε στην παγκόσμια σκηνή και [είμαστε στο] Κατάρ, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε για αυτά τα ζητήματα, και αυτό είναι που κάνει το Be the Change».

Το Be the Change είναι η εκστρατεία της ομάδας, που στοχεύει να τονίσει τις κοινωνικές αδικίες σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, μετά τη δολοφονία του George Floyd, από τον αστυνομικό Derek Chauvin.

Ο Μπέρχαλτερ πρόσθεσε:

«Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή για τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι και στο εξωτερικό. Αναγνωρίζουμε, ότι το Κατάρ έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά την Κυριακή (20 Νοεμβρίου) και η ομάδα των ΗΠΑ θα παίξει πρώτα με την Ουαλία τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου).