Το πρώτο non-binary άτομο που κέρδισε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, το Nemo, δήλωσε ότι χρειάστηκε να «περάσει λαθραία» τη non-binary σημαία του στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, αφού αποκάλυψε ότι δεν επιτρεπόταν η ύπαρξη αυτής στην αρένα.
Το Nemo από την Ελβετία κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό το Σαββατοκύριακο (11 Μαΐου) με το τραγούδι του «The Code», το οποίο μιλάει για τη συνειδητοποίηση και της αποδοχής της non-binary ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια μιας από τις στιγμές που ξεχώρισαν από έναν κατά τα άλλα γεμάτο αντιπαραθέσεις διαγωνισμό, το Nemo εμφανίστηκε στη σκηνή για να εκπροσωπήσει τη χώρα του κρατώντας μια non-binary σημαία.
Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ιστορική του νίκη, το 24χρονο καλλιτεχν@ κατακεραύνωσε την EBU, τους διοργανωτές πίσω από τη Eurovision, λέγοντας ότι έπρεπε να «περάσει λαθραία» τη non-binary σημαία του στην αρένα του Malmö.
Σχετικά με τις αναφορές ότι απαγορεύτηκε στα παρευρισκόμενα να φέρουν no-binaryσημαίες στην αρένα, το Nemo το χαρακτήρισε «απίστευτο» και υπέδειξε ότι η EBU έχει «διπλά μέτρα και σταθμά».
«Έπρεπε να περάσω λαθραία τη σημαία μου γιατί η Eurovision είπε όχι, αλλά το έκανα ούτως ή άλλως, οπότε ελπίζω ότι και κάποια [άλλα άτομα] το έκαναν αυτό», είπε. «Αλλά, εννοώ, έλα τώρα, αυτό είναι ξεκάθαρα ένα διπλό πρότυπο».
Αφού το Nemo κέρδισε τον διαγωνισμό, οι επίσημοι λογαριασμοί της Eurovision στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν μια φωτογραφία του μαζί με τη λεζάντα «non-binary finery».
Το Nemo αποκάλυψε επίσης ότι έσπασε το τρόπαιό του αφού του το παρέδωσαν, και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ρίξει μια σπόντα στη διαμάχη που περιβάλλει τον διαγωνισμό φέτος.
«Το τρόπαιο μπορεί να φτιαχτεί – ίσως και η Eurovision χρειάζεται να φτιάχνεται λίγο, κάθε τόσο», είπε, υπό το χειροκρότημα του κοινού.
Φέτος, η Eurovision αντιμετώπισε εκτεταμένες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ μετά την άρνηση της EBU να εμποδίσει το Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης που πραγματοποιεί η χώρα στην Παλαιστίνη.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τον φετινό διαγωνισμό δείχνουν ότι περίπου 25% λιγότεροι Βρετανοί παρακολούθησαν φέτος τη Eurovision σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μποϊκοτάζ εν μέρει πέτυχε.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Eurovision, η ένταση στον διαγωνισμό αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, όταν το νούμερο του Joost Klein από την Ολλανδία, φαβορί για τη νίκη, αποκλείστηκε μετά από έναν ισχυριζόμενο λεκτικό καβγά μεταξύ αυτού και μιας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, το non-binary άτομο, που εκπροσώπησε την Ιρλανδία, Bambie Thug, μίλησε για τα μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης που ήθελε να περάσει, αλλά η EBU δεν το άφησε.
Μετά τον διαγωνισμό, το Bambie είπε: «Θέλω να πω ότι εμείς είμαστε αυτό που είναι η Eurovision. Η EBU δεν είναι αυτό που είναι η Eurovision. Γάμα την EBU, δεν με νοιάζει καν πια. Γάμα τους».
Το Nemo έδειξε κι αυτό τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η EBU διαχειρίστηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «έντονη» εμπειρία για τους καλλιτέχνες.
Εξήγησε ότι η όλη εμπειρία του «ήταν πραγματικά έντονη και όχι μόνο ευχάριστη σε όλη τη διαδρομή», προσθέτοντας: «Υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν έμοιαζαν να έχουν να κάνουν με την αγάπη και την ενότητα και αυτό με στεναχώρησε πολύ.
«Και την ίδια στιγμή … υπήρχε επίσης τόση πολλή αγάπη εδώ».