Το Bambie Thug κατά της διοργάνωσης: «Η EBU δεν είναι η Eurovision»

13/05/2024
από
Κατά της EBU στράφηκε το Bambie Thug, που εκπροσώπησε την Ιρλανδία, μετά το τέλος του μεγάλου τελικού της Eurovision.

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision βρέθηκε στο στόχαστρο των κριτικών για τον τρόπου που διαχειρίστηκε το ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ, αλλά και των δημόσιων εκφράσεων υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού, στο Μάλμε πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες, ενώ παράλληλα πολλές ήταν και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εκδήλωσης.

Νωρίτερα φέτος, περίπου 450 κουήρ καλλιτέχνες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η ηθοποιός του «Pose», Indya Moore, και η πρωταγωνίστρια του «Shameless», Maxine Peake, ενώθηκαν με τα «Queers for Palestine» και κάλεσαν τον συμμετέχοντα του Ηνωμένου Βασιλείου, Olly Alexander, να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό. Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον σταρ, η ομάδα έγραψε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία με ένα κράτος που διαπράττει απαρτχάιντ και γενοκτονία».

Από την πλευρά του, το Bambie Thug της Ιρλανδίας φέρεται να συγκρούστηκε με την EBU κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του μεγάλου τελικού, λόγω της υποστήριξής του προς την Παλαιστίνη.

Στις 8 Μαΐου, μετά τον πρώτο ημιτελικό, το Bambie Thug, αποκάλυψε ότι η EBU το ανάγκασε να αφαιρέσει τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη λίγο πριν από την εμφάνισή του.  

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα [το να έχω αυτά τα μηνύματα στο κοστούμι μου], γιατί είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης», είχε δηλώσει το καλλιτεχν@, αφού τελείωσε ο πρώτος ημιτελικός.

Αφού τελείωσε ο Διαγωνισμός Τραγουδιού, το Bambie Thug αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN, αψήφησε τους κανόνες, κάτι που γνωρίζει και η EBU.

«Τώρα λοιπόν που είμαι ελεύθερο μπορώ να μιλήσω για τα πάντα, σωστά; Ο ΚΑΝ, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, υποκίνησε τη βία εις βάρος μου δύο, τρεις φορές», δήλωσε το Bambie Thug μετά τον τελικό το βράδυ του Σαββάτου (11 Μαΐου).

«Το αναφέραμε στην EBU, είπαν ότι θα το παρακολουθήσουν. Περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. (Η EBU) μας επέτρεψε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι, μας επέτρεψε να γίνουμε ο εκπρόσωπος της υπεράσπισης του εαυτού μας. Αυτός ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν υπάκουσε στους κανόνες και ελπίζω ότι του χρόνου δεν θα του επιτραπεί να διαγωνιστεί εξαιτίας αυτού».

«Πίσω από τα παρασκήνια δεν γνωρίζετε το μέγεθος της πίεσης και το μέγεθος της δουλειάς που κάναμε για να αλλάξουμε τα πράγματα και είμαι πολύ περήφανο για το Nemo που κέρδισε», είπε.

«Είμαι τόσο περήφανο για όλα μας στην πρώτη δεκάδα που παλεύαμε για αυτά τα σκατά πίσω από τα παρασκήνια, γιατί ήταν τόσο δύσκολο, ήταν τόσο φρικτό για εμάς και είμαι τόσο περήφανο για εμάς».

«Θέλω απλώς να πω ότι εμείς είμαστε αυτό που είναι η Eurovision. Η EBU δεν είναι αυτό που είναι η Eurovision. Γάμα την EBU, δεν με νοιάζει καν πια. Γάμα τους», συμπλήρωσε.

«Αυτό που μας κάνει διαγωνιζόμενα, η κοινότητα πίσω από αυτό, η αγάπη και η δύναμη και η υποστήριξη όλων μας είναι αυτό που κάνει την αλλαγή. Ο κόσμος μίλησε, τα κουήρ και τα non-binary [άτομα] έρχονται για τη γαμημένη νίκη, και είμαι τόσο περήφανο».
Δες και αυτό!